Bağırsak Hastalıkları

Çocuklarda Bağırsak Tıkanması Neden Olur?

Çocuklarda bağırsak tıkanmasının belirtileri tıkanmanın yerine ve kısmi ya da tam olup olmadığına bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.

Bağırsak tıkanması, çocuğun ince veya kalın bağırsağının kısmi veya tam olarak tıkanmasıdır. Bu tıkanma yiyeceklerin ve dışkının bağırsaklardan geçişine engel olur ve uygun şekilde tedavi edilmez ise hayatı tehdit edebilir. Bu problem konjenital (doğumdan itibaren var olan) olabilir veya çocukluk çağında gelişebilir.

BAĞIRSAK TIKANMASINA NEDEN OLAN HASTALIKLAR

Çeşitli sindirim sistemi bozuklukları bağırsak tıkanmasına yol açabilir.

  • Pilor stenozuna bağlı bağırsak tıkanması: Pilor stenozu konjenital (doğumsal) bozukluk midenin pilor olarak adlandırılan ve ince bağırsağa açılan alt ucunda tıkanmaya neden olan bir bozukluktur. Piloru çevreleyen kas dokusu kalınlaşır ve yiyeceklerin ince bağırsağa geçişi önlenir. Bu bozukluk genellikle hayatın ilk 2 ile 8 haftası içinde ortaya çıkar ve özellikle erkek çocuklarda görülür. Belirtiler arasında kusma, dehidratasyon (vücutta kimyasal dengenin bozulması ve beslenme yetersizliği) gibi belirtiler yer alır. Piloru gevşetmek için cerrahi girişim gereklidir.
  • Bağırsak atrezisine bağlı bağırsak tıkanması: Bağırsak atrezisi ile doğan bebeklerde bağırsak tıkanması görülür, çünkü ince veya kalın bağırsağın bir kısmı ya yoktur ya da yeterince gelişmemiştir.
  • Bağırsak stenozuna bağlı bağırsak tıkanması: Bağırsakların kısmi olarak tıkanmasına yol açan bu durum ince veya kalın bağırsağın bir kısmının doğumsal olarak dar olmasından kaynaklanmaktadır.
  • Cerrahi yapışıklıklar nedeniyle bağırsak tıkanması: Çocuk herhangi bir karın ameliyatı geçirirse karnının içinde yapışıklığa yol açabilecek nedbe dokusu veya bantlar oluşabilir. Bu yapışıklıklar bağırsakları sıkıca sararak tıkanmaya yol açabilir.
  • Paralitik ileus nedeniyle bağırsak tıkanması: Çocuğun bağırsakları bir enfeksiyon veya cerrahi girişim sonrasında yiyecekleri ve dışkıyı rektuma doğru hareket ettirme yeteneğini yitirebilir. Hareket edemeyen bağırsak su, yiyecek ve hava ile dolunca şişer.
  • Volvulus nedeniyle bağırsak tıkanması: Çocuğun bağırsaklarının bir bölümü kendi etrafında ters dönebilir ve volvulus adı verilen tıkanmaya yol açabilir. Bağırsaklarda doğuştan itibaren bulunan bir bozukluk olan Meckel divertikülü veya herhangi bir zamanda oluşan yapışıklıklar çocukta volvulusa (bağırsak dönmesine) neden olabilir.
  • Tümör nedeniyle bağırsak tıkanması: Bağırsakların içinde veya civarında büyüyen bir tümör veya herhangi bir kitle habis (kötü huylu) olsun veya olmasın bağırsak tıkanmasına yol açabilir.

Diğer bozukluklar nedeniyle bağırsak tıkanması:

Bağırsak tıkanıklığına yol açabilen bazı diğer hastalık ve bozukluklar şunlardır:

  • Crohn hastalığı,
  • Hirschsprung hastalığı,
  • Anüs imperforatus,
  • Mekonyum ileusu,
  • İntusepsiyon ve herniler (fıtıklar; diyafram fıtığı ve İnguinal fıtık gibi).

ÇOCUKLARDA BAĞIRSAK TIKANMASI BELİRTİLERİ

Çocuklarda bağırsak tıkanmasının belirtileri tıkanmanın yerine ve kısmi ya da tam olup olmadığına bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.

  • İnce bağırsaklarda bir tıkanma olduğunda karında ağrı ve kramplar oluşur. Ağrının niteliği keskin, yaygın veya sürekli olabileceği gibi gelip geçici de olabilir. Ağrı ve karında şişme daha çok kalın bağırsak tıkanmasının belirtisidir
  • Bulantı ve kusma da görülebilir. Kusmuk, karaciğer tarafından salgılanan ve safra adı verilen yeşil bir sıvı içerebilir. Kusmukta kan veya dışkı materyali de bulunabilir.
  • Çocuğun ateşi olabilir.
  • Çocuk dışkısını yapamaz, hatta gaz bile çıkaramaz.
  • Kısmi tıkanmada ishal görülebilir.
  • Çocuk huzursuz, huysuz, iştahsız ve dehidrate olabilir,
  • Çocukta bağırsak tıkanıklığı nedeniyle kilo kaybı da olabilir.

ÇOCUKLARDA BAĞIRSAK TIKANMASI TEŞHİSİ

Çocukta bağırsak tıkanıklığı belirtilerinden herhangi biri var ise çocuk hemen doktora götürülmelidir. Doktor, sizin kendisine verdiğiniz bilgiye ve fizik muayeneye dayanarak bağırsak tıkanması tanısını koyabilir. Tanıyı kesinleştirmek ve tıkanmanın yerini net olarak belirlemek için doktor çocuğun karın röntgenini isteyebilir. Çocuğun doktoru tıkanmanın nedenini anlamak için kan testleri veya dışkı testleri de isteyebilir. Gereken durumlarda endoskopik yöntem ile tıkanmanın nerede olduğunun bakılması yöntemine de başvurulabilir.

ÇOCUKLARDA BAĞIRSAK TIKANMASI TEDAVİSİ

Bağırsak tıkanması teşhis edildikten sonra anında müdahale gerekir. Tıkanma açılana kadar çocuk normal şekilde yemek yiyemeyecektir, bu yüzden hastanede besin ve sıvı intravenöz yoldan sağlanır. Doktorunuz önce çocuğun burnundan esnek bir tüp sokarak çocuğun mide ve bağırsaklarındaki içerik ve gazın mekanik yoldan boşaltılmasını sağlar. Tıkanmanın giderilmesi için cerrahi girişim gerekebilir. Normalde cerrahi girişimden sonra çocuk tamamen iyileşecektir. Bir hafta içinde çocuk hastaneden çıkıp eve gidebilir.

BENZER YAZILARIMIZ

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Popüler Konular

Üste Git