Doğum psikozu nedir?
Doğum, postpartum, puerperal ya da lohusalık psikozu gibi isimler ile de adlandırılabilen postpartum psikozu doğumu takiben meydana gelen ciddi bir zihinsel bozukluktur.
Doğum psikozu neden olur?
Ailede psikiyatrik sorunu olanlarda, daha önce psikiyatrik rahatsızlık geçirenlerde doğum psikozu riski daha yüksektir. Doğum sonrası östrojen ve progesteron hormonlarındaki ani düşüşün bu duruma neden olduğu ileri sürülmektedir. Bu duruma nadir olarak enfeksiyonlar, ilaç zehirlenmesi, kan kaybı gibi durumlar da neden olabilmektedir. Ayrıca gebelik döneminde yaşanan evlilik uyuşmazlıkları da bu duruma neden olabilir.
Doğum psikozu belirtileri
Doğum psikozunda belirtiler, doğumdan sonra 3-14 günleri arasında görülebilmekle birlikte hastaların büyük çoğunluğunda ilk bir ay içinde ortaya çıkabilir. Psikoz semptomları (belirtileri) arasında kafa karışıklığı ve duygu durumunda değişiklikler, ağlama, bebeğe bakmak istememe ile birlikte, bebeğin anormal olduğuna inanmak gibi bozuk düşünce ve davranışlar sayılabilir. Halüsinasyonlar ve delüzyon da meydana gelebilir, intihar ve/veya bebeğe zarar verme düşüncelerine kadar gidebilen çok şiddetli bir depresyon durumu ortaya çıkabilir.
Doğum psikozu tedavisi
Puerperal psikoz (lohusalık psikozu), tanısı konan bir çok kadının, aile hikayesinde psikotik rahatsızlıklara rastlanır ya da kendileri daha önce bu tip bir rahatsızlık yaşamışlardır. Puerperal psikoz, acil bir psikiyatrik değerelendirme ve hastanede hatta ideal olarak bir anne bebek psikiyatri ünitesinde tedavi gerektirebilir. Hastalığın tedavisi, antipsikotik ve antidepresan ilaçlar ile yapılır. Bu ilaçlara yanıt vermeyen olgularda elektrokonvülsif terapi (EKT) alternatif tedavi olarak uygulanabilir.
Benzer sağlık yazıları
- Psikoz nedir
- Doğum sonrası depresyon nedir
- Puerperal sepsis nedenleri ve tedavisi
- Doğumdan sonra normal yaşama dönüş için önemli bilgiler
- Doğum sonrası için faydalı bilgiler