Böbrek Hastalıkları ve Tedavileri

Böbrek Kanseri Nedir? Böbrek Kanseri Belirtileri

Böbrekte birçok farklı tümör gelişebilir. Bu tümörler iyi huylu veya kötü huylu olarak iki farklı şekilde değerlendirilir. Böbrek tümörlerini böbrek kistlerinden ayrıt etmek önemlidir. Basit böbrek kistleri iyi huylu bir oluşum olup kanserden farklıdır. Genellikle başka nedenlerden yapılan tetkiklerde ortaya çıkabilen böbrek kistleri insan hayatını tehdit etmez. Böbrek kistleri genellikle tedaviye gerek duyulmadan takip edilir.

Böbrek kanseri nedenleri ve tedavisi

Böbrekte birçok farklı tümör gelişebilir. Bu tümörler iyi huylu veya kötü huylu olarak iki farklı şekilde değerlendirilir. Böbrek tümörlerini böbrek kistlerinden ayrıt etmek önemlidir. Basit böbrek kistleri iyi huylu bir oluşum olup kanserden farklıdır. Genellikle başka nedenlerden yapılan tetkiklerde ortaya çıkabilen böbrek kistleri insan hayatını tehdit etmez. Böbrek kistleri genellikle tedaviye gerek duyulmadan takip edilir.

Böbrek kanseri ise kötü huylu bir kitle olduğu için, böbrek kistlerinin aksine insan yaşımını tehdit eder. Böbreklerde en sık görülen kötü huylu (malign) kanser renal hücreli karsinomdur. Renal hücreli kanser, böbrekte kanı süzen ve idrarı oluşturan dokulardan köken alır. Böbrek kanseri büyükçe çevresinde bulunan lenf bezleri, karaciğer, kalın bağırsak ve pankreas gibi organlara yayılım gösterebilir. Ayrıca ana kanserden köken alan kanser hücreleri kan dolaşımı yolu ile vücudun diğer bölgelerine giderek yerleşebilir.

Böbrek kanserine neden olan faktörler

Böbrek kanseri çoğunlukla 50-70 yaşları arasında meydana gelir. Böbrek kanseri erkeklerde kadınlara oranla daha fazla görülür. Böbrek kanserine neden olan faktör tam olarak bilinmemektedir. Böbrek kanseri oluşumunda risk faktörü olan bazı etkenler vardır.

Sigara kullanımı ve böbrek kanseri riski : Sigara içenlerde içmeyenlere göre böbrek kanseri daha sık görülmektedir. Sigara bırakıldıktan sonra bu risk azda olsa düşebilir.

Beslenme ve böbrek kanseri riski : Yüksek yağlı ve kalorili beslenme ve buna bağlı oluşan obezite problemi, fazla kilolu olmak özellikle kadınlarda böbrek kanseri riskini arttırmaktadır.

Mesleki risk faktörleri ve böbrek kanseri : Çelik sektörü, petrol sektörü, kadniyum, kurşun sektörü gibi sektörlerde çalışmak ve abestoza maruz kalan kadınlarda böbrek kanseri açısından riskli çalışma koşullarıdır.

Radyasyon ve böbrek kanseri riski : Daha önce radyasyon tedavisi görmüş olmak veya başka bir nedenden dolayı radyasyona maruz kalmak böbrek kanseri gelişimi riskini arttırır.


Genetik faktörler ve böbrek kanseri riski : Von Hippel-Lindau hastalığı kalıtsal bir hastalık olup tek veya iki taraflı böbrek ve diğer bazı organlarda kanser gelişiminde rol oynayabilir. Ailede böbrek kanseri vakası var ise böbrek kanseri oluşma riski artar ve bu kişilerin takip ve taranması gereklidir.

Böbrek kanseri belirtileri

Böbrek kanseri ilk evrelerde çok fazla bir şikayete neden olmayabilir. Başka nedenlerden dolayı yapılan tetkiklerde rastlanan böbrek kanserinin tedavisi daha başarılı sonuç verir. Fakat tümörün büyümesi ve yayılma göstermesi tedavi şansını azaltır. Bu nedenle erken tanı için düzenli kontroller önemlidir. Her hastada ve hastanın durumuna göre gelişebilecek belirtiler, idrarda kanama (bazen çıplak gözle bile görülebilir veya bazen kaybolabilir) durumda, böbrek kısmında ele kitle gelmesi, böbrek ve karın, kasık, sırt bölgelerinde ağrı, iştahsızlık, genel hastalık hali, kilo kaybı, tekrarlayan ateşlenmeler, tansiyonun yükselmesi gibi belirtileri görülebilir.

