Cilt - Deri Hastalıkları ve Tedavileri

Çocuklarda Sedef Hastalığı Neden Olur? (Psoriasis Nedir)

Psoriasis (sedef hastalığı), kuru ve pullu deri alanları bulunan inatçı bir deri hastalığıdır. Genellikle çocukluk çağında başlar ve yaşam boyu alevlenme ve kaybolmalar ile kendini gösterir.

Psoriasis hastalığı nedir?

Psoriasis (sedef hastalığı), kuru ve pullu deri alanları bulunan inatçı bir deri hastalığıdır. Genellikle çocukluk çağında başlar ve yaşam boyu alevlenme ve kaybolmalar ile kendini gösterir. Psoriasis kendi kendine geçen, küçük alanlardaki, pullanma gösteren hafif bir deri hastalığından, geniş alanları kaplayan ve yoğun bir tedavi gerektiren ağır vakalara kadar değişmektedir. Pullanma şekli, patemi ve hastalık şiddetine göre farklı psoriasis tipleri bulunmaktadır. Çocuklarda en sık görülen tip, genellikle hafif bir şekil olan “guttate psoriazistir”. Bu tip psoriasis genellikle bir boğaz enfeksiyonundan sonra başlar. Birkaç hafta ile birkaç ay arasında değişen bir sürede kendiliğinden iyileşir.

Çocuklarda psoriasis (sedef hastalığı) belirtileri

Psoriazis genellikle dirsekler, dizler, sırtın alt bölümü ve saçlı deride küçük kırmızı tümsekler şeklinde başlar. Kırmızı renkteki alanlar giderek yayılır. Daha sonra gümüş rengi pullanmalar başlar. Pullanmaların en üst tabakası kolayca dökülürken, alttaki tabaka birbirine yapışır ve kalınlaşır. Deri çatlar, ağrılı hale gelir ve bazen kaşınır. Pullar kaldırıldığında açığa çıkan deri kanayabilir.

Derideki pullu alanlar çoğu zaman vücudun iki tarafında aynı bölgelerde yer alır. Çocuklarda tırnaklar da çoğunlukla tutulur, üzerlerinde küçük girintiler gelişir ve gevşeyebilir, kalınlaşabilir ve hatta kendiliğinden düşebilir. Bazı psoriasis tipleri koltuk altlarında, uyluklarda, kasıkta ya da genital bölgede ve memelerin altında ortaya çıkar. Bazı çocuklarda eklemlerde ağrı ve şişme olabilir.

Çocuklarda psoriasis (sedef hastalığı) teşhisi

Psoriasis teşhisi doktorun yapacağı fizik muayene sırasında pullanma bulunan deriyi kazıyıp aldığı materyali mikroskopta inceleyerek yaptığı inceleme sonucu tanı konulabilir.

Çocuklarda psoriasis (sedef hastalığı) tedavisi

Psoriasis için tam şifa sağlayacak bir tedavi yoktur, ancak doktorunuz semptomları kontrol altına alacak ilaçlar ve tedavi yolları tavsiye eder. Dermatolog (deri hastalıkları uzmanı) tedavide hastalığın ağırlığına ve yerleşim yerine göre planlama yapar.

Hafif vakalarda kortikosteroid, katran ya da antralin adıyla bilinen bir bileşiği içeren krem ya da merhemler tedavi için kullanılır. Hastada ağır bir psoriasis tablosu var ise krem ve merhemler ile birlikte ağız yolu ile alınan tabletler de kullanılabilir. Ağır vakalarda ayrıca, evde uygulanan katran banyoları ya da tablet şeklinde verilen psoralen adlı ilacın yanında hekimin muayenehanesinde ultraviyole ışık tedavisi de uygulanabilir. Psoriasis geçince tedavi kesilir, ancak alevlenme olduğunda yeniden tedaviye ihtiyaç duyulur.

Cilt hastalıkları ile ilgili benzer sağlık yazıları

  1. Sedef hastalığı nedir
  2. Sam yeli hastalığı nedenleri ve tedavisi
  3. Atopik dermatit nedenleri ve tedavisi
  4. Vücut mantarı nedenleri ve tedavisi
  5. İmpetigo hastalığı nedenleri ve tedavisi

1 Yorum

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Popüler Konular

Üste Git