Çocuk Hastalıkları ve Tedavileri

Kas Rahatsızlıkları Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Çocuklarda fiziksel etkinlikler ya da hastalık sırasında kas dokusunu etkileyen bir dizi durum ortaya çıkabilmektedir. Sık karşılaşılan kas sorunları kramplar, lif yırtılmaları ve enflamasyondur.

Çocuklarda kas rahatsızlıkları neden olur?

Çocuklarda fiziksel etkinlikler ya da hastalık sırasında kas dokusunu etkileyen bir dizi durum ortaya çıkabilmektedir. Sık karşılaşılan kas sorunları kramplar, lif yırtılmaları ve enflamasyondur.

Kas krampları neden olur? : Kas krampları, kollar ya da bacaklarda, genellikle ağır egzersiz ya da uzun süre rahatsız bir pozisyonda yatma, ayakta durma ya da oturmayı izleyerek ortaya çıkan, istemsiz kasılmalardır (kasta kasılma). En sık 6-12 yaş arasında ortaya çıkar ve ayaklar, baldırlar ve uyluk kaslarını tutar. Kas krampları geceleri de olabilir ve çocuğu uykudan uyandırır.

Kas yırtılmaları neden our? : Bir yaralanma sonucunda kasta kısmi ya da tam yırtılma olabilir. Kas yırtıldığında kas dokusunun içine kanama olur. Çocuklarda spor etkinliği ya da oyun sırasında kas yırtılabilir. Yırtılmaya en yatkın kaslar, uyluğun arkasındaki kaslardır.

Miyozit neden olur? : Miyozit, yaralanmalar, viral bir enfeksiyon ya da Otoimmün hastalıklar (vücudun doğal savunma mekanizmalarının çocuğun kendi dokularına saldırdığı durumlar) sonucunda kaslarda ortaya çıkan iltihaptır. Miyozit çoğu zaman üşütmeler ve grip sırasında görülür.

Çocuklarda kas rahatsızlıkları belirtileri

Kas krampları belirtileri : Kas krampları, ilgili kaslarda ani ve inatçı ağrıya neden olur. Ağrı genellikle egzersizden sonra ya da uzun bir süre rahatsız bir pozisyonda durmayı izleyerek gelişir.

Kas yırtılması belirtileri : Kas yırtılmaları ani bir ağrıya neden olur; beraberinde şişme ve duyarlılık da vardır. Kas gerildiği zaman ağrı artar.

Miyozit belirtileri : Miyozit kollar, omuz, boyun ya da sırt kaslarında künt bir ağrıya yol açar. Kaslar şişebilir ve duyarlılaşabilir, çocukta da hafif bir ateş bulunabilir. Elle dokunulduğunda kasın sıcak olduğu hissedilebilir. Çocuk halsiz olabilir, tutulmuş kasın hareketleri kısıtlanmıştır, kas güçsüzlüğü ve genel bir hastalık hali bulunur.

Çocuklarda kas rahatsızlıkları tedavisi

Miyozit belirtileri

Miyozit belirtileri

Kas krampları tedavisi : Kas krampları, sıcak havlu ya da termofor ile kası hafifçe ısıtarak, kibarca gererek ve ağrı geçene dek masaj yaparak evde de tedavi edilebilir. Çocuğa kasları germe egzersizleri yaptırarak ve egzersiz ya da spor etkinliklerinden önce ve sonra bolca sıvı almasını teşvik ederek krampları önlemeye yardımcı olabilirsiniz.

Kas yırtılması tanısı ve tedavisi : Kası yırtıklarını bir doktorun görmesi ve zararın derecesini değerlendinnesi gereklidir. Çoğu vakada tek gereken, istirahat, buz ve baskı uygulanması ve yırtılma oluşan kısmın yükseltilmesinden oluşan basit ilk yardım girişimidir. Şişme inene dek her saat başında yırtılmış kasın üzerine buz torbası ya da havluya sarılmış olarak buz koyun. Kas yırtığında asla masaj yapmayın ve sıcak uygulamayın. Bölgeye kan akışını yavaşlatmak için yükseğe koydurun ve kası elastik bandaj ile sarın. Doktor çocuğunuza tam yatak istirahatı tavsiye edebilir. Bir iki gün sonra, zedelenmiş kas yavaş yavaş kımıldatılabilir. Kas yırtıklarının tam olarak iyileşmesi 3-6 hafta gerektirebilir.

Miyozit tanısı ve tedavisi : Miyozitte uygun bir tanı koyabilmek için kan ve idrar tahlilleri, elektromiyogram ya da sinir iletim hızı testi gerekebilir. Son iki inceleme, çocuğun kas ve sinirlerinde elektriksel aktiviteyi değerlendirir. Buz, yüksekte tutma ve istirahat, miyozite bağlı şişmeyi azaltmaya yardımcı olabilir. Doktorunuz enflamasyona karşı ilaçlar yazabilir. Ağrı geçtikten sonra çocuk kaslarını yavaş yavaş kullanmaya başlayabilir. Kaslardaki enflamasyona neyin yol açtığına bağlı olarak, iyileşme 1-6 hafta ve üzerinde bir süre gerektirebilir.

Kas hastalıkları ile ilgili benzer sağlık yazıları

  1. Polimiyozit nedenleri, belirtileri ve tedavisi
  2. Kas krampları nedenleri, belirtileri ve tedavisi
  3. Müsküler distrofi nedenleri, belirtileri ve tedavisi
  4. Kas erimesi nedenleri, belirtileri ve tedavisi
  5. Hızlı kas geliştirme yöntemleri

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Popüler Konular

Üste Git