Diş doktoru korkusu nedir?
Diş hekimi korkusunu açıklamadan önce korkunun ne olduğunun açıklanması önemlidir. Korku, bir tehlikeye karşı organizmanın verdiği bir savunma tepkisidir. Korku, kişinin kendisini korumada faydalıdır. Diş doktoru korkusu da hem yetişkinler hemde çocuklar için bir korkudur. Çünkü burada bir tehlike algılanır.
Yetişkinde ya da çocukta acı çekeceği, ağza bilinmeyen işlemler yapılacağı gibi nedenler korkuya yol açar. Diş tedavisi sırasında her yetişkin ve her çocuk korku yaşayabilir. Fakat bu korku, çok aşırı dereceye gitti, dişçinin adını bile duyduğunda birey ya da çocuk rahatsız olmaya başlıyor, dişçiye gitmek istemiyor, kullanılan aletlerin sesini bile tahammül edemiyor ise bu durum fobiye dönüşmüş demektir.
Fobi, korkuların daha yoğun yaşanması halidir ve kişi veya çocuk bu korkudan kendini alıkoyamaz. Bu durum fobi haline gelmiş ise bir uzman desteği gerekebilir. Sağlıklı bir diş ve ağız bakımı oldukça önem taşımaktadır. Fobi nedeni ile ihmal edilen diş problemleri bazı hastalıklara yol açmaktadır. Erişkinlik döneminde görülen dişçi fobisi için muayene sırasında bazı önlemler alınmalıdır.
Çocuklarda diş hekimi korkusunu önlemenin yolları
1- Çocuklara daha küçükken iğne, acı, diş çekimi gibi korkutan kelimeler söylenmemelidir. Yaramazlık yapınca iğne yaparlar gibi sözler söylemekten kaçınmak önemlidir. Çocuk bu şekilde büyür ise doktor, iğne kelimesi duyduğunda korkmasına yetecektir.
2- Çocuğa dişçiye götürürken iğneden bahsetmek değil, dişlerin kontrolü, dişlerin yıkanması, dişlerin sayımı yapılacağını söylemek gerekir. Çocuğa diş doktoruna götürmeden önce evde çocuk ile diş hekimliği oyunu oynamak fayda sağlar.
3- Çocuğa diş doktoruna giderken ebeveyn kendi kaygısını yansıtmamalıdır. Aile bireylerinden biri diş doktoru korkusu yaşasa bile çocuğun yanında bu korkusundan söz etmemelidir.
4- Dişçiye gitmeden önce çocuğa yapılacak işlemler hakkında detaylı bilgi verilmemelidir. Ebeveynlerin ve diş doktorunun verdiği bilgi farklılığı ya da aynı konunun farklı anlatılması çocukta güvensizliğe neden olur. Bu nedenle yapılacak işlemler hakkındaki açıklama diş doktoruna bırakılmalıdır.
5- Çok ilerlemiş diş çürüğü olan bir çocuk, durumun farkındadır ve diş doktoruna gittiğinde kendisini zor bir tedavinin beklediğini düşündüğü için daha fazla sıkıntılı olur. Çocuğun diş bakımı konusunda ailesi de ilgilenmeli ve çürük oluşmadan dişlerin durumunu fark etmelidir. Aile çocukta meydana gelen diş sorunlarını erken fark eder ise tedavi daha kolay olur ve çocuk dişçiden daha az korkar.
6- Diş doktoru korkusu olan çocuk, daha önce diş tedavisi yaptırmış bir arkadaşı ile dişçiye gider ise kendine güveni gelir.
7- Diş doktoruna gittikten sonra çocuğun hoşuna gidecek bir aktivite planlanır ise muayene ve tedavi sırasında yaşanacak sorunlarda yarar sağlayabilir.
8- Özellikle küçük yaştaki çocukların ilgilerinin çabuk dağılması, diş hekimi koltuğunda yetişkinler kadar uzun oturamayacakları düşünülerek, muayene ve tedavi sırasında ebeveyn ve diş doktoru işbirliği içinde olmalıdır. İlk kez, diş doktoruna gelmiş, çok korkan bir çocukta ilk olarak kısa sürecek işlemleri yapmak genellikle diş hekimlerinin işini kolaylaştırır. Lakin acil durumlarda bu durum değişebilir.
9- Diş muayenesi bittikten sonra yapılan işlem basit bir diş muayenesi bile olsa çocuğa tebrik ve teşekkür etmeyi ihmal etmemek gerekir. Diş doktorları tarafından çocuğa motive edecek belgeler verilmesi, çocuğun diş doktorunu sevmesinde yardımcı olur. Çocuğa diş muayenesi öncesi hediye vermektense muayene sonrası ödüllendirmek daha etkili olur.
10- Çocuğun götürüleceği ilk diş doktorunun, çocuk diş hekimi olması ilk diş muayenesinde ve sonraki diş muayenelerinde faydalı olur. Çocuk diş hekimlerinin bekleme salonu, muayene odaları, çocukların ilgisini çekecek şekilde düzenlendiği için çocukların korkusunun gitmesinde yardımcı olur. Dişçi koltukları ve dişçilerin kullandığı malzemeler çizgi film kahramanları şeklinde ayarlanabilir.
Diş hastalıkları ile ilgili benzer sağlık konuları
- Diş teli nasıl takılır
- Bebeklerde diş çıkarma nedir
- Diş çekilirken çok ağrı olur mu
- Diş eti kanaması neden olur