Doğum kontrol halkası nası kullanılır?
Kadın organı halkası (nuvaRing) birleşik doğum kontrol haplarına benzer şekilde östrojen ve progesteron hormonlarını içeren, yumuşak plastik bir halkadır. Kadınlık organına yerleştirilir ve hamile kalmayı önlemek üzere hormonlar vücut tarafından emilmeye başlar. Fakat ilk kullanıma başlandığında yedi gün kesin koruma olmadığından, başka bir yöntem ile korunmak gerekmektedir.
Kadın organı halkası organda yaklaşık üç hafta kalır ve hormonlar, yumurtalıkların yumurta salgılamasını önler. Üç hafta sonra halkayı çıkarıp, bedeni bir hafta dinlendirmek gerekmektedir. Hafif bir adet kanaması görüldükten sonra bir haftanın sonunda organa yeni bir halka yerleştirilir. Kadın organı halkası iyi yerleştiğinde genelde kadın o halkayı hissetmez.
Doğum kontrol halkasının avantajları
Doğum kontrol halkası doğru kullanıldığında ortalama % 95 hamileliğe karşı koruyucu etkisi bulunmaktadır. Kadın organı halkası, diğer korunma yöntemlerini zor bulan veya her gün hap almayı unutan kadınlar için daha kolay bir yöntemdir. Kusma ve ishal gibi durumlarda doğum kontrol halkası sizi hamileliğe karşı korumaya devam eder. Doğum kontrol halkası ile hormon mideden ve bağırsaklardan geçmeden direkt olarak kan dolaşım sistemine geçtiğinden daha az hormon salgılar.
Doğum kontrol halkasını kimler kullanamaz?
Kadın organı halkasını kullanmaması gereken kadınlar, bacaklarında kan pıhtılaşması olan kadınlar, damar tıkanıklığı ya da kalp krizi geçirmiş veya risk altında olan kadınlar, karaciğer hastalığı olan kadınlar, meme kanseri geçirmiş veya riski olanlar, şeker hastası olan kadınlar, nuvaRing’in, içindeki maddeleri alerjisi olanlar bunlar gibi şikayetleri olanların doğum kontrol halkası kullanmadan önce doktora danışmaları ve sağlık hikayelerini anlatmaları gerekmektedir.
Doğum kontrol halkası nasıl uygulanır?
Kadın organı halkasını yerleştirmek, halka baş ve işaret parmağı arasında sıkılarak, hafifçe kadınlık organına doğru iterek yerleştirilir ve doğru pozisyon diye bir kuralı olmayıp, rahatsızlık hissedildiğinde organın içine doğru biraz daha itildiğinde egzersiz ve cinsel ilişki sırasında, organın kasları halkayı yerinde tutacaktır.
Kadınlık halkasını çıkarmakişlemi, parmağınız ile halkayı kanca gibi takıp dışarı doğru çekerek çıkarılır. Kadınlık halkasını aynı gün aynı saatlerde çıkarıp bir hafta sonra aynı gün aynı saatlerde takmak önemlidir.
Doğum kontrol halkası unutulduğunda, halkayı çıkardıktan bir hafta sonra tekrar takmayı unutulur ise hatırlandığı 24 saat içinde hemen yerleştirilmeli ve yedi gün süresince başka bir doğum kontrol yöntemi örneğin prezervatif gibi başka yöntemler kullanılmalıdır. Doğum kontrol halkası cinsel ilişki sırasında genelde hissedilmez. Yapılan araştırmalara göre doğum kontrol halkasını kadınların % 85’i eşlerinin de % 71’i bu halkayı nadiren hissettikleri bildirilmiştir.
Doğum kontrol halkasının yan etkileri
Doğum kontrol halkasının yan etkileri, diğer hormonlu yöntemler gibi, doğum kontrol halkasının da yan etkileri olup diğerlerine göre daha düşük yan etkileri bulunmaktadır. Nadir ve az görülen bir etki olarak kilo aldırma, baş ağrısı, göğüslerde hassasiyet, rahimde rahatsızlık, vajinal akıntı, bulantı, cinsel istekte azalma, sivilce gibi bazı yan etkileri bulunmaktadır. Ayrıca göğüs ve bacaklarda şiddetli ağrı, şiddetli karın ağrısı, nefes almada güçlük, ani görme kaybı veya bozukluğu, şiddetli baş ağrısı hissedilir ise mutlaka doktorunuza baş vurmanız gerekir ve doktora danışmadan doğum kontrol halkası kullanılmaması gerekmektedir. Doğum kontrol halkaları sadece üç haftalık kullanım için tasarlanmış olup yeniden kullanmaya uygun değildir.
Doğum kontrol yöntemi ile ilgili benzer sağlık konuları
- Doğum kontrol yöntemi nedir
- Tüp bağlama doğum kontrol yöntemi nedir
- Vazektomi doğum kontrol yöntemi nedir
- Geri çekilme doğum kontrol yöntemi nasıl uygulanır
- Kadınlar yumurtlama gününü hesaplayabilir mi