Çocuk kendi odasında ve yatağında uyumaya nasıl alışır?
Uzmanlar, çocukların anne ve babası ile yatmasının çocuğun bireysel gelişimini olumsuz etkilediğini belirtmektedirler. Çocuğun kendi odasında ve yatağında yatması, çocuğun gelişimi için oldukça önemlidir. Çocuğun anne ve babası ile aynı odada uyuması çocuğun kendi odasına sahip olmasının kazandırdığı ayrışma, özgüven ve bireysellik gibi kazanımlardan yoksun kalmasına neden olur. Yatağı ve odası ayrılmayan çocuklarda uyku düzensizliği ve uyku problemleri daha fazla görülür.
Çoğunlukla çocuğun anne baba ile yatmayı istemesinin altında anne veya babadan kaynaklanan nedenler vardır. Bu nedenler, çocuğa daha kolay ulaşabilmek için, gece sık sık kalkan çocuğu daha kolay yatağına yatırmak, bazı kaygılardan dolayı çocuğun göz önünde bulunmasını istemek (hasta olması korkusu, deprem korkusu, yangın korkusu, hırsız girer korkusu gibi), çocuğun çıkardığı küçük bir seste çocuğun yanına koşmak da çocuğun kendini güvende hissetmesine yol açar.
Çocuğun kendi yatağına ve odasına alıştırılması için yöntemler
Çocuk genellikle 1 yaşından önce kendi odasına ayrılmalıdır. Anne ve baba çocuğu kendi yatağında ve odasında neden yatırmak zorunda olduklarını unutmamalıdır. 1 yaşından önce çocuk ile yatağı ayırmak daha kolay olur. Uzmanlar, çocuk 40 günlük iken çocuk ile yatağın ayrılması konusunda uyarılar yapmaktadır. Fakat yatağı ayırmak ile odayı ayırmak aynı durum değildir. 40 günlük bir bebeğin ayrı odada uyutulması fikri ailelere itici gelebilir. Çocukların 2-3 yaşına kadar ayrı yatakta ve aynı odada yatmalarında o kadar büyük bir sakınca yoktur.
Fakat çocuk 1 yaşına girdikten sonra odayı ayırmak daha zorlaştığı için 1 yaş civarı odanın ayrılması daha kolaydır. Çocuk ayrı odaya alındıktan sonra ailelerin çocuğun direnç göstermesi ile karşılaşmaları söz konusudur. Ağlama, uyumama, sık sık kalkıp anne babanın yanına gelme, anne babanın çocuğun yanında uyuyup kalması gibi birçok durum ile mücadele gereklidir.
Bu mücadele sürecinde çocuk gece sık sık kalkıp geldiğinde sabır ile çocuğu yatağına götürmek, konuşmadan, oynamadan, sessizce ve fazla ilgi göstermeden yanında biraz bekleyip uykuya dalmasını sağlamak, hafta sonu bir gün yanında uyuyarak ödüllendirmek gibi birkaç haftaya yayılan bir geçiş sürecidir. Bu süreçte geçişlerin net olması ve çocuğun bu süreci geçtiğini fark etmesini sağlamak önemlidir. Aile bu konuda tutarlı davranır ise en geç bir ay gibi bir sürede çocuk kendi yatağında güvenli bir şekilde uyumaya alışacaktır.
Her çocuğun gelişimi farklı olduğu gibi uyku ihtiyacı ve istekleri de farklıdır. Başka çocukların nasıl uyudukları ile aile kendi çocuğunu kıyaslamamalıdır. Ev ortamı içerisinde ve aile kendi günlük yaşantısında doğru bir uyku düzenini, çocuğun uyku alışkanlığına ve ihtiyacına göre düzenlemelidir. Anne ve babanın aynı noktada olması ve yatak meselesi yüzünden gerilip farklı davranmaması oldukça önemlidir. Anne ve baba ile aynı yatakta yatan çocuklarda bağımlı kişilik gelişebilir. Bu çocukların okula alışmaları, kendi başına bir yaşam kurmaları oldukça uzun zaman alabilir. Daha büyük çocukları ayrı odada yatmayı alıştırmak için çocuk ile iletişim kurulmalı gerekir ise psikolojik destek alınmalıdır.
Çocuk gelişimi ile ilgili benzer sağlık yazıları
- Çocuklarda yatak ıslatma neden olur
- Çocuklarda hareket bozuklukları neden olur
- Çocuklarda konuşma gecikmesi neden olur
- Çocuklarda dikkat eksikliği neden olur
- Çocuklara tuvalet eğitimi nasıl verilir
- Çocuklarda kardeş kıskançlığı neden olur
- Çocuk yetiştirme ve eğitimi nasıl olmalı