Çocuk Hastalıkları ve Tedavileri

Çocuk ve Ergenlerde Bipolar Bozukluk Belirtileri

Manik depresif bozukluk adıyla da bilinen bipolar bozukluk mani adı verilen coşkulu duygu halinden depresyon adı verilen çökkünlük durumuna gidip gelmelerin olduğu bir duygudurum bozukluğudur.

Bipolar bozukluk nedenleri, belirtileri ve tedavisi

Manik depresif bozukluk adıyla da bilinen bipolar bozukluk mani adı verilen coşkulu duygu halinden depresyon adı verilen çökkünlük durumuna gidip gelmelerin olduğu bir duygudurum bozukluğudur. Çocuklarda bipolar bozukluk genelde ergenlikle birlikte başlar; en tipik başlangıç yaşı 15-19 arasıdır. Ancak bipolar bozukluk 6-7 yaş gibi küçük yaşlarda da ortaya çıkabilir. Bipolar bozukluğa neyin neden olduğu bilinmemektedir; ancak olası nedenler arasında beyin hastalıkları, çeşitli ilaçların kullanımı ve stresli yaşam olayları sayılmaktadır. Çocuk depresyon ve mani arasında gidip gelen duygu halleri ya da tek başına mani yaşayabilir. Bipolar bozukluk daha çok ailesel özellik göstermektedir.

Ergenlerde bipolar bozukluk belirtileri

Bipolar bozukluk sorununda belirtiler ve bulgular mani durumu ile depresyon durumu olarak farklı belirtiler görülebilir.

Çocuk ve ergenlerde depresyon belirtileri : Depresyon belirtileri arasında umutsuzluk, kendini suçlu hissetme, aile ve arkadaşlardan uzak kalma, ölüm ve intihar düşünceleri sayılabilir. Çocuğun uzun zaman kendini iyi hissetmediği, gündüz uyuyup gece uyuyamadığı, konsantrasyon güçlüğü çektiği, enerji kaybı yaşadığı, normal etkinliklerine ve kişisel bakımına ilgisiz kaldığı dikkat çeker. İştahı ileri derecede azalmış ya da artmış olabilir.

Çocuk ve ergenlerde mani belirtileri : Mani belirtileri arasında ise kendilik değerinin artması, aşırı hareketlilik ve enerji, sürekli konuşma eğilimi, düşüncelerin hızlanması, uyumada zorluk, günlük aktivelerde artış ve cinsellik eğilimi görülebilir. Çocukta kilo artışı, öfke kontrol güçlükleri, paranoid eğilimler ve aşırı para harcama isteği de bulunabilir.

Çocuk ve ergenlerde hem depresyon hemde mani belirtileri : Bazı çocuklarda hızlı döngü adı verilen ve haftada birkaç defa depresyon ve mani dönemlerinin olduğu bozukluk türlerine rastlanılabilir. Kimilerinde ise depresyon ve mani dönemleri haftalar ya da aylar ve hatta yıllar sürebilir. Hastalığın ilk yıllarında çocuklarda depresif dönemlerden daha çok manik dönemler görülebilir.

Ergenlerde bipolar bozukluk teşhisi

Eğer çocuğunuzda bipolar bozukluk belirtilerine rastlamışsanız doktorunuz sizi psikolojik değerlendirmeler için bir psikiyatri ya da psikoloğa sevk edecektir. Doktor aynı zamanda belirtilere neden olabilecek diğer nedenleri de araştırmak üzere fiziksel muayene yapacak ve hipertiroidi gibi bipolar bozukluk belirtilerini taklit edebilecek hastalıkları araştırmak için testler de isteyebilir.

Ergenlerde bipolar bozukluk tedavisi

Çocuğun duygudurumundaki aşırı değişmelerin kontrolü için hastaneye yatması gerekebilir. Depresyon dönemlerinde antidepresanlar ve mani dönemlerinde antipsikotik ilaçlar kullanılabilir. Bipolar bozukluk tedavisi sırasında diğer aile bireylerinin de katılabileceği psikoterapi seansları gerekli olabilir. Çocuğun bipolar bozukluk belirtileri kontrol altına alındığında bunların bir daha tekrarlamaması için doktor tedavi amaçlı bir ilaç önerebilir.

Her ne kadar ilaç tedavisi etkin bir yöntem olsa da doz ayarlaması çok önemlidir, çünkü belirtilerin kontrolü için gereken doz miktarı toksik belirtilerin çıktığı doz düzeyine çok yakındır. Doktor bipolar bozukluk tedavisi için verdiği ilacın yan etkilerinin önlenmesi için ilacın kan düzeylerindeki etkisini düzenli olarak izler. Bipolar bozukluğun kontrol altında tutulması için çocuğun hayat boyu doktorun verdiği ilacı alması gerekebilir. Bazı çocukların manik belirtilerin kontrolü için de antipsikotik adı verilen ilaçları almaları gerekebilir.

Psikolojik hastalıklar ile ilgili benzer sağlık yazıları

  1. Psikoz nedenleri, belirtileri ve tedavisi
  2. Şizofreni nedenleri, belirtileri ve tedavisi
  3. Panik atak nedenleri, belirtileri ve tedavisi
  4. Depresyon nedenleri, belirtileri ve tedavisi
  5. Aksiyete bozukluğu nedenleri, belirtileri ve tedavisi
  6. Obsesif kompulsif bozukluk nedenleri ve tedavisi

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Popüler Konular

Üste Git