Böbrek Hastalıkları ve Tedavileri

Böbrek Tümörü Teşhisi Ve Tedavisi

Böbrek tümörleri gelişme sırasında hastaya hiç bir belirti vermeden ilerlediği için, henüz böbrek tümörlerinin oluştuğunu tespit edecek bir test bulunmamaktadır. Hastanın kanlı idrardan şikayetçi olması böbrek tümörünü düşündüren en önemli belirtidir.

Böbrek tümörlerinin tanısı nasıl konulur?

Böbrek tümörleri gelişme sırasında hastaya hiç bir belirti vermeden ilerlediği için, henüz böbrek tümörlerinin oluştuğunu tespit edecek bir test bulunmamaktadır. Hastanın kanlı idrardan şikayetçi olması böbrek tümörünü düşündüren en önemli belirtidir.

Hastada başka bir neden olmadığı halde yanlarda ağrı, karnın çok fazla şişmesi, hızlı kilo verme, bacaklarda gözle görülebilen ödem, devamlı yorgunluk, halsizlik hissi, böbrek tümörünün tanısında yardımcı belirtilerdir. Hastanın şikayetleri, muayenesi ve radyolojik incelemeyle, renal ultrason veya BT (bilgisayarlı tomografi) ile böbrek üstü bezlerinin tümörlerinin ortaya çıkma oranı % 1 veya 4,4 arasında değişebilir. Mr (emar) filmiylede tanı konulabilir. Bazende başka bir hastalıktan dolayı yapılan tetkikler sırasında böbrek tümörü teşhisi konulabilmektedir.

Böbrek tümörleri nasıl tedavi edilir?

Böbrek tümörleri diğer organları sıçramadan anlaşılır ise hastanın tedaviden faydalanma şansı yüksektir ve bu gurupta 5 senelik yaşam oranı % 80-100 civarındadır. Genel olarak ise böbrek tümörünün 5 senelik yaşam oaranı % 40-50 civarındadır. Böbrek tümörü tedavisinde, en önemli olanı cerrahi tedavi yöntemidir. Cerrrahi olarak çıkarılmayan böbrek tümörü hastasında uzun yaşam şansı düşüktür. Bu durumda en fazla kullanılan cerrahi yöntem radikal nefrektomi yöntemidir. Uygulanan bu işlem ile böbrek etrafındaki bütün dokular çıkarılır ve bunun haricinde böbreğin sadece belli bir bölgesine, küçük tümörlerde veya sadece tümörlü olan tek böbreği olanlarda böbreğin tamamının çıkarılması, değilde günümüzde parsiyel nefrektomi diye adlandırılan yalnızca tümörlü doku ve bu dokunun hemen etrafından 1 sm’lik sağlam dokunun alınması operasyonu yapılır.

Bu işlem bütün böbrek tümörlerinde uygulanmayabilir. Fakat tümör akciğer veya büyük damarlara sıçramış ise bu bölgelere de müdahale edilmesi gerekebilir. Böbrek tümörü ameliyatı ciddi bir ameliyat olduğundan, ameliyat yapılacakmı, yapılmayacakmı bu konudaki kararı hasta ve doktoru beraber karar verirler. Böbrek tümörünün erken tanısı konulduğu taktirde tedavi etmek ve yaşam şansını artırmak mümkündür. Bu nedenden dolayı hastanın şikayetlerini değerlendirip gereken tetkiklerin yapılması hayati derecede önem taşımaktadır.

Cerrahi tedaviye uygun olmayan ve genel durumu rahatsız olan hastalarda ilaç tedavisi veya ışın tedavisi uygulanabildiği gibi, son zamanlarda uygulanan laparoskopik tedavi yöntemi robotik cerrahi daha sık kullanılmaktadır. Fakat yinede tercih edilen ameliyat ile tümörün çıkartılması işlemi hastalarda uygun ise daha güvenli olduğu düşünülmektedir. Böbrek tümörlerinde erken tanının önemi büyük olup, böbrek tümörü belirtileri yaşayan bireylerin geç kalmadan doktora baş vurmaları önemlidir.

Böbrek tümörü neden olur?Böbrek ağrısı nedenleri

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Popüler Konular

Üste Git