Çocuk Hastalıkları ve Tedavileri

Çocuklarda Osteojenik Sarkom Neden Olur?

Osteojenik sarkom nedenleri, belirtileri ve tedavisi

Osteojenik sarkom, osteosarkom veya kemik kanseri, kemikte başlayan nadir bir kanser cinsidir. Vücudun diğer bölgelerinden kemiğe yayılan kanserler kemik kanseri olarak kabul edilmez. Osteojenik sarkom en sık olarak 10 yaşın üzerindeki çocuklarda, özellikle büyümenin doruğa ulaştığı yıllarda ortaya çıkar. Erkek çocuklarında hastalık kızlardan daha sık görülür.

Çocuklarda en sık olarak büyüme ile yeni kemik oluşan, bacağın uzun kemiklerinin sonlandığı diz çevresinde oluşur. Aynı zamanda üst kolda veya hastanın vücudundaki herhangi bir kemikte de oluşabilir. Kemikte primer olarak oluşan tümördeki kanser hücreleri kemik iliği yolu ile çocuğun dolaşım sistemine girebilir ve vücudun diğer kısımlarına, özellikle de akciğerlere yayılabilir.

Çocuklarda osteojenik sarkom belirtileri

Kemik kanseri bulunan çocukta, tutulan kemikte genellikle kemik çevresinde şişkinliğin de eşlik ettiği ağrı vardır. Çocuğunuzda kemiğin üzerinde sizin ciltten hissedebileceğiniz hassas bir kitle (şiş, yumru) oluşabilir. Kemiklerinden birinin üzerinde ağrı ve şişliğin de eşlik ettiği bir kitle oluşur ise çocuğunuz bir doktor tarafından değerlendirilmelidir. Bazı çocuklar osteojenik sarkom ile tutulan bacağı kullanmakta güçlük çekebilirler. Kemik yumuşak bir hal alabilir ve kırılabilir. Bazı çocuklarda ateş ve kilo kaybı da olabilir.

Osteojenik sarkom (kemik kanseri) teşhisi

Doğru bir tanı için çocuğunuzun doktoru tümörün büyüklüğü, yeri ve biçimini göstermek amacıyla radyolojik inceme ister. Çocuğunuz büyük bir olasılıkla biyopsi için bir cerraha gönderilir. Doktorunuz aynı zamanda olasılıkla kanserin ne kadar yayıldığını anlamak için kemik sintigrafısi, bilgisayarlı tomografi veya manyetik rezonans görüntülemesi incelemesini de isteyebilir.

Kemik sintigrafisi nedir?

Kanser uzmanlarının osteojenik sarkomun ne ölçüde yayıldığını belirlemede kullandığı incelemelerden biri de, kemik sintigrafisidir. Sintigrafi çekilmeden önce, radyoaktif bir kimyasal madde enjekte edilir ve bu madde daha sonra kemikler tarafından emilir. Gamma kamerası adı verilen özel bir aygıt, kemikten saçılan radyasyon miktarını saptar. Kanser hücreleri sintigrafide sıcak (yoğun) alanlar şeklinde görülür. Enjeksiyon ile verilen radyasyon düzeyleri düşüktür ve çocuğa zarar vermez.

Çocuklarda osteojenik sarkom (kemik kanseri) tedavisi

Osteojenik sarkom tedavisinin başlangıcında, tutulan kemikteki kanserli hücreleri yok etmek için kemoterapi tedavisi uygulanır. Daha sonra bir kanser cerrahisi uzmanı kemoterapinin tümörün ne kadarını yok ettiğini değerlendirecek ve kalan kanserli dokuyu çıkaracaktır.

Cerrah osteojenik sarkom tedavisinde çocuğun bacağını olduğu gibi korumaya çalışacaktır; ancak tümör büyük ve yayılmış ise bacağı kesmek zorunda kalabilir ya da ameliyat sırasında çıkarılan kemiğin yerine kemik iyileştikçe uzamasını sağlayan metal bir aygıt koyabilir.

Çocuk cerrahi sırasında bacağını veya kolunu kaybederse, protez olarak bilinen yapay bir uzuv takılır. Bir fizyoterapist çocuğa yapay uzvunu nasıl kullanacağını öğretirken, bir hemşire de çocuğun stumf (güdük) ve protezinin bakımı ile işlevi konusunda ailenin ve çocuğun eğitimini verir..

Cerrahi girişimi aylar boyunca, çocuğunuzun vücudunun diğer bölgelerine yayılmış olan tüm kanser hücrelerini yok edecek kemoterapi tedavisi izler. Kanser uzmanları, kanserin bu türünün tedavisinde bazen radyoterapi de kullanmaktadırlar. Erken tedavi edilir ise kemik kanseri remisyona (kanser hücrelerinin aktif olmadığı döneme) yani iyileşme dönemine girebilir.

Tedavi sonrası çocuğun periyodik kontrol muayenelerine götürülmesi, kanser remisyona girmiş olsa bile çok önemlidir çünkü kanser tekrar ortaya çıkabilir. Eğer kanser çocuğunuzun vücudunun diğer bölgelerine yayılmış ise ek cerrahiye veya diğer kanser tedavilerine gereksinim vardır.

Çocuklarda kemik kanseri

Çocuklarda kemik kanseri

Kanser hastalıkları ile ilgili benzer sağlık yazıları

  1. Çocuklarda lenfoma (lenf kanseri) nedenleri, belirtileri ve tedavisi 
  2. Çocuklarda beyin tümörü nedenleri, belirtileri ve tedavisi
  3. Çocuklarda talasemi nedenleri, belirtileri ve tedavisi
  4. Lösemi nedenleri, belirtileri ve tedavisi
  5. Yemek borusu (özofagus) kanseri nedenleri, belirtileri ve tedavisi
  6. Wilms tümörü nedenleri, belirtileri ve tedavisi
  7. Rabdomiyosarkom nedenleri, belirtileri ve tedavisi

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Popüler Konular

Üste Git