Çocuklarda lenfoma belirtileri ve tedavisi
Lenfoma, çocuğun vücudunda enfeksiyonlar ile savaşan bağışıklık sisteminin bir parçası olan lenfatik sistemde oluşan bir kanser türüdür. Lenfatik sistem, kan damarlarından sızan sıvıları ve akyuvarları vücudun çeşitli dokularına taşıyan ve kan damarlarına benzeyen damarlardan, ince tüplerden ve içlerinden geçen sıvıyı filtre eden fasulye şeklindeki lenf bezi veya düğümü adı verilen organlardan oluşmaktadır. Lenf düğümleri başta, boyunda, göğüste, karında, kasıklarda, kol ve bacaklarda bulunmaktadır. Lenfatik sistem dalak, timus ve kemik iliği gibi akyuvarların bulunduğu organlarda da bulunur.
Lenfatik sistem tüm vücutta bulunduğu için lenfoma herhangi bir yerde olabilir. Sebebi tam olarak bilinmemekle birlikte, bazı lenfoma tiplerinin viral enfeksiyonlar ile bağlantılı olduğu düşünülmektedir. Lenfomalar 15 yaşın altındaki çocuklarda seyrek görülür iken, genç erişkinlede daha sık görülür. Başlıca iki tip lenfoma bulunmaktadır ve Hodgkin hastalığı ve non Hodgkin lenfoma şeklinde genel tipleri mevcuttur. Hodgkin hastalığı erkek çocuklarda kız çocuklarına oranla daha sık görülür.
Çocuklarda lenfoma (lenf kanseri) belirtileri
Çocuğun boynunda, koltuk altlarında veya kasıklarındaki lenf bezlerinin ağrısız olarak şişmesi ve birkaç laktaz üretmeye başlaması sonucunda laktoz intoleransı gelişir. Az sayıda çocuk doğuştan kalıcı laktoz intoleransına sahiptir. Bağırsakları etkileyen AIDS, çölyak hastalığı veya gastroenterit gibi diğer hastalık ve enfeksiyonlar çocuklarda laktoz intoleransına yol açabilir. Bazı etnik gruplarda yer alan çocuklarda Amerikan yerlileri veya Asya, Afrika ya da doğu Avrupa kökenliler laktoz intoleransına daha yatkındırlar.
Sindirilmemiş laktoz çocuğun kalın bağırsağına geçerek burada fermentasyona uğrar ve asid ve gaz oluşumuna yol açarak su emilimini engeller. Bunun sonucunda, karın ağrısı, sulu ishal, karın şişliği, gaz, kusma ve kramp benzeri şikayetler oluşur. Belirgin laktoz intoleransı olan çocuk huzursuzdur, kilo kaybeder, dehidratedir ve gelişme geriliği vardır.
Çocuklarda lenfoma (lenf kanseri) teşhisi
Çocuğun muayenesini yapan doktor çocuğun beslenme alışkanlıkları ile ilgili ayrıntılı sorular soracaktır ve diğer hastalıkları dışlayabilmek için kapsamlı bir fizik muayene yapar. Doktor anne sütü, inek sütü, peynir, dondurma, diğer süt ürünleri, ekmek, salata sosu ve çorba gibi laktoz içeren yiyecekleri diyetten çıkarmanızı ve ardından belirtilerin azalıp azalmadığını gözlemlemenizi önerecektir. Laktoz içeren yiyecekleri tekrar verdiğinizde belirtiler geri geliyorsa tanı kesinleşmiş sayılabilir. Bunların yetmediği durumlarda kan tetkikleri, görüntüleme yöntemleri gibi tetkikler de yapılabilir.
Çocuklarda lenfoma (lenf kanseri) tedavisi
Çocuklarda laktoz intoleransının tedavisi laktoz içeren yiyeceklerin diyetten çıkarılması ile olur. Bazı çocuklar herhangi bir belirti göstermeden bir miktar laktoz içeren yiyecekler yiyebilirler. Örneğin laktoz intoleransı olan çocuklar yoğurt gibi mayalanmış süt ürünlerini yediklerinde etkilenmeyebilirler. Deneme yanılma yöntemiyle çocuğunuzun ne kadar laktozu tolere edeceği saptanabilir. Bebekler ve küçük çocuklar için laktoz içermeyen süt ve mamalar mevcuttur. Sütteki laktozun miktarını azaltmak üzere sıvı fonnda laktaz enzimi de alabilirsiniz. Çiğnenebilir laktaz tabletleri ve kapsülleri çocuğunuzun laktoz içeren diğer yiyecekleri sindirmesine yardımcı olabilir. Çocuğunuz en önemli kalsiyum kaynağı olan süt ürünlerini alamıyor ise kalsiyum takviyesi yapmak gerekebilir.
Çocuk hastalıkları ile ilgili benzer sağlık yazıları
- Çocuklarda böbrek tümörleri neden olur
- Çocuklarda karın ağrısı neden olur
- Çocuklarda beyin tümörü olur mu
- Çocuklarda kansızlık neden olur
- Akdeniz anemisi nedir
2 Yorum