Boyun Hastalıkları

Boyun Tutulması Neden Olur? Boyun Tutulması Tedavisi

Boyun tutulması genellikle sabahları rahatsız eden, belirgin bir şekilde başın hareket etmesini kısıtlayan, daha çok tek tarafı etkileyen boyun kaslarında ağrı, spazm denilen, kasılma hissettiren sıkıntılı bir durumdur. Boyun tutulması esnasında bir tarafa doğru başın eğilmesi, hareket ettirilmesi zorlaşır ve belirgin bir şekilde o bölgede ağrı hissedilir.

Boyun tutulması belirtileri

Boyun tutulması genellikle sabahları rahatsız eden, belirgin bir şekilde başın hareket etmesini kısıtlayan, daha çok tek tarafı etkileyen boyun kaslarında ağrı, spazm denilen, kasılma hissettiren sıkıntılı bir durumdur. Boyun tutulması esnasında bir tarafa doğru başın eğilmesi, hareket ettirilmesi zorlaşır ve belirgin bir şekilde o bölgede ağrı hissedilir.

Boyun tutulması nedenleri

Boyun tutulması, genelde ters bir yatış pozisyonundan kaynaklanabildiği gibi, doğuştan ve belli kas hastalıklarından da olabilir. Boyun tutulmasına neden olan sebepler göz önünde bulundurulduğunda aslında insanın başını taşımasını sağlayan kaslarda kasılma meydana gelir. Kas yapısı sürekli kasılıp gevşeyen yapılardır.

Lakin bu bölgedeki kaslar, kasılı olarak kalıp gevşeyemez ise boyun tutulması denilen durum ortaya çıkar. Bu durumun nedenleri, sürekli belli bir pozisyonda başı tutmak, uygun olmayan yastıkta yatmak, koltukta boyun kötü pozisyonda iken uyuya kalmak, rüzgara veya cereyana maruz kalmak gibi nedenler söz konusu olsa bile altta yatan başka nedenlerde vardır.

Boyun tutulmasında altta yatan nedenlergeçirilen ameliyatlar, geçirilen hastalıklar, vücutta bir çok olup biten sorunlardan, boyun kaslarına gelen olumsuz sinyallerden dolayı da boyun tutulması meydana gelebilir. Bunların dışında, boyun tutulmasının altında boyun fıtıkları, bademcik iltihabı, diş problemleri, ağız problemleri, rahim içi araç (spiral), baş, boyun bölgesi iltihapları gibi vücudun bir takım hastalıkları da boyun tutulmasına neden olabilir.
Ayrıca el işi yapanlarda, okul çantasını tek omuzda taşıyan öğrencilerde, ev işi yaparken ağır eşyaların yerlerini değiştirmek, bilgisayar başında hareket etmeden uzun oturmak, uzun süre hareket etmeden kitap okumak ve benzeri nedenlerden de boyun tutulması meydana gelebilir. Sık sık boyun tutulması yaşayan kişilerin geçer deyipte doktora gitmeyi ihmal etmemeleri gereklidir.

Boyun tutulması belirtileri

Boyun tutulmasının belirtilerini hasta zaten bazı sıkıntılar olarak yaşar. Boynunu hareket ettiremez, başını taşıyamaz ve çok ağrısı vardır. Bütün bu belirtiler sadece kas spazmı olabileceği gibi, diğer nedenlere bağlı boyun tutulması olabilir. Belirtileri o bölgedeki kaslarda ağrı, hassasiyet, dokunmakla artan ağrı, başı çevirmekte zorlanma, özellikle tek tarafta tutulma gibi belirtiler görülür.

Boyun tutulması tedavisi

Boyun tutulmasında tedavi olarak yapılacak ilk seçenek hastanın evde kendi kendine yapacağı, o bölgeyi sıcak tutmak her zaman faydalıdır. Çünkü, kasılan kas yapısı sıcakta gevşer. Evde o bölgeye sürülebilecek merhemler kullanılabilir.

Fakat boyun tutulması sorununda doktora baş vurmak gerekebilir. Bu problem için fizik tedavi veya beyin cerrahi uzmanlarına baş vurmak gereklidir. Doktor muayenesi yapıldıktan sonra, altta yatan bir neden var ise onun tedavisi yapılır. Boyun tutulmasında en önemli tedavi o bölgeyi sıcak tutmak, boynu zorlayan işleri biraz ara vermek, boynu sabit pozisyonda tutmaktan korumak gibi yöntemler ile ağrının rahatlatılması sağlanır.

Boyun tutulmasında neler yapılmalı?

Boyun tutulması tedavisi

Boyun tutulması tedavisi

Boyun tutulması genelde yanlış pozisyonda uyuya kalındığında, klimaya ya da cereyana maruz kalındığında oluşur. Bu durum, ani gelişen bir durum olduğu için o anda doktora gitme imkanı yok ise yapılacak en iyi yöntem o bölgeyi sıcak uygulamak ve sıcak tutmaktır.

Lakin, çok fazla spazm oluşmuş kasta, sadece sıcak tutmak yetmeyebilir. Bu durumda o bölgeyi uygulanan kas gevşetici merhemler ile hafif masaj yapılması fayda sağlayabilir. Ayrıca, zeytin yağı ile hafif masaj yapıp, bir tülbent ile sarılır ve yatılır. Böylece o bölge hem yumuşar hemde sıcak tutulmuş olur. Fakat ağrının yanı sıra kollarda ağrı, uyuşma, karıncalanma gibi hisler olur ise öncelikle doktora gitmek oldukça önemlidir.

Boyun hastalıkları ile ilgili benzer sağlık konuları

  1. Boyun kireçlenmesi nedenleri ve tedavisi
  2. Derin boyun enfeksiyonu nedir
  3. Boyun ağrısı neden olur
  4. Boyun fıtığı nedenleri ve belirtileri

16 Yorum

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Popüler Konular

Üste Git