B

Bitki Çaylarının Faydaları ve Zararları

Bitkisel çaylar son yıllarda her zamankinden daha fazla günlük yaşama girmiştir.

Bitki çayları faydalı mı?

Bitkisel çaylar son yıllarda her zamankinden daha fazla günlük yaşama girmiştir. Eskiden yalnızca aktarlarda bulunan ve hazırlaması daha zahmetli olan bitki çayları, günümüzde hazırlanmış şekilde ve hazırlaması daha kolay marketlerde de bulunmaktadır. Kalp rahatsızlığı olan kişilerde ada çayının bir fincanı bile yan etki yapabilir.

Toplum olarak bitkisel çay söz konusu olduğunda zararlarının da olabileceği akla getirilmemektedir. Uzmanlar, son yıllarda bitki çaylarının çok fazla tüketildiği ve bu çayların içerisinde sağlığa yararlı birçok maddenin olduğunu bildirmektedirler.

Bitki çaylarında bağışıklık sistemini güçlendirici ve hastalıklara karşı koruyucu antioksidanlar bulunmaktadır. Zencefil, zerdeçal, ıhlamur gibi çayların şeker ile değil bal ile içilmesinin antioksidan etkisini arttırdığı için bu çayların bal ile içilmesi önerilmektedir fakat bazı bitki çayları bazı hastalarda ve hamilelerde yan etkiye neden olabilir.

Bitki çayları zararlı mı?

Zararlı olabilecek bazı bitki çaylarından örnek verecek olursak; ada çayı kış mevsiminde çok tüketilen bir çaydır ve solunum sistemi hastalıklarına, bronşlara faydalıdır fakat ada çayını tansiyon hastalarının ve hamilelerin tüketmeleri durumunda tansiyon yüksekliği ve çarpıntıya neden olduğu bilinmektedir.

Yeşil çay son yıllarda çok fazla tüketilmektedir. Yeşil çay çok fazla tüketildiği zaman nabız yükselmesine ve çarpıntıya yol açabilir.

Papatya çayı ve yeşil çay süt çocuklarında demir emilimini azaltabilir, bu nedenle uzmanlar tansiyon, karaciğer ve böbrek hastalarının ve hamilelerin bu tür çayları daha az ve dikkatli tüketmeleri gerektiğini vurgulamaktadIrlar. Kronik hastalıkları olan ve sürekli ilaç içen kişilerde bitki çaylarının fazla tüketilmesi ilaçlar ile etkileşim yapar ve ilaç tedavisinin etkisini düşürebilir.

Bitki çayları hamilelere zarar verir mi?

Hamilelerin çok fazla bitki çayı tüketmeleri durumunda erken doğum, düşük riski ve bebek için sakıncalı olduğuna dair bilgiler vardır.  Hamilelerin özellikle ada çayı, papatya çayı, yeşil çay gibi çayları tüketme konusunda dikkatli olmaları gerekir. Hamileler günde ne kadar ve ne tür bitki çayları içebileceklerini mutlaka doktorlarına danışmalıdır. Ayrıca hamilelik döneminde bilmedikleri ve daha önce içmedikleri aktarlardan alınan bitki çaylarını içmeden önce yine doktorlarına danışmaları son derece önemlidir.

Bitki çayları nasıl hazırlanmalı?

Bitki çaylarının hazırlanış şekli de önemlidir. Bitki çaylarının çoğu kaynamış suyun içerisine koyularak demlenmeli ve bitkiler çayın içinde 3-5 dakika ve bitkisine göre en geç iki saat içerisinde içilmeli, fazla bekletilmemeli ve taze taze içilmelidir.

Gün boyu bekleterek ve ısıtıp tekrar içilen çaylar faydadan çok zarar verebilir. Çok çeşitli çaylar günümüzde karışık olarak ve hazır bardak poşet olarak da bulunmaktadır fakat karışık bitki çaylarını uzmanlar önermemektedir. Bitki çayı bile olsa tek ve kararında tüketmek gerekir. 

