Cilt - Deri Hastalıkları ve Tedavileri

Çocuklarda Kontakt Dermatit Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Kontakt dermatit çocuğun derisinin hassas olduğu bir madde ile temasından sonra oluşan bir allerjik deri tahrişidir.

Kontakt dermatit hastalığı nedir?

Kontakt dermatit çocuğun derisinin hassas olduğu bir madde ile temasından sonra oluşan bir allerjik deri tahrişidir. Karakteristik kabarcık görünümlü kontakt dermatit döküntüsünü oluşturan maddeler arasında lastik, nikel ve diğer metaller, saç boyaları, kozmetik maddeler, antibiyotikler ve deriye doğrudan uygulanan diğer ilaçlar, kromatlar (krom içeren bileşikler) ve zehirli sarmaşık gibi bitkiler sayılabilir. Bazı kimyasal maddeler, deterjanlar, asitler, kumaşlar ve sabunlar da çocuğun derisini tahriş ederek kontakt dermatite neden olabilir. Güneş kremleri, tıraş losyonları ve bazı parfümler de uygulandıktan sonra güneşe çıkıldığında kontakt dermatit oluşturabilir.

Çocuklarda kontakt dermatit belirtileri

Kontakt dermatit belirtileri tahriş edici etkene maruz kalan deride kabarık, pullanma eğilimli küçük alanlar ya da kaşıntılı kabarcıklar şeklinde belirtileri vardır. Kabarcıklar sıvı ile dolu olabilir ve deri meşin görünümü alabilir ya da pullanabilir. Bazen deride hafif bir sıcaklık artışı da izlenebilir.

Çocuklarda kontakt dermatit teşhisi

Çocuğun derisinde kırmızı ya da kabarcıklı bir döküntü görüldüğünde en kısa zamanda çocuğun doktoru aranmalıdır. Doktor aileye ve çocuğa, çocuğun maruz kaldığı tahriş edici maddeler hakkında sorular yöneltir. Çocuğun allerjik olduğu maddelerin saptanması için deri testleri ve diğer tahriş nedenlerinin dışlanması için deri biyopsisi gibi teşhis yöntemleri kullanılır. 

Çocuklarda kontakt dermatit tedavisi

Kontakt dermatit tedavisinde öncelikle çocuğa tahriş eden alanın bulunması ve olası maddelerden uzaklaştırılması için iyice yıkanması gerekir. Dermatite neden olan etken saptandığında çocuğun bu maddeden uzak kalması sağlanmalıdır. Kaşıntının azaltılması için nemli sargıların, kaşıntı giderici ya da nemlendirici losyonların kullanılması önerilir. Yine kaşıntının azaltılması için antihistaminikler ve iltihabın baskılanması için kortikosteroidili kremler kullanılabilir. Kontakt dermatit tedavisinden sonra genellikle belirtiler 2-3 haftada ortadan kalkar. 

Çocuk hastalıkları ile ilgili benzer sağlık yazıları

  1. Çocuklarda ve bebeklerde seboreik dermatit neden olur
  2. Çocuklarda astım hastalığı nedenleri, belirtileri ve tedavisi
  3. Alerjik egzama nedenleri, belirtileri ve tedavisi
  4. Konjonktivit nedenleri, belirtileri ve tedavisi
  5. Çocuklarda öksürük nedenleri, belirtileri ve tedavisi

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Popüler Konular

Üste Git