Burun tümörleri nedenleri, belirtileri ve tedavisi
Burun tümörleri, burun içi mukoza veya kemik yapılarda meydana gelen ve gittikçe büyüyerek burun kavitesini dolduran kitle haline gelir. Burun tümörleri maksiller sinüste % 55 oranında, nazal kavite de % 35 oranında, etmoid sinüslerde % 9 oranında, burnun diğer bölgelerinde % 1 oranında meydana gelirler.
Burun tümörleri burun hava yolu tıkanmaya başlayana kadar herhangi bir belirti vermeyebilir. Bu nedenle bu tümörler ilerlemiş dönemlerde fark edilir. Gecikmiş tümörler hastaların tedavisinin gecikmesine yol açar. Burun tümörleri erkeklerde kadınlara oranla 2 kat daha sık ve 50-70 yaşları arasında daha fazla görülür.
Burun tümörleri neden olur?
Burun tümörlerine neden olan faktörler tam olarak bilinmese de, mesleki faktörler ve sigara kullanımı etken olarak kabul edilebilir. Örneğin ağaç sanayi, mobilya sektöründe çalışanlarda, çila, nikel, krom, izopropil yağlar, vernik boyalar, lehim yapanlar gibi meslek koşullarında çalışanlarda burun tümörü görülme riski daha yüksektir. Ayrıca sigara kullanımı, alkol kullanımı gibi etkenler de burun tümörlerinin oluşmasında önemli etkenlerdir.
Burun tümörleri tipleri
Tip 1 burun tümörü nedir? : Antral mukozada sınırlıdır ve kemik normaldir.
Tip 2 burun tümörü nedir? : Postantral duvar haricinde kemiği tutmuştur.
Tip 3 burun tümörü nedir? : Maksiller sinüs arka duvarı, subkutan dokular, yanak derisi orbita taban veya medial duvarı, infratemporal fossa, pterigoid plate ve etmoid sinüsler invaze.
Tip 4 burun tümörü nedir? : Orbital apeks kribriform tabaka, kafa tabanı, nazofarenks, sfenoid, ve frontal ile orbital içeriği ile invaze eden tümör.
Burun tümörleri belirtileri
Burun tümörlerinin en sık görülen belirtileri burun tıkanıklığı ve burun kanamalarıdır. Burun tıkanıklığı genellikle tek taraflı ve uzun süren burun tıkanıklığıdır. Tümör sinüslerin ağızlarını kapatacak kadar büyür ise sinüslerin iltihaplanmasına neden olur. Sinüzit oluşan durumlarda baş ağrısı, yüz ağrısı ve yüzün şeklinin bozulması gibi belirtiler ortaya çıkar.
Burun tümörleri göze doğru yayılır ise göz kapağının kapanması, bulanık görme, çift görme ve görme bozukluğu, genize yayılım gösterir ise kulak yolunun tıkanması ve işitme kaybı gibi şikayetler görülebilir. Ağız bölgesine yayılım gösterir ise, dişlerin sallanması, dişlerin dökülmesi, üst çenede ağrı ve damakta şişlik gibi belirtiler de görülebilir.İlk belirtiler genellikle soğuk algınlığı belirtileri ile karışabilir. Tümörün farkı genelikle 7-10 günden uzun süren ve geçmeyen belirtiler göstermesidir.
Burun tümörleri teşhisi
Burun ve paranazal tümörlerinin tanısı genellikle kolaydır. Burun tümörlerinin teşhisi için öncelikle iyi bir kulak burun boğaz muayenesi ve endoskopik muayene ve bu esnada alınan örneğin laboratuvar bulguları gibi tanı yöntemleri kullanılır. Fakat sinüs içerisinden köken alan ve burun kavitesinde görülmeyen tümörlerin teşhisi için bilgisayarlı tomografi yöntemi de kullanılır. Bu işlemlerden sonra genellikle burun tümörlerinin tanısı konulabilir.
Burun tümörleri tedavisi
Burun tümörlerinin tedavisinde öncelikle cerrahi tedavi uygulanır ve tümör cerrahi olarak çıkarıldıktan sonra radyoterapi tedavisi ve bazı vakalarda kemoterapi tedavisi de uygulanabilir. Yapılacak ameliyatın şekli tümörün yerleşim yerine göre değişiklik gösterir.
Tümör boyun bölgesine ve lenf bezlerine sıçrama (metastaz) yapmış ise lenf bezlerinin de cerrahi olarak alınması gerekebilir. Lenf bezleri de cerrahi olarak alındıktan sonra gerekir ise radyoterapi ve kemoterapi tedavileri uygulanır. Bütün bu tedavi olanaklarına rağmen burun tümörleri tedavisi genellikle geç teşhis edildiği için diğer KBB bölgesi tümörlerine oranla başarı oranı daha düşük olabilir.
Burun tümörleri ameliyatı nasıl yapılır?
Burun tümörlerinin ameliyatı eskiden klasik cerrahi yöntem ile yapılmakta idi. Klasik cerrahi yöntemde tümörün alınması için burun, yüz derisi, ağız içi, alın derisi veya saçlı deri gibi bölgelerden kesiler yapılarak tümör alınıyordu.
Günümüzde burun ve sinüslerin iyi huylu tümörlerin bazıları ve kötü huylu tümörlerin erken tanısı konulanları endoskopik yöntem ile çıkartılmaktadır. Bu yöntem endoskopik olarak burun deliklerinden girilerek dışarıdan herhangi bir kesi yapılmadan yapılır. Bu şekilde yapılan burun tümörleri ameliyatlarında iyileşme süresi daha hızlı ve estetik sonuçlar daha iyi olur. Ameliyat sonrası yaşanan olumsuz etkiler daha hafif, komplikasyonlar daha az olur.
Burun tümörleri tedavisinin başarı oranı nedir?
Burun tümörlerinin iyi huylu olanları tedavi sonrası tekrarlama oranı oldukça düşüktür. Kötü huylu tümörlerde erken tanı konulduğunda tedavinin başarı oranı yaklaşık % 80 civarıdır. Fakat geç tanısı konulan burun tümörlerinin tedavi başarısı düşüktür.
Burun hastalıkları ile ilgili benzer sağlık yazıları
- Burun kanaması neden olur
- Burun polipleri nedenleri ve belirtileri
- Sinüzit belirtileri ve tedavisi
- Geniz eti (adenoid) nedir
- Çocuklarda buru polipleri neden olur
- Burun kuruluğu nedenleri ve tedavisi
11 Yorum