Blefarit nedenleri ve tedavisi
Blefarit göz kapağında oluşan iltihabi bir rahatsızlıktır. Blefarit her iki cinste, her yaşta ve oldukça yaygın görülen bir göz iltihabıdır. Blefarit süreğen bir hastalık olup tedaviye rağmen tekrarlayabilir.
Blefarit (göz kapak iltihabı) tipleri
Blefarit hastalığı, yapısal ve klinik görünümü nedeni ile iki grupta değerlendirilir. Blefarit ön blefarit ve arka blefarit şeklinde ikiye ayrılır. Blefarit akut ya da kronik olarak görülebilir.
Ön blefarit nedir : Ön blefaritte göz kapağının özellikle dış kenarı, kirpik dipleri etkilenir. Ön blefarit, bakterilerin aşırı miktarda artmasına ya da derinin yağlı ve kepekli olmasına bağlı gelişir.
Arka blefarit nedir : Arka blefarit göz kapağının göze değen arka kısmını etkiler ve burada bulunan yağ bezlerinin anormal çalışması ile ilişkilidir.
Blefarit hangi hastalıklar ile birlikte görülür?
Blefaritli hastalarda akne rosasea ve seboreik dermatit gibi cilt hastalıkları nedeni ile de gelişebilir. Bu hastalıklardan birincisi, yüzde kızarıklık ve kabalaşma ile birlikte, diğeri ise ciltte yağlanma ve saç derisinde kepeklenme ile kendini gösterir. Blefaritli hastalarda göz kuruluğu, konjonktivit, kirpik batması gibi diğer göz hastalıkları da birlikte görülebilir.
Blefarit neden olur?
Blefarit gelişiminde göz kapağında normalde de var olan bazı mikropların aşırı şekilde çoğalmasının etkeni büyüktür. Bu mikropların artıkları ve toksinleri iltihabi belirtilere yol açar. Cildin yağlı olması, göz kapağı yağ bezlerinin anormal çalışması gibi etkenler bakterilerin çoğalmasına neden olur.
Bakterilere bağlı blefarit : Bazı virüsler (Strepkokoklar, stafilokoklar, psödomonas, moraxella ve aktinomiçes gibi bakteriler) blefarite en sık etken olan bakterilerdir.
Alerjiye bağlı blefarit : Bazı alerjik nedenler (Seboreik dermatit, A topik dermatit, kontakt dermatit gibi alerjik hastalıklar) blefarite etken olan alerjik nedenlerdir.
Cilt hastalıklarına bağlı blefarit : Bazı cilt sorunlarına bağlı nedenler (Stevens ve johnson sendromu, iktiyozis ve lyell gibi cilt sorunları) blefarit nedenleri arasındadır.
Diğer nedenlere bağlı blefarit : Blefarit bazı çevresel etkenler (sigara dumanı, bazı kimyasal maddeler ve ilaçlar gibi nedenler) blefarite etken olan diğer nedenlerdir.
Blefarit belirtileri
Blefarit belirtileri genellikle her iki gözde batma hissi, yanma hissi, gözlerde kanlanma ve kızarıklık, sulanma, gözlerde kaşıntı, çapaklanma gibi belirtiler ile kendini gösterebilir. Göz kapaklarında kızarma, şişlik, kirpiklerde düzensizlik, yapışıklık ve dökülme ortaya çıkabilir. Blefarit teşhisi basit bir göz muayenesi ile konulabilir.
Blefarit göz kapağında tekrarlayan, akut iltihaplara, arpacık oluşmasına ve sert şişliklere zemin hazırlayabilir. Blefarit özellikle yaşlılarda kirpiklerin içe dönmesine, göze batmasına ve kirpik dökülmesine yol açabilir. Blefarit genellikle görmeyi etkilemez iken, ender olarak gözün kornea tabakasında iltihaba neden olarak görme sorunu oluşturabilir. Blefarit sorunu yaşayan hastalarda göz ameliyatları sonrası enfeksiyon oluşma riski daha yüksektir.
Blefarit tedavisi
Blefarit tedavisinde göz kapağının düzenli temizlenmesi ve bakımı tedavinin temelini oluşturur. Blefarit sorunu olan hastalar uzun süre göz kapağı bakımına dikkat etmelidir.
Göz kapağı bakımında öncelikle göz kapağı kenarına, yakmayacak şekilde sıcak pansuman uygulaması vardır. Bu pansuman sayesinde birikmiş olan yağlı maddeler ve kabuklar yumuşatılır.
Göz kapağı bakımının ikinci aşamasında ıslak bir gazlı bezi veya kulak pamuğunu göz kapağı kenarına sürterek, kirpik dipleri ve çevresindeki birikintileri temizlemek gerekir.
Göz kapağı bakımının üçüncü aşamasında ise göz kapağına doktorun verdiği antibiyotik ve steroid içerikli ilaçları sürmek vardır.
Göz kapağı temizliği için göz doktoru hazır karışımlar ya da bebek şampuanları kullanılmasını önerebilir. Bu tedaviye bazı hastalarda suni göz yaşı damlaları da eklenebilir. Bazen ve bazı hastalarda da antibiyotik içerikli ağız yolu ile alınan ilaçlar verilir.
Göz hastalıkları ile ilgili benzer sağlık konuları
- Göz alerjisi nedenleri ve tedavisi
- Göz kanlanması neden olur
- Göz ağrısı neden olur
- Alerjik konjonktivit nedir
2 Yorum