Böbrek ağrısına neden olan hastalıklar
Böbrekler, karın bölgesinin arka tarafında nefro periton denilen zarın arkasında yerini alan organdır. İdrar oluşumunu sağlarlar ve vücuttan idrar ile atılması gereken üre, kreatin denilen zararlı maddeleri dışarı atmayı çalışırlar. Atmaya çalıştığı bu salgılar önünde herhangi bir engel (bir taş olur ise ya da bir ameliyata bağlı bir darlık, bir tümör gelişir ise) atılması gereken idrar atılamaz ve idrar yollarında kasılma olur. Bu gibi durumlarda şiddetli ağrı ortaya çıkar.
İdrar yollarının kasılması biraz gevşedikten sonra, bu ağrı künt hale gelir. Bu tıkanmalar nedeni ile bazen enfekte olduğunda bu idrar bölgesi pyonefroz denilen böbreklerde irin benzeri bir kese oluşur ve bu ağrılar genellikle uzun sürer. Bazı hastalarda oluşan bu enfeksiyon ile birlikte ateş, halsizlik, gece terlemeleri gibi şikayetler bu ağrılara eşlik edebilir.
Böbreklerin üzerinde kılıf gibi bir oluşum vardır ve bu kılıfın gerilmesine bağlı böbreklerde ağrı olabilir. Bu tip böbrek ağrısı künt ağrıdır ve hastanın sırtında bir tarafta ya da her iki tarafta hissedilir. Bu tip böbrek ağrısı böbrek kistlerinden veye böbrek parankimi denilen, böbreğin kendi dokusunda bir enfeksiyon ödeme neden olur ve künt böbrek ağrısı yapabilir. Ayrıca böbrek tümörleri en tehlikeli olan böbrek ağrısı nedenlerinden biridir. Böbrek tümörleri tuttuğu bölgeye ve tümörün büyüklüğüne göre ağrıya ve idrarda bazı değişikliklere neden olur. Ailevi Akdeniz ateşi hastalığı, şeker hastalığı, sarkoidoz gibi böbreklerde tutulum yapan hastalıklar böbreklerde ve idrar yollarında problemlere neden olduğu için böbreklerde ağrıya neden olabilir.
Böbrek ağrısı tipleri ve belirtileri
Böbrek ağrısı iki şekilde görülür. Birincisi künt ağrısı denilen ağrı türünde, hasta ağrıyan yerini tarif edemez ve karın bölgesinin yan tarafında veya sırtında yaygın, rahatsız edici bir ağrı şeklinde ifade eder. İkincisi ise idrar yolları ile ilgili türüdür ve bu ağrılar spazm şeklinde, kasılma şeklinde ya da hastayı çok kıvrandırıcı şekilde hissedilen ağrılardır. Bu ağrılar çok şiddetli başlar ve şiddetleri giderek artar veya hastalar ağrılar arasında birkaç dakika rahatlama hissedebilir. Ağrı böbrek ile ilgili ise genellikle bu ağrı künt şeklinde olur ve ağrıya bulantı, kusma hissi, gerginlik, karında şişkinlik ağrıya eşlik eder. Eğer idrar yollarında taş var ise bu ağrı daha kıvrandıran, kusma isteği, kusma, bazen çok şiddetli, bazen azalan ağrılar şeklinde kendini gösterir.
İdrar yolları hastalıkları böbrek ağrısı yapar mı?
İdrar yolları ile ilgili ağrılar genellikle idrar yaparken sızlama ağrıları ya da bele ve kasıklara vuran kıvrandıran spazm şeklinde ağrılardır. İdrar yolunda bir enfeksiyon oluşmuş ise bu enfeksiyon idrar yolunun genişlemesine bağlı veya enfeksiyona bağlı sırtta hissedilen bir ağrı olur. İdrar torbasında taş, tümör, herhangi bir problem ya da idrar torbası iltihabı özellikle kadınlarda görülen sistit denilen durum, pubis denilen karnın alt bölgesinde ağrı hissedilir ve bu durum idrarda yanma ve sık sık idrara çıkma gibi şikayetler ile birlikte görülür.
Böbrek ağrısı teşhisi
Böbrek ağrısı olan bir hastada öncelikle doktorun yapacağı fizik muayene, idrar tahlilleri, kan tahlilleri, ultrasonografik görüntüleme, direkt üriner sistem grafisi, ilaçlı böbrek filmi, ultrason eşliğinde çoklu prostat biyopsisi, tomografi, manyetik rezonans görüntüleme (MRI), sintigrafi, endoskopik değerlendirme, üreteroskopi ve spermonogram gibi yöntemler ile ağrının nedeni tespit edilir. Böbrek ağrısı şikayeti olan hastalar genellikle acil servislere baş vurur. Acil servislerde her zaman neden bulunamayabilir. Bu nedenle ısrar eden böbrek ağrılarında mutlaka bir üroloji uzmanına ya da iç hastalıkları uzmanına baş vurulması önemlidir.
Böbrek ağrısı tedavisi
Böbrek ağrıları, basit gerilme ağrıları, idrar yolu tıkanmasına bağlı ağrılar, kramp şeklinde ağrılar gibi ağrılar olabilir. Ağrının nedeni bulunduktan sonra, enfeksiyon var ise antibiyotik, idrar söktürücü ilaç ve bol sıvı tedavisi verilir. Eğer idrar yollarında bir tıkanma var ise taş, tümör veya çevre dokularda oluşan bir tümörde idrar yollarını tıkayabilir. Bu gibi bir durumun tedavisinde ilk kural idrarın boşaltılması işlemi yapılır. Bu işlem bazen endoskopik yöntem ile, bazende sonda takılması ile yapılır.
Böbrek ağrısı böbrek taşlarına bağlı ve taşlar idrar yolu ile atılamayacak şekilde ise taş kırma ameliyatları ya da taşları alma ameliyatları yapılması gerekebilir. Ağrı bir tümörden oluyor ise bu tümörün cerrahi olarak çıkarılması yönünde tedavi uygulanır. İdrar torbasında bir tümör var ise tümör cerrahi olarak idrar torbası ile birlikte çıkarılır. Bu durumda bağırsaklardan yeni bir idrar torbası yapılır. Bu nedenle bu işlem ciddi bir ameliyattır. Erkeklerde prostat nedeni ile idrar tıkanması söz konusu ise prostat ameliyatı ya da ilaçlar ile prostat tedavisi uygulanır.
Böbrek taşı düşürme belirtileri–Böbrek tümörleri–Böbrek kistleri