Cilt - Deri Hastalıkları ve Tedavileri

Çocuklarda ve Bebeklerde Seboreik Dermatit Neden Olur?

Çocuklarda seboreik dermatit belirtileri ve tedavisi

Seboreik dermatit, bebeklerde ve çocuklarda olmak üzere genellikle 2 yaş grubunda görülen, özellikle saçlı deri, yüz, boyun kıvrımları, koltuk altı ve bez bağlanan bölgeyi tutan, eritem ve yağlı pullanmalar ile karakterize kronik bir dermatit (egzama) türüdür. Hastalığın gelişme nedeni tam olarak bilinmemektedir.

Seboreik dermatit, yağ hücresi bakımından zengin bölgelerde, pityrosporum ovale adlı mantara karşı bağışıklık sisteminin enflamasyon şeklinde cevap vermesi sonucu oluştuğu düşünülmektedir. Biotin yetersizliğinin seboreik dermatit benzeri bir tabloya yol açtığı bildirilmiştir. Bebeklerin ilk 6’ıncı ayında fizyolojik olarak aşırı sebum salgılanması olduğu için, bu yaş grubunda meydana çıkan her tip dermatit yanlışlıkla seboreik dermatit olarak değerlendirilir.

Çocuklarda seboreik dermatit belirtileri

Seboreik dermatit belirtileri hastalığın azalma ve alevlenme dönemlerine, ortaya çıktığı yaş dönemine ve yerleştiği blögeye göre değişiklik gösterir.Bebeklerde 2 ile 10’uncu haftalarında ortaya çıkar. Saçlı deride yapışık, eritemli yağlı skuamlar, A topik dermatitte olduğu gibi, fleksural bir dermatit tablosu şeklinde görülebilir.

Çocuklarda saçlı deri, yüzün nazolabial kıvrımı, kulak içi, kaşlar ve göğüs bölgesinin orta hattında keskin kenarlı, kırmızı, üzeri kepekli veya sulantılı plaklar, yanma, hafif kaşıntı, yağlı kepeklenme, sulantılı yaralar ve kabuklanmalar şeklinde belirtiler görülür. Çok şiddetli olgularda belirtilere kansızlık, ishal, ateş ve kusma gibi şikayetler eşlik edebilir.

Çocuklarda seboreik dermatit tedavisi

Çocuklarda seboreik dermatit tedavisinde öncelikle diğer cilt hastalıklarından ayırt edilmesi gereklidir. Seboreik dermatit tanısı kesinleştikten sonra, antifungal içerikli krem ve şampuanlar, fluorsuz steroidli krem ve losyonlar tedavide ilk seçilecek ajanlardır. Yüz yaralarında düşük potensli steroid kremlerin kullanılması uygun olur. Saçlı deride oluşan kabuklanmalar mineral yağ ya da zeytinyağı ile saç diplerine masaj yapılarak yumuşatılmalıdır. Saç derisinde oluşan kabuklanmaları sert hareketler ile kaldırmak ya da temizlemeye çalışmak doğru değildir.

Seboreik dermatit oluşan vücut bölgeleri

Seboreik dermatit oluşan vücut bölgeleri

Egzama hastalıkları ile ilgili benzer sağlık yazıları

  1. Kontakt dermatit nedenleri ve tedavisi
  2. Atopik dermatit nedenleri ve tedavisi
  3. Seboreik dermatit nedenleri ve tedavisi
  4. Alerjik egzama nedenleri ve tedavisi
  5. Vücutta kabarcıklar neden olur

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Popüler Konular

Üste Git