Çocuk Hastalıkları ve Tedavileri

Çocuklarda Yumurtalık (Over) Kanseri Neden Olur?

Over tümörleri ve kistleri çoğunlukla hiçbir belirti vermezler. Belirti olduğunda, karnın alt bölümünde şişkinlik hissinin eşlik ettiği sıkıntı ve sindirim sisteminde hafif bir rahatsızlık ile ortaya çıkar.

Over tümörleri nedenleri, belirtileri ve tedavisi

Over tümörleri bir overde yeni dokuların anormal şekilde büyümesidir. Over tümörleri habis (kontrol edilemeyen, çevre doku ve organları işgal eden büyüme (kanser) şeklinde) veya selim (yavaşça, diğer organlara yayılmadan büyüyen tümörler şeklinde) olabilir. Over kistleri bir overdeki içi sıvı veya yarı katı madde ile dolu olan anormal büyümelerdir.

Over kistlerinin çoğu selimdir ve kendiliklerinden tedavisiz olarak 1-2 ay içinde kaybolurlar. Primer over tümörü tanısı konulan hastaların % 9.7’si çocuk ve adölesan hastalardır. Araştırmalarda germ hücre tümörleri en yüksek oranda % 54.8 görülür iken, epitelyal tümörler % 38.1, seks-kort stromal tümörler % 7.1 oranındadır. Sonuç olarak yumurtalık kitlelerinde genç hasta gurubunda da önemli düzeyde malgnite (kansere dönüşme riski olan kötü huylu tümör) potansiyelinin bulunması nedeni ile abdominopelvik kitle varlığının bulunması ayrıntılı klinik ve patolojik araştırma gerektirir.

Çocuklarda over (yumurtalık) tümörleri neden olur?

Over tümörleri çocuklarda görece nadir, over kistleri ise daha sıktır. Ergenlik çağındaki kızlarda over tümörü tanısı koyulan kitlelerin üçte ikisi over kisti olabilir. Over tümörlerinin oluşmasına neyin neden olduğu bilinmemekle birlikte, over kistlerinin hormon seviyelerindeki değişmelere tepki olarak ortaya çıkan adet döngüsünün normal bir parçası olarak oluştuğu düşünülmektedir.

Çocuklarda over (yumurtalık) tümörlerinin belirtileri

Yumurtalık tümörlerinin belirtileri

Yumurtalık tümörlerinin belirtileri

Over tümörleri ve kistleri çoğunlukla hiçbir belirti vermezler. Belirti olduğunda, karnın alt bölümünde şişkinlik hissinin eşlik ettiği sıkıntı ve sindirim sisteminde hafif bir rahatsızlık ile ortaya çıkar. Tümör karında fark edilir bir kitle oluşturabilir ve dokunmaya karşı hassastır. Diğer bulgular genç kızlarda adet sırasında kasılma tarzında ağrı veya diğer adet bozuklukları ile göğüslerde hassasiyettir. Yine genç kızlarda bulantı, kusma, idrar yapamama veya sık idrara çıkma olabilir.

Bazı kızlar karında şiddetli bir ağrı hissedebilirler ki bu kist ya da tümörün kendi etrafında büküldüğünü gösterir. Vajinadan anormal kanama kistin ruptüre olduğunun (patladığının) belirtisidir. Puberte çağına gelmemiş veya ilk adetini görmekte olan bir kızda bir over kisti ya da tümörü göğüslerde büyüme, pubik kıllanma ve vajinadan fazla miktarda koyu, beyaz akıntı ya da kanama gibi erken puberte belirtilerine (8 yaşından önce puberte) neden olabilir.

Çocuklarda over (yumurtalık) tümörü teşhisi

Çocuğunuzun muayenesini yapan doktor muayene sırasında bir over tümörü ya da kisti yakalayabilir. Eğer kızınızda karnıın alt bölümünde keskin bir ağrı var veya anormal vajinal kanaması oluyor ise hemen doktora götürmek gerekir. Karında şiddetli bir ağrı, over kistinin büküldüğünü gösteriyor olabilir. Vajinal kanama, tıbbi bir acil durum olan kist delinmesine bağlı olabilir.

Çocuğunuzun doktoru ya da bir jinekolog (kadın üreme sistemi hastalıklarında uzman bir hekim) pelvik muayene yapar, kan ve hormon düzeyi tetkikleri gibi tetkikler de isteyebilir. Kisti saptamak için ultrasonografık inceleme de yapabilir. Laparoskopi (karın içine sokulan esnek bir görüntüleme tüpü aracılığıyla karın içinin incelenmesi) de tümör ve kistleri araştırmada gerekli olabilir. Doktor tümörün büyüklüğünü ve tipini belirlemek için laparoskopi (araştırmacı batın cerrahisi) uygulayabilir. Çocuğunuzun doktoru ya da bir jinekolog radyolojik inceleme veya bilgisayarlı tomografi gibi diğer inceleme yöntemlerini de yumurtalık tümörlerini saptamak için kullanabilir.

Çocuklarda over (yumurtalık) tümörü tedavisi

Eğer doktor çocukta bir over kisti olduğundan şüphelenir ise onu tedavi etmeyebilir, çünkü kistler çoğu zaman iki ay içinde kendiliğinden kaybolurlar. Doktor normal bir adet dönğüsü sağlamak ve kistin kaybolması için kızınıza özel miktarlarda hormonlar içeren doğum kontrol hapları yazabilir. Kist şiddetli ağrı ve kanamaya neden oluyor ya da anormal derecede büyük ise bunun çıkarılması için çocuğun cerrahi bir müdahale geçirmesi gerekebilir. Çok ağır vakalarda cerrah bir veya iki overi ya da fallop tüplerini çıkarmak zorunda kalabilir.

Çocuklarda ve adolesanlarda tedavi yapılırken yumurtalık dokusunun korunması normal bir fiziksel gelişim ve doğurganlık potansiyelinin devam etmesi için dikkat edilmesi gereklidir. Kızınızda bir over tümörü var ise cerrahi müdahale ile tümörün ve büyük bir olasılıkla overin de alınması gerekecektir. Tümör habis ise büyük olasılıkla radyoterapi, kemoterapi ya da ikisini birden uygulamak zorunda kalınabilir. Doktorunuz ile tedavinin kızınızın üreme yeteneği üzerinde yaratacağı etkiyi konuşmanız gerekir.

Çocukluk ve adolesan çağında görülen yumurtalık kitlelerine bazen gerekmediği halde radikal cerrahi müdahale uygulanabilir iken, bazende kitlenin malign (kötü huylu tümör) olup olmadığı konusunda derin araştırma yapılamadığı için yetersiz cerrahi girişim uygulanan hastalar olmuştur. Bu nedenle çocuklarda yumurtalık tümörleri, kistleri cerrahi müdahaleye karar verilmeden daha iyi araştırılmalıdır.

Çocuk hastalıkları ile ilgili benzer sağlık yazıları

  1. Çocuklarda böbrek tümörleri neden olur
  2. Çocuklarda beyin tümörü nedenleri, belirtileri ve tedavisi
  3. Teratom nedenleri, belirtileri ve tedavisi
  4. Nöroblastom nedenleri, belirtileri ve tedavisi
  5. Çocuklarda lenfoma (lenf kanseri) nedenleri, belirtileri ve tedavisi
  6. Multipl miyelom nedenleri, belirtileri ve tedavisi
  7. Kemik iliği kanseri nedenleri, belirtileri ve tedavisi

 

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Popüler Konular

Üste Git