Diş eti iltihabı nedenleri ve tedavisi
Diş eti iltihabının en önemli sebebi ağız bakımının yeterli olmamasıdır. Bunun yanı sıra kalıtsal yatkınlık, kişinin hormonal değişimleri gibi etkenler diş eti iltihabı oluşumunda etkilidir.
Dişler yeterli ve etkin fırçalanmaz ise biriken bakteri plakları zaman geçtikçe çoğalmaya devam eder. Çoğalmış ve diş etinin içine doğru ilerlemiş olan bakteriler diş etinde şişliğe ve iltihaba neden olur.
Ayrıca bakteri plağını besleyecek şekilde beslenme tarzı da plakların oluşumunda etkilidir. Diş eti iltihabına yanlış fırçalama, C vitamini eksikliği, diş ipinin yanlış kullanılması, şeker hastalığı, troid hastalıkları, bağışıklık sistemindeki bozukluklar, sigara kullanımı, aşırı çay ve kahve tüketimi, bazı ilaçlar, hamilelik, kan hastalıkları, zihinsel ve fiziksel stres gibi durumlar da neden olabilir.
Diş plağı oluştuğunu kişi kendisi anlamayabilir. Diş eti iltihabı tedavi edilmez ise daha zor diş eti hastalığı olan periodontitis oluşabilir. Periodontitis, diş eti iltihabında olduğu gibi sadece diş etlerini değil, diş kemiğini, diş etlerini ve dişleri kemiğe bağlayan lifleri de olumsuz etki ederek dişlerin sallanmasına yol açar.
Diş eti iltihabı (gingivitis) belirtileri
Sağlıklı diş eti, fırçalandığında kanamayan ve portakal kabuğu görüntüsünde ki diş etidir. Dişlerin diplerindeki etlerde kızarıklık, çekilme ve kanama olmamalıdır. İltihap yapmış diş eti, diş etlerinin renginden ve ağız kokusu yapmasından belli olur.
Diş etinin rengi pembeden kırmızıya dönüşmüş ve fırçalarken kanama oluyor ise bu durum diş eti iltihabı belirtisi olabilir. Diş eti iltihabı olan bireylerin diş yüzeylerinde bakteri plakları veya diş taşları görülür. Diş eti iltihabında ağrı ve sızı olmaz ve bu nedenle diş eti iltihabı sinsi seyreder. Bu durumun tedavisi yapılmaz ise diş etlerinin çekilmesine yol açabilir.
Diş eti iltihabı (gingivitis) tedavisi
Diş eti iltihabının tedavisi sadece ilaçlar ile yapılacak bir tedavi değildir. Diş eti iltihabı tedavisinde ilaçların etki etmediği durumlarda hekim müdahalesi gerektirir. Tedavi yöntemi diş eti iltihabının düzeyine göre değişebilir.Öncelikle diş eti iltihabına neden olan ve bakteriler ile tükürük salgısının bir araya gelerek meydana getirdiği diş plağının temizliği yapılmalıdır. Eğer diş temizleme işlemi yapılamamış ise küretaj denilen tedavi yöntemi uygulanır.
Küretaj tedavisinde diş etinde oluşan cebin 3-4 milimetresine kadar ulaşılabilir. Bu tedavi yöntemi ile diş eti iltihabının ilerlemesi bir süreliğine durdurulur. Fakat daha büyük ceplerde (4-5 milimetreliğin üzerindeki diş eti ceplerinde) diş eti açılarak tedavi edilir.
Diş eti iltihabı olanlar nelere dikkat etmeli?
Diş eti iltihabı olan bireyler herkesten daha fazla dişlerinin temizliğine ve bakımına özen göstermelidir. Diş eti iltihabı varlığında dişler günde 3 kez ve en az 2 dakika fırçalanmalı, diş eti iltihabı teşhisi konulmuş ise, tedavisi yapılmış olsa bile ağız bakımı çok ciddi önem verilmelidir.
Ayrıca dişleri düzenli fırçalamanın yanı sıra yardımcı aparatlar ile (diş ipi, ağız duşu, ara yüz fırçası gibi) destekler ile dişler temizlenmelidir. Diş eti iltihabı olan hasta tedavi görmüş ise düzenli olarak kontrollere gitmeyi ihmal etmemeli ve bakteri plağı birikmiş ise temizlenmesini sağlamalıdır.
Bunların yanı sıra evde yaptığı ılık tuzlu su ile (1 litre kaynamış su ve 2 tatlı ya da çay kaşığı tuz ile yapılmış su) bir hafta on gün kadar günde bir veya iki kez gargara yapılması faydalı olur. Bu işlem aralı aralı aynı şekilde uygulanabilir. Bu işlem diş eti kanamasında ve diş etlerinin zayıfladığı durumlarda da faydalıdır.
Diş hastalıkları ile ilgili benzer sağlık konuları
- Diş eti çekilmesi neden olur
- Diş eti kanaması nedenleri ve tedavisi
- Diş çekimi nedir
- Diş çürümesini önlemek için bitkisel yöntemler