Parmak ucu yaralanmaları neden olur?
Çocukların parmak ucu yaralanmaları, genellikle kapılara ellerinin sıkışması ile oluşur. Çoğu zaman bu kapılar, o küçük parmakların tehlikede olduğundan habersiz olan ebeveynler tarafından kapatılır. Çocuklar olası tehlikeyi anlayamaz. Biraz daha büyük çocuklarda ise parmak yaralanmaları bıçak kesmesi, cam kırıkları ve benzeri kesici aletler ile olur.
Çocuklarda parmak ucu yaralanması belirtileri
Çocukların parmak uçları çok hassas olduğu için, yaralandığı zaman bunu hemen aile bireylerine belli ederler. Genelde hasar gören bölge mavi-morumsu bir renk alır, şişer ve tırnakları çevreleyen derinin etrafında kesik veya kanama olabilir. Deri, deri altı dokular, tırnak yatağındaki kemik ve büyüme plağı zarar görmüş olabilir. Eğer tırnak altındaki kanama devam ediyor ise siyah veya koyu mavi renk alır ve kanamanın yaptığı basınca bağlı ağrı oluşabilir.
Parmak ucu yaralanmalarında ilk yardım nasıl yapılır?
- Parmak ucu kanadığında sabun ve su ile yıkayın, yumuşak steril gazlı bez ile ile üstünü kapatın.
- Parmak üzerine buz paketi uygulamak veya soğuk suya batırmak ağrıyı hafifletebilir ve şişliği azaltabilir.
- Şişlik hafif ve çocuk rahat ise parmağın kendi kendine iyileşmesine izin verebilirsiniz.
- Yaralanmadan 24-72 saat sonra başlayan ateş, ağrı, şişlik ve kızarıklıkta artış veya hasar görmüş bölgede meydana gelen bir akıntıya karşı dikkatli olmak gerekir. Bunlar yaralanan bölgenin enfeksiyon kapması belirtisi olabilir ve bu durumda doktora başvurmak gerekir.
- Kesi derin, aşırı şiş ve tırnak altında kanama olduğunda veya parmak kırılmış gibiyse en kısa zamanda doktorunuzu aramanız gerekir.
- Her ne olursa olsun, kırık bir parmağı kendi kendinize düzeltmeye çalışmayın.
Parmak yaralanmalarında tıbbi tedavi nasıl yapılır?
Yaralanan parmağın muayenesini yapan doktor kırıktan şüphelenir ise röntgen filmi isteyebilir. Kıırık veya tırnak yatağında hasar varsa ortopedi konsültasyonu gerekebilir. Kırılmış bir parmak sınırlı uyuşturma altında düzeltilebilir.
Tırnak yatağındaki hasar, parmak büyüdükçe tırnak deformasyonuna neden olacağı için cerrahi olarak düzeltilmelidir. Eğer tırnağın altında belirgin bir kanama var ise doktorunuz tırnağın üzerine bir delik açarak sıvıyı boşaltıp, ağrıyı hafifletebilir.
Derin kesikler dikiş gerektirse de, genellikle steril yapışkan bantların kullanılması (kelebek yara bantlarına benzeyen ince yapışkan bantlar) yeterli olur.
Kesi altındaki kırık, ”açık kırık” olarak kabul edilir ve kemikte meydana gelebilecek enfeksiyona açıktır. Bu olgularda antibiyotik tedavisine başlanır. Çocuğun yaşına ve bağışıklık durumuna bağlı olarak, doktorunuz aynı zamanda tetanoz aşısı yapılmasını da isteyebilir.
Çocuk hastalıkları ile ilgili benzer sağlık yazıları
- Çocuk aşıları ve aşıların yan etkileri
- Çocuklarda boğulma ve boğulmalarda ilk yardım
- Çocuklarda yanık kazaları ve yanıklarda ilk yardım
- Çocuklarda katılma nöbetleri neden olur
- Çocuklarda uyuz hastalığı nedenleri ve tedavisi
- Çocuklarda bademcik iltihabı nedenleri ve tedavisi
- Çocuklarda tırnak batması neden olur