Arpacık (it dirseği) hastalığı nedir?
Arpacık, bakteriyel bir enfeksiyonun neden olduğu, göz kapağının kenarında cerahat ile dolu, iltihaplı bir keseciktir. Enfeksiyon genellikle kirpik kökündeki bir bezin yakınında ortaya çıkar. Göz kapaklarındaki öteki bezlere de yayılma olabilir.
Çocuklarda arpacık belirtileri
Çocuklarda arpacık belirtileri arasında kirpiklerin kıyısında ağrılı, kırmızı renkte bir şişlik ortaya çıkıp sonraları cerahat ile dolu bir çıkıntı şeklinde görülebilir. Arpacığın başı göz kapağının dışından görülebilir. Birkaç gün içinde, kese patlar ve cerahat çıkınca ağrı azalır. Bir hafta kadar bir sürede, arpacık kendiliğinden geçer ama bakteriler göz kapağının kenarında öteki alanlara sıçramış ise başka yerlerde yeniden ortaya çıkabilir.
Çocuklarda arpacık teşhisi ve tedavisi
Arpacığın başı dışardan da görülebildiğinden, çocuğun ailesi de arpacığı tanıyabilir. Arpacık evde de tedavi edilebilir. Arpacık çıkan gözün üzerine 10-15 dakika süre ile nemli ve ılık bir havlu yerleştirin. Bu nemli havlu arpacıktan cerahat çıkmasını kolaylaştıracaktır. Bu işi arpacığın başı görünmez olana dek, günde dört kez tekrarlamalısınız. Yine de çocukta arpacık çıktığında doktora haber vermek gerekebilir; doktor da sürmeniz için antibiyotikli bir merhem verebilir. Arpacık bir ayda geçmez ise yeniden doktora başvurulması gerekir. Bu durumda arpacığın cerrahi yoldan çıkartılması ile tedavi seçeneği gündeme gelir.
Göz hastalıkları ile ilgili benzer sağlık yazıları
- Arpacık hastalığı nasıl önlenir
- Blefarit nedenleri ve tedavisi
- Göz kanlanması neden olur
- Alerjik konjonktivit nedenleri ve tedavisi
- Göz alerjisi neden olur