Dağ hastalığı nedenleri, belirtileri ve tedavisi
Dağ hastalığı, hızlı bir şekilde 2400-3000 metre yüksekliğin üzerine çıkan insanları etkileyen bir hastalıktır. Dağ hastalığı, yükseklik hastalığı olarak da tanımlanır. Yüksek seviyede var olan düşük atmosfer basıncı ve oksijen seviyesi ile oluşur. Akut dağ hastalığı, genellikle yüksek irtifaya ulaştıktan 8 ile 24 saat sonra ortaya çıkar.
Dağ hastalığı belirtileri
Ani gelişen atmosfer ve oksijen basıncının düşmesi sonucu etkilenen kişiler oksijen yetmezliğini kompanse etmek için (dengelemek için) anormal bir şekilde hızlı ve derin nefes alıp vererek kan karbondioksit seviyesinin aşırı düşmesine neden olurlar. Hastalığın ciddiyeti ve seyri, hastalığın çıkış hızına, ulaşılan yüksekliğe ve kişisel yatkınlığa göre değişir.
- Dağ hastalığının diğer belirtileri arasında mide bulantısı, iştahsızlık, uykusuzluk, baş ağrısı, anksiyete (kaygı) ve tükenmişlik gibi belirtiler vardır.
- Dağ hastalığından ciddi etkilenen olgularda akut nefes darlığına sebep olan pulmoner ödem (akciğer ödemi) gelişebilir.
- Sıvı beyinde birikerek konfüzyon (bilinç bulanıklığı), bilinç kaybı veya koma gelişmesine neden olabilir.
Dağ hastalığı tedavisi
Dağ hastalığından etkilenen kişi mümkün olduğunca hızlı ve güvenli bir şekilde normal yüksekliğe indirilmelidir. Normal yükseklik seviyesine indirilen hasta oksijen tedavisine ihtiyaç duyabilir. Pulmoner ödem (akciğerlerde sıvı birikmesi) ve serebral ödem (beyinde sıvı birikmesi) hastane koşullarında ve göğüs hastalıkları uzmanlığında, beyin cerrahisi ya da nöroloji uzmanlıklarında takip ve tedaviyi gerektirir.
Dağ hastalığı nasıl önlenir?
Dağ hastalığını önleyebilmek için yüksek irtifalara çıkması gereken kişilerin (örneğin dağcılar gibi) kademe kademe tırmanmaları veya 2400 metre’nin üzerinde her 600 metre’de bir veya iki gün dinlenmeleri gerekir. Bu tür bir önlem sayesinde dağ hastalığı riski önlenebilir veya azaltılabilir.
Yüksek karbonhidratlı yiyecekler ile beslenme, bol sıvı alımı ve dinlenme (istirahat) dağ hastalığına karşı korunmada fayda sağlayabilir. Dağ hastalığından korunmak için alkol kullanımından da uzak durmak gerekir. Ayrıca düzenli olarak yüksek irtifalara alışmak dağ hastalığını önlemede en iyi yoldur. Kalp ve akciğer hastalığı olan kişilerin yüksek dağlara tırmanmaları doğru değildir.
Solunum yolu hastalıkları ile ilgili benzer sağlık yazıları
- Nefes darlığı yapan hastalıklar
- Reaktif hava yolu hastalığı nedenleri, belirtileri ve tedavisi
- Hırıltılı solunum nedenleri ve tedavisi
- Akciğer ödemi (pulmoner ödem) nedenleri, belirtileri ve tedavisi
- Plörezi (akciğer zarında sıvı toplanması) nedenleri, belirtileri ve tedavisi
- Solunum yetmezliği nedenleri ve tedavisi
- Barotravma nedenleri, belirtileri ve tedavisi