Diş telleri, çocuklarda görülen dişler ile ilgili düzensizlikler ve çene ile ilgili pozisyon bozukluklarında uygulanan bir tedavi yöntemidir. Bu tellerin kullanım süreleri yaklaşık bir, bir buçuk yıl kadardır.
Diş tellerinin vücut sağlığına herhangi bir zararı yoktur. Diş teli takılması işlemi sıklıkla dişlerdeki çarpıklık nedeni ile yapılır. Çocuklarda süt dişleri çıktıktan sonra yerine yeni dişler çıkmaya başladığında, bu dişler düzensiz çıkar ve şekil bozuklukları oluşur ise bu çocuklarda diş teli tedavisi uygulanır.
DİŞ TELİ TİPLERİ VEYA ÇEŞİTLERİ
Çocuklarda ortodontik amaçlı değişik teller kullanılır ve bu tellerin en kolay olanı takıp çıkarmalı diş telidir. Bu diş telleri hasta tarafından rahatlıkla kullanılabilir ve temizliği kolaydır. Bazı çocuklar tellerin görüntüsünden rahatsız olur ve problem haline getirebilir. Bu tip hastalarda kullanılabilen tel tipleri de vardır.
Bu tel tipleri, görülmeyen teller denilen diş renginde olan seramik diş telleri, birde dişlerin ön yüzünden değil arka yüzünden takılan diş telleri şeklinde uygulanan diş teli tedavileridir. Bu tip diş teli uygulaması estetik görünüm için ve problem yapan çocuklarda uygulanır. Bunların dışında diğer diş telleri önden görünür. Renkli diş telleri de vardır ve bu tellerin üzerinde bulunan malzemeler renklidir. Bu teller de kullanılabilir ve bazı çocuklar takım renklerini veya sevdikleri renkleri tercih edebilirler fakat genel olarak kullanılan diş telleri metal tellerdir.
DİŞ TELLERİ ÇOCUKLARA KAÇ YAŞINDA TAKILIR?
Diş telleri 8 yaşından itibaren her yaşta kullanılabilir. 5 ile 8 yaş arası diş telleri süt dişlerinin zamanından önce çekilmesi nedeniyle kullanılır. Bunun yanı sıra çene anomalilerinin tedavisi için 5-7 yaş arasında diş teli tedavisi uygulanabilir fakat genel olarak diş teli tedavisi 8 yaşından sonra başlar.
Diş teli tedavisi erişkinlerde her yaş grubunda dişin etrafındaki dokular sağlıklı ise uygulanabilir. Yani diş teli tedavisi, diş eti ve dokular izin veriyorsa 20-30-40 yaşlarında bile uygulanabilen bir yöntemidir.
DİŞ TELİ NE TÜR DİŞ SORUNLARINDA UYGULAMAZ?
Diş telleri dişlerin boylarını ve genişliklerini değiştiremez. Eğer diş küçükse küçüktür ve bu durum diş teli tedavisi ile düzelmez. Diş teli tedavisi ile ancak dişlerin yerlerini değiştirmek mümkündür. Örneğin, dişlerin arası açıksa dişleri birbirine yaklaştırmada, dişler birbirine çok sıkışık ise bu dişlerin arasını açmada fayda sağlar ve azı dişi olsun, öndeki kesici dişler olsun tüm dişlerde diş teli tedavisi uygulanabilir. Diş teli ciddi çene anomalilerinde ve ileri yaşlarda diş teli tedavisi değil, plastik cerrahi tedavisi uygulanır. Bu tip sorunlarda cerrahi tedavi daha uygun olur.
ÇOCUKLARDA DİŞ TELİ NE KADAR SÜRE KULLANILIR?
Tedavi sürecinin uzamasına neden olan faktörlerden biri dişlerin çapraşık yerlerden gelmesidir. Normal şartlarda 18 ay içerisinde diş teli tedavisi biter. Diş teli tedavisi bittiğinde dişlerin düzgün bir şekilde yerleştiği görülür.
Diş teli tedavisi sonrası çocuğun çiğneme sırasında dişlerin birbiri ile temasını kontrol etmek gerekir. Diş teli tedavisinden sonra dişlerin düzgün görünmesine rağmen kapanışlar düzelmez ise, tedavi belirli bir süre daha devam eder.
DİŞ TELİ KULLANANLARDA NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
Diş teli kullanan çocuklarda diş teli bakımına ailelerinin de dikkat etmesi ve temizliği önemlidir. Diş teli takılan hastaların yiyecek ve içeceklerinde bazı kısıtlamalar olabilir. Son yıllarda kullanılan teknolojik tellerde çok fazla bir yeme içme kısıtlaması yapılmazken, sakız ve benzeri yapışkan şeylerden uzak durulmalıdır, çünkü bu tür şeyler tellerin üzerine yapışır ve telleri yerinden oynatır veya yiyecekler yüzünden bakteriler birikir. Ayrıca kolalı içeceklerin asit içerdiği için içilmesi doğru olmaz.
DİŞ TELİ ÇÜRÜĞE NEDEN OLUR MU?
Diş telleri genelde çürüğe neden olmaz, ancak ağızda bakterilerin birikme alanları çok olduğu için diş tellerinin temizliği önemlidir. Eğer diş temizliği düzenli olarak yapılmaz ise bu yiyecek artıklarının biriktiği yerlerde çürükler oluşur.
Diş teli olan ağızda dişlerin bakımı daha dikkatli yapılmalıdır. Dişlerin fırçalama süresi daha itinalı ve daha uzun olur. takılıp çıkarmalı teller çıkardıktan sonra temizlenir. Yani dişlerin çürümesi diş telleri ile ilgili değil, dişlerin ve diş tellerinin temizliği ve bakımı ile ilgilidir.
Diş Hastalıkları İle İlgili Benzer Yazılarımız
- Diş ağrısı neden olur
- Diş neden ve nasıl çekilir
- Diş taşı (tartar) neden olur
- Diş beyazlatma nedir
- Çocuklarda diş muayenesi korkusu nasıl önlenir