Boyun Hastalıkları

Boyun Düzleşmesi Nedenleri ve Belirtileri

Boyun düzleşmesi tedavi edilir mi?

İnsanlar, doğuştan çok elastik bir omurgaya sahiptir. Bazen 3’üncü kattan bile bir çocuk düşer ve burnu bile kanamaz. Çünkü, kas ve iskelet sistemi inanılmaz bir yapıya sahiptir. Tabi bu sadece bir örnektir ve yüksekten düşmek ve benzeri travmalar ömür boyu sakat bırakabilir veya ölümle de sonuçlanabilir. Bu nedenle bu tür travmalara maruz kalmamak için dikkatli olmak gereklidir. İnsanlar yaşlandıkça, özellikle 20’li yaşlardan sonra giderek gevrekleşmeye başlar. Yani yaş ilerledikçe giderek elastikliği kaybolur.

Boyun düzleşmesi neden olur?

Gençlik dönemlerinde ıslak saç ile durmak, rüzgara maruz kalmak, uzun süre boynu eğerek çalışmak, fiziksel travmalara maruz kalmak (salıncaktan düşme, yüksekten düşme, trafik kazaları ve benzeri) travmalar da boyun düzleşmesine neden olabilir. Omurga yandan bakıldığında eğridir ve boyun ve bel bölgesi çukur, sırt ve kalça bölgesi tümsek tir. Aslında çukur olması gereken boyun, düz olduğunda boyun düzleşmesi olarak adlandırılır. Boyun düzleşmesi bazı hastalıklar ile karışabilir. Bu hastalıklardan en çok karışanı boyun fıtığı, çünkü boyun fıtığındaki belirtiler, boyun düzleşmesi belirtilerine benzer özelliktedir.

Boyun düzleşmesi belirtileri

Boyun düzleşmesi belirtileri

Boyun düzleşmesi belirtileri

Eğri olması gereken boyun omurgası giderek dümdüz olur ise adale (kas) kasılması meydana gelir. Adale kasılması, adalenin sürekli aynı pozisyonda kalmasına bağlı gelişir. Boyun düzleşmesinde boyun hep aynı pozisyonda kalacağı için adale kasılması oluşur.

Boyun düzleşmesi belirtileri, sırt kürek kemiklerinin olduğu bölgelerde ağrı, kollarda ağrı, ellerde uyuşma, kollarda halsizlik, ellerde beceri kaybı (elinden sürekli bir şeyler düşürme, ellerin çabuk yorulması, yazı yazma kalitesinin bozulması, anahtarı kullanmakta zorluk gibi sakarlıkların artması), arkadan başa, göze kadar gelen ağrı (migren ağrısı ile karıştırılan ağrı şeklinde), başta yanma, kulaklarda uğultu, mide bulantısı, gözde sinek uçuşmaları, denge bozuklukları ve bu düzleşme boyun damarlarında sıkışmalara yol açar ise tatlı bir bayılma hissi gibi belirtiler görülebilir. Bu belirtilerin bazıları bile olur ise geç kalmadan ortopedi, fizik tedavi veya beyin cerrahi uzmanlarına baş vurmak oldukça önemlidir.

Boyun düzleşmesi teşhisi

Boyun düzleşmesi tanısını koymak için, öncelikle hastanın hikayesi ortopedi, fizik tedavi ya da beyin cerrahi uzmanı hekim tarafından dinlenir. Hastaya herhangi bir travma geçirip geçirmediği, çok boynu bükük iş yapıp yapmadığı, gençliğinde çok ıslak saçla durup durmadığı ve boyun terli iken rüzgara, cereyana maruz kalıp kalmadığı gibi sorular sorulur. Muayene sırasında hastada ciddi bir güç kaybı olmamasına rağmen, hasta her yerinin çok güçsüz, her yerinin çok halsiz olduğunu söyler.

Bunları göz önünde bulundurarak eskiden röntgen filmi çekilirdi ve eğri olması gereken boyun düz olarak görülürdü. Günümüzde manyetik rezonans (MRG) görüntüleme yöntemi ile disklerin ve yumuşak dokuların hasarları da görüntülenmektedir. Boyun düzleşmesi tanısı için, fizik tedavi, ortopedi ve beyin cerrahi uzmanları alanında değerlendirme yapılması gerekmektedir.

Boyun düzleşmesi tedavisi

Boyun düzleşmesi tedavisinde, ilaç tedavisi, fizik tedavi, kaplıca tedavisi, egzersiz tedavisi, akupunktur tedavisi ve masaj önerilir. Bunların dışında önerilen tedavi yöntemleri, yüzme, egzersiz, ıslak ve rüzgardan kaçınmak ve stresten uzak durmak gibi hastaların yaşam tarzı değişikliği yapmaları ile olur.

Hastalarda bu yaşam biçimi uygulanmadığı sürece, ilaç tedavisi, fizik tedavi, kaplıca tedavisi ve diğer tedavi yöntemleri uygulandıktan sonra rahatsızlık bir süre sonra yeniden başlayabilir. Boyun düzleşmesi tedavi edilmez ise, felç olma riski, ölüm riski ve ameliyat gerekliliği olmaz. Fakat yıllarca acı çekmeye mahkum eder. Boyun düzleşmesi tedavi edilmediği sürece hastanın, çevresindekiler de, hasta da şikayetlerden bezginlik duyar.

Boyun düzleşmesi olanlar nelere dikkat etmeli?

Boyun düzleşmesi var ve hasta akşama kadar boynunu eğerek çalışmak zorunda ise, bilgisayar başında çalışanların oturuş pozisyonuna dikkat etmesi gereklidir. Örneğin, bilgisayar monitörünün tam ortası kişinin göz hizasında olmalı ve eğilerek veya yana doğru bakılmamalıdır. Bir yandan omuza telefonu koyup, bir yandan masa başı işi yapılmamalıdır. Telefon ile konuşurken dik pozisyonda, monitörün tam ortası göz hizasında olmalıdır.

Elleri masaya koyarken tam kenarda tutulmamalı, boyun hareketlerinde çok fazla aşırı hareket etmemeli, arkaya dönerken boyun ile değil, vücut ile birlikte dönmeli, klimaya arkadan maruz kalınmamalı, imkanlar doğrultusunda yüzme sporu yapılmalı, egzersizleri düzenli yapmalı, yatarken yanlış pozisyonda televizyon seyretmemeli, kitap okumamalı, örgü veya dikiş işlerine uzun süreli değil, ara vererek veya daha az yapmalı, ıslak veya terli durulmamalı ve rüzgara maruz kalınmamalıdır. Bütün bu yaşam tarzlarına uyulduğu sürece, boyun düzleşmesi şikayetlerinde azalma olur ve ilerleme olmaz. Bütün bunlara dikkat etmek sağlıklı insanlar için bile oldukça önemlidir.

Boyun hastalıkları ile ilgili benzer sağlık yazıları

  1. Boyun tutulması neden olur
  2. Boyun fıtığı nedenleri ve tedavisi
  3. Boyun ağrısı neden olur
  4. Boyun eğriliği nedir

72 Yorum

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Popüler Konular

Üste Git