Bulaşıcı Hastalıklar ve Tedavileri

Bit Neden Olur? Bit Nasıl Bulaşır?

Bitler, tifüs gibi bazı hastalıkların insanlar arasında yayılmasına sebep olabilir. Kişisel temizliğin bitlenme sorununda çok fazla önemi yoktur.

Bitlenme belirtileri ve tedavisi

Bitlenme, bit paraziti tarafından oluşur. Bitler, baş, gövde ve kasık biti olarak üç türdür. Bitler, bulaşıcı olduğu gibi, insandan insana temas yolu ile, aynı yatakta yatmak, aynı tarağı kullanmak, çamaşır ya da yatak takımlarının ortak kullanımı ile kişiden kişiye bulaşır. Bitin yerleştiği bölgede kaşıntı, saç tellerine yapışmış kepeğe benzeyen, ancak kolayca ayrılmayan bit yumurtaları (sirke) görülür.

Bitler, tifüs gibi bazı hastalıkların insanlar arasında yayılmasına sebep olabilir. Kişisel temizliğin bitlenme sorununda çok fazla önemi yoktur. Olumsuz yaşam şartları, kalabalık ortamlarda bulunma, kişisel temizliğe önem vermek gereklidir. Bitlenen kişi sağlık kuruluşuna baş vurmalı, çamaşırlar kaynatılmalı, bireysel temizliğe dikkat edilmelidir.

Bit nedir?

Bitler, bilindiğinin aksine atlayamaz ve ya uçamazlar ve 3 çift bacağı olan 2 mm’den küçük böceklerdir. Bit, insanlarda ve hayvanlarda görülebilen bir çeşit böcekçiğin derideki enfeksiyonu şeklinde de tanımlanabilir. İnsanlarda ve hayvanlarda görülen bit farklıdır. İnsanlarda görülen bit hayvanlarda görülmez.

Geçmiş yıllarda bit, tifüs denilen nadir görülen bir hastalığın taşınmasında ve ortaya çıkmasında etken olmuştur. Günümüzde bu tür hastalıklar çok fazla görülmemekle birlikte, bit kişilerin sosyal yaşantısını etkileyen, kaşındıran ve rahatsız edici bir sorun olarak görülmektedir.

Pubis biti nedir

Pubis biti nedir

Bitler nasıl bulaşır?

Bit, dünya genelinde çok yaygın olan ABD’de her yıl 6-12 milyon 5-14 yaş arası okul çocuğunda görülebilen bir parazit enfeksiyonudur. Sosyoekonomik durumu daha düşük olan, nüfus olarak daha kalabalık yaşayan ailelerde, hijyene çok fazla dikkat edilmeyen toplumlarda daha fazla bitlenme görülür.

Özellikle kız çocuklarında daha fazla, saç uzunluğunun bulaşıcı özellik ile direkt ilişkisi olduğu düşünülmektedir. Saçtan saça direkt temas ile, tarak, fırça, yastık, çarşaf, cep telefonu, kulaklık, şapka, atkı, toka gibi ortak kullanılan eşyalar ile bulaşma riski daha yüksektir. Temizliğe dikkat eden kişilerde ve çocuklarda da bulaşma yolu ile bitlenme görülebilir. Örneğin okullarda, havuzlarda, otobüs gibi toplu taşıma araçlarında ve benzeri yakın temas durumlarında bit kişiden kişiye bulaşabilir.

Bitlenme belirtileri

Bitlenmenin en net belirtisi kaşıntı dır. Bunun yanı sıra kepeğe çok benzeyen bitin yumurtası (sirke) saçlarda rahatlıkla görülür. Kepekler saçtan asılarak çekildiğinde kolayca çekilir iken, sirke (bitin yumurtası) saçlara yapışır ve çekmekle gelmez. Vücutta yer tutan bit ise daha farklı belirtiler gösterebilir. Örneğin, ısırdığı yerde siyah noktalar, iç çamaşırlarında noktacık şeklinde kan izleri, genital bölgede kaşıntı ve enfeksiyon oluşur ise lenf bezlerinde şişme gibi belirtiler ile bitlenme olduğu anlaşılır.

Bitlenme tedavisi veya bitten kurtulma yöntemleri

Bitlenme tedavisi

Bitlenme tedavisi

İlaç tedavisi : (Pedikülositler), mekanik yöntemler ve alternatif uygulamalar gibi yöntemler kullanılır.

Bitten kurtulmak için ilaç tedavisi : Uygun bütçeli ve kolay bulunabilir ilaçlar (permetrin, lindan, malatyon, piretrinler) en sık kullanılan bit ilaçlarıdır. Günümüzde kullanılan bit ilaçlarının sağlığa çok fazla bir zararı söz konusu değildir. Bebeklerde ve hamilelerde bit ilaçları kullanımı tercih edilmez ya da bir dermatoloji uzmanına baş vurmak gereklidir. Bu grup bit sorunu olan kişilerde vazelin içerikli yöntemler kullanılmalıdır.

Bitten kurtulmak için mekanik yöntemler : Islak tarama yöntemi, bol su, sirke veya saç kremi ile yıkama gibi yöntemlerdir. Islak saçta bitlerin hareketsiz kalmasına bağlı olarak bitlerin saçtan uzaklaştırılması kolaylaşır. Bu işlem 3-4 günde bir 2 hafta süresince uygulanmalıdır.

Bitten kurtulmak için alternatif yöntemler : Vazelin, gaz yağı, pomatlar ve mayonez saça bolca sürülür ve 10 dakika kadar kafa hava aldırılmayacak bir şey ile sarılır ve sonra yıkanır. Herbal tedavi veya aromaterapi, paw paw ağacı, timol, çay ağacı yağı, ağız yolu ile ilaç alımı gibi bitten kurtulma yöntemleri de bulunmaktadır.

Vücut bitinden kurtulmak için : Çamaşırların kaynatılması, vücut kıllarının kesilmesi ve giysilerin kapalı hava almayan bir kutu içerisinde bekletilmesi gibi bitten kurtulma yöntemleri uygulanır. Bitin bulaştığı okul, iş yeri ve benzeri yerlerde bulunan herkeste bit taraması yapılmalıdır.

Saç hastalıkları ile ilgili benzer sağlık yazıları

  1. Saçlarda kepek neden olur
  2. Çocuklarda saç kıran neden olur
  3. Seboreik dermatit nedir
  4. Saç dökülmesi neden olur
  5. Saç kıl koparma hastalığı nedir

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Popüler Konular

Üste Git