Kanser yayılmış ise yayılan organa ve bölgeye göre farklı belirtilerde görülebilir. Örneğin, kansızlık, akciğer yayılımında öksürük, balgam çıkarma, kemik yayılımı olan hastalarda kemik ağrıları, beyin yayılımı olan hastalarda baş ağrısı, nöbet, felç geçirme, şuur kaybı gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Bu belirtilerin bazıları böbrek kanseri belirtileri olabileceği gibi başka hastalıkların belirtisi de olabilir. Bu belirtilerden bir ya da birkaçı görülen kişinin mutlaka bir üroloji uzmanına baş vurması gereklidir.

Böbrek kanseri teşhisi

Böbrek kanseri teşhisinde hastanın şikayetleri ve aile öyküsü üroloji uzmanın yapacağı fizik muayenede önemlidir. Fizik muayene sırasında karın bölgesinde özellikle böbrek kısmında normal dışı sertlik veya bir kitlenin varlığına dikkat edilir. Fizik muayene sonrası kan testleri, idrar testleri gibi testler yapılır. Fizik muayenede elde edilen bulgular daha sonra yapılacak araştırmalar için önemlidir. Böbreklerin ve böbrek çevresindeki organların durumunu değerlendirmek için ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans görüntüleme, kemik sintigrafisi gibi farklı tetkikler gerekebilir.

Böbrek kanseri tedavisi ve ameliyatı nedir?

Böbrek kanseri tedavisinde hastanın yaşı, genel sağlık durumu, kanserin evresi veya yayılım derecesine göre tedavi planı yapılır. Böbrek kanseri tedavisinde en uygun tedavi yöntemi cerrahi tedavidir. Cerrahi tedavi kanserin evresi, büyüklüğü ve tümör sayısına göre değişebileceği gibi, radikal cerrahi ile böbrek, gerekir ise böbrek üstü bezi ile birlikte ve etrafındaki zar ve yağ tabakaları ile birlikte çıkarılır. Bu işlem radikal nefrektomi olarak adlandırılır. Bazı hastalarda ve hastalığın durumuna göre parsiyel nefrektomi ameliyatı (kısmi olarak sadece tümörün çıkarılması işlemi) yapılır.

Cerrahi tedavi, cerrahi uzmanı tarafından belirlenir. Cerrahi operasyon ya açık ameliyat şeklinde ya da kapalı ameliyat (laparoskopik) şeklinde yapılır. Hastanın kalan böbreği normal ise hastalıklı böbreğin alınması böbrek işlevini çok fazla etkilemez. Çıkarılan tümör ya da tümörler patolojik incelemeye gönderilir ve tümörün cinsi, karakteri ve yayılım derecesi belirlenir. Patolojik inceleme hem böbrek kanseri tanısının kesinleşmesini hemde kanserin derecesini belirler. Kanser gerota kılıfı içerisinde sınırlı ise ek tedaviye gerek duyulmaz. Fakat tümör gerota kılıfının dışına çıkmış ise veya başka yerlere yayılım göstermiş ise cerrahi sonrası ek tedavi yöntemlerine gerek duyulur.

Böbrek kanseri tedavisinde diğer tedavi yöntemleri nedir?

Arteriyel embolizasyon tedavisi : Böbreğe kan götüren damara özel maddeler enjekte edilerek o damarın tıkanmasının sağlanması yöntemidir. Bu işlem ile tümörün kanlanması azaltılarak küçülmesi sağlanabilir. Büyük boyutlu tümörlerde bazen cerrahi tedaviyi kolaylaştırmak amacı ile ameliyattan önce uygulanır. Bunun yanı sıra ağrıyı ve kanama riskini önlemek amacı ile de uygulanır.

Radyofrekans ablasyon tedavisi : Radyofrekans dalgalarının iğne yardımı ile tümöre ulaştırılarak tümörün yok edilmeye çalışılması yöntemidir.

Kriyoablasyon tedavisi : Kriyoablasyon tedavisi ise kitlenin özel iğneler yardımı ile dondurulup ısıtılması yöntemi ile hücreler parçalanır ve tümör ortadan kaldırılmaya çalışılır.

Bunların dışında böbrek tümörü tedavisinde radyoterapi tedavisi, biyolojik tedavi, kemoterapi tedavisi ve hormon tedavisi gibi ek tedavi yöntemleri uygulanır.

Kanser hastalıkları ile ilgili benzer sağlık konuları

  1. Böbrek tümörleri nedenleri ve belirtileri
  2. Mesane kanseri nedenleri ve belirtileri
  3. Mide kanseri neden olur
  4. Testis tümörleri neden olur
  5. Safra yolları kanseri nedir

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Popüler Konular

Üste Git