Diffüz lamellar keratit (DLK), LASIK gibi refraktif cerrahi sonrası 1-6 gün sonra gelişebilen korneanın steril iltihabıdır.
DİFFÜZ LAMELLAR KERATİTE NEDEN OLABİLEN FAKTÖRLER
Diffüz lamellar keratitin kesin nedeni tam olarak bilinmemektedir.
Flep aralığında kalan dezenfektanlar, mikrokeratom bıçak depozitleri, povidone-iodine solüsyonu, debrizler, meibomian bez sekresyonları, lazer ablasyonun termal etkisi ve epitel defektleri sebepler arasında sayılabilir.
Orta ilâ şiddetli göz alerjilerinin ve kronik alerjik konjonktivitin veya akne rozasea ve atopik rahatsızlığı olan kişilerin ameliyat sonrası diffüz lamellar keratit geliştirmeye yatkın oldukları hakkında da görüşler mevcuttur.
DİFFÜZ LAMELLAR KERATİT BELİRTİLERİ
Hastalarda tipik olarak ameliyattan sonra bir hafta içinde özellikle gözde irritasyon, göz ağrısı, fotofobi (ışığa karşı duyarlılık), gözde yabancı cisim hissi, bulanık görme gibi şikayetler görülür. Diffüz lamellar keratitin ileri aşamasında kornea merkezinde iltihabın ciddi hal alması, stromal nekroz, erime ve kalıcı skar nedeniyle ciddi görme kaybı oluşur.
DİFFÜZ LAMELLAR KERATİT TEDAVİSİ
Diffüz lamellar keratitin tedavisi evresine göre farklılık gösterse de, tedaviye zaman kaybetmeden başlanması gerekir. Tedavide topikal ya da sistemik kortikosteroidler ile sistemik H2 reseptör blokerleri kullanılır.
Topikal ve sistemik tedavi önemlidir, ancak flepi tekrar kaldırarak (flap lifting) yapılan ara yüzey yıkaması da (özellikle 2. ve 3. evredeki diffüz lamellar keratitte) uygulanabilir.
Bu tedavi yöntemlerinin kalıcı korneal ve stromal hasar oluşmadan yapılması gerekir. Bu yöntemler hastalığın 4. evresinden sonra pek yararlı olmaz, bu nedenle son aşamaya gelmiş diffüz lamellar keratit tedavisinde keratoplasti kaçınılmaz olabilir.