Cilt - Deri Hastalıkları ve Tedavileri

Cilt Bakımında E Vitamini Ne İşe Yarar?

Vitamin E, kozmetik endüstrisinde antioksidan özelliklerinden dolayı giderek artan kullanım alanına sahip esansiyel bir besindir.

Vitamin E, kozmetik endüstrisinde antioksidan özelliklerinden dolayı giderek artan kullanım alanına sahip esansiyel bir besindir.

E vitamini 50-55 yıldan daha uzunca bir süredir deneysel ve klinik dermatolojide kullanılmaktadır. Günümüzde piyasada bulunan birçok cilt bakım ürününde çok farklı konsantrasyon ve formülasyonlarda aktif vitamin E ile çok sayıda vitamin E esterleri ve diğer vitamin E türevleri kullanılmaktadır.

Cilt bakımında E vitamini nasıl etki eder ve ne işe yarar?

E vitamini esterlenmiş formunun antiinflamatuar özelliklerinin yanı sıra, esterlenmiş aktif formu α-tokoferol proteinlerini koruyucu etkisini, serbest oksijen radikallerinin oluşmasını inhibe ederek ve lipid peroksidasyonunu engelleyerek gösterir.

  • Yapılan bazı çalışmaların ortaya koyduğu sonuçlarda, E vitamininin taşıyıcı kontrollere göre kırışıklık, fasiyal çizgileri, kırışıklık derinliğini azalttığı, topikal E vitamini uygulamanın stratum corneumun hidrasyonu ve su tutma kapasitesini arttırdığı gösterilmiştir.
  • E vitamini cilt yumuşaklığı, cilt pürüsüzlüğünü arttırdığından iyi bir nemlendiricidir.
  • E vitaminin fotoprotektif ve antikarsinolojik etkileri de vardır.

E vitamininin yaşlanma belirtilerini yavaşlatması ve kanser gelişimini önlemesi gibi yararlarının olduğu bilinmekle birlikte, yaşlanma ve kanser tedavisinde etkinliğinin kesinliği için daha fazla çalışma yapılmasına ihtiyaç vardır (vitamin E’nin dermatolojik hastalıklarda etkinliğini ortaya koyan kontrollü klinik çalışma sayısı sınırlıdır).

Cilt bakımında E vitamini kullanmanın yan etkileri olur mu?

Vitamin E ve türevleri topikal olarak birçok üründe kullanılmakla birlikte, nadiren alerjik ya da irritan kontakt dermatit geliştirebilir. Genel olarak vitamin E içeren topikal ürünlerin güvenli olduğu söylenebilir.

E vitaminin kozmetik ürünlerde kullanımı

Alfa-tokoferol ve tokoferol asetat yüzlerce hatta binden fazla farklı cilt bakım ürününde bulunan ve en sık kullanılan E vitamini türevleri olmakla birlikte, tokoferol linoleat, tokoferol nikotinat, tokofersolan, tokoferol süksinat ve potasyum askorbat gibi birçok E vitamini türevi, güneş koruyucular, bebek ve saç bakım ürünleri gibi birçok alanda kullanılmaktadır.

Transepidermal su kaybını azaltan E vitamininin doğal nemlendirici özelliği olduğundan, asetat ve linoleat formu nemlendirici maddeler, saç bakımında kullanılan ürünler ve güneşten koruyucu ürünlerin içerisinde kullanılmaktadır.

Benzer sağlık yazıları

  1. Cilt bakımı nedir 
  2. Cilt bakımında C vitamini ne işe yarar
  3. Deri sarkması neden olur
  4. Cilt lekesi nedenleri
  5. E vitamini nedir

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Popüler Konular

Üste Git