Çocuk Hastalıkları ve Tedavileri

Çocuklarda Pika Sendromu Hastalığı Nedir?

Pika sendromu hastalığı çocuğun, tahta, pislik, çamur, boya paçaları, tel, alçı, hayvan pisliği veya saç gibi besin olmayan şeyleri yediği bir yeme bozukluğudur.

Çocuklarda pika sendromu nedenleri, belirtileri ve tedavisi

Pika sendromu hastalığı çocuğun, tahta, pislik, çamur, boya paçaları, tel, alçı, hayvan pisliği veya saç gibi besin olmayan şeyleri yediği bir yeme bozukluğudur. Anormal yeme davranışı bir ay veya daha fazla sürebilir. Çocukların % 10-20’sinde altı yaşından önce ve özellikle hiperaktif çocuklarda görülebilir. Pika sendromu iki yaşın altındaki çocuklarda çok sık ve normaldir.

Çoğu çocuk bu davranışı terk ederken, bazı çocuklar bunu erişkinliğe taşır. Pika sendromu, fakirlik içinde yaşayan, duygusal destek ve akılcı ilgiden yoksun çocuklarda daha sıktır. Zeka geriliği ve otizm ile ilişkilendirilmekte ve dikkat eksikliği gibi davranış veya körlük gibi duyu kusurları gösteren çocuklarda daha sık görülmektedir. Pika sendromu özellikle demir eksikliği anemisi ve kurşun zehirlenmesine eşlik eder.

Pika sendromu belirtileri

Çocukların çoğu nesneleri ağızlarına götürürler, ancak pika sendromlu çocuklar sürekli besin olmayan şeyler yerler. Bu maddelerin özellikle kurşun içeren boyalar ve toprak olması çocuğun sağlığını tehdit eder. Çocukta kurşun zehirlenmesi var ise şiddetli karın ağrıları, ishal, kusma, kol ve bacaklarda güçsüzlük veya felç ve nöbetler ortaya çıkabilir. Diğer besin olmayan şeyler de çocukta karın ağrısına ve kusmaya neden olabilir. Bağırsak tıkanması pika sendromunun bir sonucu olabilir.

Pika sendromu teşhisi ve tedavisi

Çocuk besin olmayan şeyleri yemeye başladı ise onu doktora götürmek gerekir. Doktor çocuğun durumunu kurşun zehirlenmesi veya demir eksikliği açısından da değerlendirir. Doktor size kusmayı provoke etmeniz gereken durumlarda ipeka şurubunu nasıl kullanacağınız hakkında bilgi ve zehirlenme durumunda başvuracağınız hattın telefonunu verir.

Ayrıca size çocuğun ev ortamı, duygusal durumu ve zihinsel gelişimi hakkında sorular sorar. Sadece çocuğun gereksinimlerini değil çocuğun besin olmayan şeyleri yemesini önlemek için ailenizin yapması gereken değişikleri de değerlendirecektir. Çocuğun davranışlarını değiştirmesi konusunda doktor aileyi bilgilendirir. Örneğin ev ortamında çocuğa zarar verecek maddeleri erişebilir yerlerde bulundurmamaya özen göstermek gerekir. Güvenli olmayan nesneleri özellikle ilaçlar çocuğun açamayacağı kutuların içinde ve uzanamayacağı yerlerde olmalıdır.

Çocuk hastalıkları ile ilgili benzer sağlık yazıları

  1. Çocuklarda irritabl bağırsak sendromu nedenleri
  2. Çocuklarda karın ağrısı nedenleri
  3. Kurşun zehirlenmesi nedenleri
  4. Otizm hastalığı nedenleri ve tedavisi
  5. Hiperaktivite bozukluğu nedenleri ve tedavisi

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Popüler Konular

Üste Git