Bitki çayları nasıl demlenmeli

Bitki çayları nasıl demlenmeli

Çayı içilen bitkilerin faydaları ve zararları

  • Yeşil çayın faydası nedir? Yeşil çay içeriğinde bulunan kateşinler sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirmede, sinirleri yatıştırmada ve vücut direncini arttırmada yardımcıdır.
  • Zencefil ve ıhlamur çayının faydası nedir? Nefes darlığı, astım, bronşit ve soğuk algınlığında etkilidirler. Ayrıca gevşetici, sakinleştirici, bağırsakları yumuşatıcı ve terletici özellikleri vardır.
  • Nane çayının faydası nedir? Mide ve bağırsak spazmını yatıştırır. Gaz söktürmede, hazımsızlık ta, mide bulantısında, migren ağrılarında, uykusuzlukta, baş dönmesinde faydalı etkiye sahiptir. Nefes almayı kolaylaştırdığı için grip, öksürük, astım ve bronşit durumlarında nefesi rahatlatır fakat nane çayının çok fazla içilmesi hamilelerde olumsuz etki edebilir, bu nedenle hamileler nane çayı içerken ölçülü olmalı ya da doktorlarına danışmalıdırlar.
  • Rezene çayının faydası nedir? Mide ve bağırsak hareketlerini artırır. Uçucu yağı, düz kasların spazmlarını gidermede kullanılır. Bronş mukozası üzerindeki salgıları arttırır ve iltihap giderici özelliği vardır.
  • Papatya çayının faydası nedir? Boğaz, solunum yolu, mide ve bağırsak iltihap ve ağrılarında etkilidir. Bebeklerde ve çocuklarda gaz söktürücü olarak kullanılır fakat süt çocuklarında çok fazla kullanılması durumunda demir emilimini düşürücü etkiye sahip olduğu için dikkatli kullanılmalıdır.
  • Melisa çayının faydası nedir? Melisa yaprakları sakinleştirici, gaz giderici, terletici ve antiseptik etkilere sahiptir. Huzursuzluk, sıkıntı hali, baş dönmesi, baş ağrısı, kulak çınlaması gibi şikayetlerde faydalıdır.
  • Limon çayının faydası nedir? Limon çayı içerisinde A,B,C ve D vitaminleri barındırır. Soğuk algınlığında, nane ile birlikte demlenir ise mide bulantısına, hazımsızlık şikayetlerine, tansiyonu düşürmede ve sinirleri sakinleştirmede etkilidir.
  • Ihlamur çayının faydası nedir? Ihlamur çayının kan dolaşımını düzenlemede ve yatıştırıcı etkisi vardır. Öksürük, grip, soğuk algınlığı, boğaz ağrısı gibi şikayetler için yıllardır kullanilmaktadir. Göğsü yumuşatma, balgam söktürme, terlemeyi sağlama gibi etkilere sahiptir. Ihlamur ödem giderici özelliği sayesinde böbreklere zarar vermeden ödem gidermede etkilidir.
  • Anason çayının faydası nedir? Yıllardan bu yana mide ve bağırsak gazlarında faydalı olduğu bilinmektedir. Adet kanamalarının düzenli olması üzerinde etkilidir. Sakinleştirici özelliği ile sinirleri yatıştırmada ve uykuyu düzenlemede etkilidir. Kan dolaşımı düzeni üzerinde ve sakinleştirici özelliği vardır.
  • Kantaron çayının faydası nedir? Kantaron, içerisinde bulunan hiperisin maddesi sayesinde depresyona karşı etkilidir. Özellikle menopoz döneminde oluşan sıkıntı ve endişede faydalıdır. Kantaron içerdiği biyoflavonitler ve hiperforin maddesinden dolayı yatıştırıcı ve sakinleştirici özelliğe sahiptir.

Benzer sağlık yazıları

  1. Karpuz ve karpuz çekirdeğinin faydaları
  2. Sağlıklı çay nasıl demlenir
  3. Şekerli ve gazlı içeceklerin zararları
  4. Sonbahar ve kış mevsimi için beslenme önerileri
  5. Hamilelikte sağlıklı beslenme nasıl olmalı

1 Yorum

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Popüler Konular

Üste Git