Bebek Gelişimi

Çocuklarda Mantar Enfeksiyonları Neden Olur?

Mantar enfeksiyonlarına, ''Candida'' adı verilen bir tip fungus neden olur.

Mantar enfeksiyonları nedenleri ve tedavisi

Mantar enfeksiyonlarına, ”Candida” adı verilen bir tip fungus neden olur. Mantarlar bebekleri, çocukları ve ergenleri enfekte edebilir ve pamukçuk, bebek bez bölgesi dermatiti ve vajinal mantar enfeksiyonları gibi durumlara neden olabilir.

Pamukçuk nedir?

Pamukçuk en sık olarak yenidoğan dönemi ve bebekleri etkileyebileceği gibi daha büyük çocuklarda da görülebilmektedir. Pamukçuğa, normalde ağızda küçük miktarlarda bulunabilen Candida albicans adlı bir mantar yol açar. Bazen mantar kontrolden çıkar ve enfeksiyona neden olur. Annede vajinal mantar enfeksiyonu var ise bebek doğum kanalından geçerken mantara maruz kalır ve doğumdan kısa bir süre sonra pamukçuk çıkabilir.

Maya enfeksiyonuna maruz kalan yenidoğanlarda pamukçuk semptomları bir gün ile bir hafta arasında bir süre içinde ortaya çıkabilir. Anne sütü emen bebekler annelerinin memelerinden pamukçuk olabilirler. Antibiyotik tedavisi uygulanan bebek ve çocuklarda, antibiyotik ağızdaki doğal organizma dengesini etkilediğinden ve mantarların çoğalmasına uygun bir ortam hazırladığından pamukçuk gelişebilir. AIDS, kanser, organ nakli ya da yetersiz beslenme nedeni ile bağışıklık sistemleri bozulmuş olan çocuklarda da pamukçuk ortaya çıkabilir. Pamukçuk çıkan bir çocukta ağız ve boğazda tipik beyaz ya da gri-beyaz renkteki plaklar görülür. Bu plaklar, üzerine basınç uygulanmadıkça ağrısızdır ve sürtünme sonucunda açık yara halini alabilirler.

Bez bölgesi dermatiti nedir?

Bebek bezi dermatiti, başta kulak enfeksiyonları gelmek üzere antibiyotik tedavisinin tetiklediği, bez bağlanan bölgede ortaya çıkan bir kandida enfeksiyonudur. Daha sık olarak ta, idrar ve terleme ile oluşan aşırı nem bebek bezinde biriktiğinde ortaya çıkar. Bebek bezi dermatitinde, genital organlar ve anüs etrafında küçük, kırmızı kabarcıklar çıkar.

Vajinal mantar enfeksiyonları

Candida albicans tarafından yol açılan vajinal mantar enfeksiyonları, normalde vajinada küçük miktarlarda bulunan mantar âdet kanaması, antibiyotikler ya da oral kontraseptifler, gebelik ya da diyabet nedeni ile çoğaldığı zaman ortaya çıkar. Bu durumların tümü vajinadaki ortam koşullarını değiştirir ve mantarın üremesini kolaylaştırır. Vajinal mantar enfeksiyonu na tahriş ve cildin nemli kalması da kolaylaştırır. Vajinal bir mantar enfeksiyonu, peyniri andıran beyaz renkte bir akıntıya neden olur. Öteki semptomlar arasında vajinal kaşıntı ve vajinal yanma, vajina etrafındaki deride şişme ve cinsel birleşme sırasında ağrı gibi belirtiler gösterir. 

Çocuklarda mantar enfeksiyonları teşhisi

Mantar enfeksiyonları teşhisinde doktor, çocukta mantar enfeksiyonu bulunduğundan kuşkulanır ise enfeksiyon işaretlerini araştırır. Vajinal akıntıdan, ağızdaki plaklardan ya da deri döküntüsünden analiz için örnek alabilir.

Çocuklarda mantar enfeksiyonları tedavisi

Mantar enfeksiyonları tedavisinde hekimler pamukçuk tedavisinde genellikle, parmak ucu ya da gaz beziyle ağza sürülen sıvı antifungal ilaçlar kullanılmasını önerir. Çocuk yeterince büyük ise, ilaç kaşık ile ağıza konur ve çocuktan ağzını çalkalayıp tükürmesi istenir.

Bebek bezi dermatiti, hasta bölgeye uygulanan krem ya da losyon şeklindeki antifungal ilaçlar ile tedavi edilir.

Vajinal mantar enfeksiyonları genellikle vajinaya sürülen antifungal kremler ya da koyulan fitiller ile tedavi edilmektedir. Tedaviyle enfeksiyonun birkaç gün içinde geçmesi gerekir. Mantar enfeksiyonları tedaviye rağmen tekrarlayabilir. 

Çocuk hastalıkları ile ilgili benzer sağlık yazıları

  1. Bebek bez bölgesi dermatiti nedenleri ve tedavisi
  2. Bebeklerde ve annenin memesinde pamukçuk neden olur
  3. Saç derisi mantarı nedenleri ve tedavisi
  4. Çocuklarda ve bebeklerde seboreik dermatit
  5. Kız çocukların vajinal kaşıntı neden olur

5 Yorum

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Popüler Konular

Üste Git