Cilt - Deri Hastalıkları ve Tedavileri

Çocuklarda Cilt Beni Neden Olur?

Benler genellikle, bir kurşun kalem silgisi kadar ya da daha küçük boyutta, düz ya da deride çıkıntı oluşturan, yuvarlak ya da oval ve genellikle koyu kahverengi noktalardır.

Ben çıkmasının nedenleri, belirtileri ve tedavisi

Benler genellikle, bir kurşun kalem silgisi kadar ya da daha küçük boyutta, düz ya da deride çıkıntı oluşturan, yuvarlak ya da oval ve genellikle koyu kahverengi noktalardır. Benler çoğu zaman çocukluk çağında çıkar ve yıllarca varlığını sürdürebilirler. Çocukların çoğunun derilerinde 10-40 kadar ben vardır ve ben vücudun herhangi bir yerinde görülebilir. Çok az çocukta doğduğunda benler vardır; çoğunda benler çocukluk çağında ortaya çıkar. Benlerin büyük bir bölümü zararsız olmakla birlikte, belli ben tipleri habis melanom olarak bilinen, yaşamı tehdit eden bir deri kanserine dönüşebilmektedir. Doğumdan itibaren bulunan benlerin ve normalden büyük olan benlerin habis melanoma dönüşme olasılığı daha yüksektir.

Çocuklarda cilt beni belirtileri

Benler ilk ortaya çıktığında çil gibi görünürler. Bir çocukta tek bir ben de olabilir ya da birkaç tanesi grup yapmış olarak bulunabilir. Benler genellikle kahverengi olmakla birlikte, renkleri pembeden siyaha kadar değişebilir. Benler düz ya da kabarık olabilirler; benlerin boyutları küçük bir noktadan 20 santimetre ve üzerinde değişebilir.

Benler yavaşça büyüyebilir ve içlerinden kıl çıkabilir. Bazı benler güneş ışığına maruz kaldığında ya da çocuk belli ilaçları kullandığında koyulaşabilir. 13-19 arası yaşlar ve gebelik, cilt benlerinin en aktif olduğu (daha koyulaştığı ve büyüdüğü) zamanlardır ve yeni benler bu zamanlarda da ortaya çıkabilir.

Boyutları, şekli ya da renginde ani bir değişiklik olan ya da kanamaya, kaşınmaya veya ağrımaya başlayan bir ben habis melanoma dönüşüyor olabilir. Kanser hücreleri sık ve kontrolsüz çoğalarak anormal şekilde büyümeye başlar. Etrafındaki dokuları işgal edebilen ve vücudun öteki bölümlerine yayılabilen bir tümör oluşur. Habis melanom çocukluk çağında çok nadir görülür. Habis melanom’un yirmi yaşın altında ortaya çıktığı neredeyse duyulmamıştır. Habis melanomlar genellikle 18-19 yaşlarından sonra, erişkin yaşamın erken çağlarında ortaya çıkar.

Çocuklarda cilt beni teşhisi

Çocukta görülen normal görünüşlü benler nedeni ile kaygı duymanıza gerek yoktur. Bunlar zararsızdır ve hekime göstermeye gerek yoktur. Ancak çocuğunuzdaki herhangi bir bende boyut, renk ya da şekil olarak bir değişiklik açısından dikkatli olmalıdır ve bu değişiklikler doktora bildirilmelidir.

Çocuklarda cilt benlerinin tedavisi

Benlerin çok büyük bir bölümü deri kanserine ilerlemez ve çocuğun görünüşünü ciddi boyutta etkilemedikçe tedavi gerektirmez. Sürekli olarak güneş ışıklarına ya da tahrişe maruz kalan bölgelerdeki benler ve doktorunuzun anormal olduğunu düşündükleri, habis melanoma dönüşmeyi önleme amacı ile 14-15’li yaşlarda çıkartılmalıdır. Bir plastik cerrah ya da dermatolog cilt benini bisturi ile kesip yerinde kalan deriyi dikerek kapatır. Cilt benini aldırma işlemi çoğu zaman basit ve ağrısızdır; hekim muayenehanesinde yapılabilir.

Çocuğunuzda gelecekte habis melanom ya da başka tipte deri kanserleri ortaya çıkma riskini azaltmak ya da güneşe bağlı zedelenmeyi engellemek için çocuk güneşe çıkmadan yarım saat önce derisine koruyucu krem sürmek faydalı olur. Çocuğunuzdaki anormal görünümlü cilt benlerini düzenli aralıklar ile doktora göstermek önemlidir.

Cilt hastalıkları ile ilgili benzer sağlık yazıları

  1. Sivilce (akne) neden çıkar
  2. Çillenme nedenleri ve tedavisi
  3. Güneşlenmek cilde zarar verir mi
  4. Cilt kanseri nedenleri ve tedavisi
  5. Cilt lekesi nedenleri ve tedavisi
  6. Cilt bakımı nasıl yapılmalı

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Popüler Konular

Üste Git