Renk körlüğü nedenleri, belirtileri ve tedavisi
Çocuklarda renk körlüğü bazı renklerin görülemediği, nadir durumlarda da gri dışında başka bir tonun görülemediği bir hastalıktır. Genellikle kalıtsaldır ve kız çocuklarına kıyasla erkek çocuklarda renk körlüğüne daha sık rastlanır.
Çocuklarda renk körlüğü belirtileri
Renk körlüğü ile doğan çocuklar genellikle kırmızı ve yeşil arasındaki ve bunların tonları arasındaki farkları ayırt etmekte zorlanırlar. Bazı çocukların mavi ve sarı ile onların tonlarını ayırt etme güçlükleri bulunur. Nadir durumlarda renk körlüğü olan çocuk yalnız gri tonlarında görebilmektedir. Kalıtsal renk körlüğünde her iki göz birden etkilenmektedir.
Çocuklarda renk körlüğü teşhisi
Çocuğunuz konuşmaya ve renkleri tanımaya başlayana kadar renk körlüğü fark edilmeyebilir. Çocuk doktorları genellikle 3-4 yaşlarında renk körlüğü taraması yapmaya başlarlar. Eğer çocuğunuz renkleri doğru tanıyamıyor ise göz doktoruna baş vurulmalıdır. Çocuğun biçim ve sayıları renkleriyle tanımasının istendiği testlere tabi tutulması gerekir.
Çocuklarda renk körlüğü tedavisi
Renk körlüğü tedavi edilemez. Ancak trafik işaretlerinde olduğu gibi kırmızı ve yeşil renklerin yerlerinin ezberletilmesi ile sorun telafi edilebilir. Bazı çocuklar tek göze takılan kırmızı renkli lensten yararlanabilirler.
Göz hastalıkları ile ilgili benzer sağlık yazıları
- Çocuklarda sık görülen göz hastalıkları
- Prematüre retinopatisi nedir
- Bebeklerde göz sulanması nedenleri ve tedavisi
- Konjonktivit nedenleri ve tedavisi
- Renk körlüğü nedenleri ve tedavisi