Akciğer Hastalıkları

Bisinozis – Pazartesi Ateşi Hastalığı Nedir? (Meslek Hastalığı)

Bisinozis, pamuk, keten ve kenevir tozlarına maruz kalma ile gelişen göğüste sıkışma ve nefes darlığı ile kendini gösteren bir akciğer hastalığıdır.

Bisinozis nedenleri, belirtileri ve tedavisi 

Bisinozis, pamuk, keten, kendir ve kenevir tozlarına maruz kalma ile gelişen göğüste sıkışma ve nefes darlığı ile kendini gösteren bir akciğer hastalığıdır. Bisinozis alerjik alveol iltihabına neden olabilir. Solunum yolu ile bu bitkilerin tozlarının solunması sonucu bronşlarda tıkanıklık, bronşlarda kasılma gibi durumlar meydana gelir.

Yıllar boyunca aynı tozlara maruz kalındığı sürece kronik akciğer hastalığı gelişir. Kronik akciğer hastalığı genellikle 10 yıl veya daha uzun çalışanlarda meydana gelir ve sigara kullananlarda kronik akciğer hastalığı oluşma riski daha yüksektir.

Son birkaç yıldır gelişmiş ülkelerde toz kontrolünün etkin bir şekilde sağlanması sayesinde bisinozis görülme oranı % 50’lerden % 3’lere gerilemiştir. Orta ve Uzak Doğuda bu oran hala aynıdır. Bisinozise en çok neden olan bitki pamuktur. Pamuk toplandıktan sonra konfeksiyon aşamasına kadar tüm işlemlerde pamuk tozu oluşur. Keten, sisal, kapok, jüt ve yün gibi faktörler de bisinozise neden olur.

Bisinozis sınıflaması ve belirtileri

Bisinozisin tanısında Schiling’in önerdiği klinik tanımlama ve dünya sağlık örgütünün önerdiği fonksiyonel etkilenme sınıflaması kullanılmaktadır.

Evre : Tanımlama.

  1. Bisinozis evre 0 : Semptom (belirti) yok.
  2. Bisinozis evre 1/2 : Bazı işe dönüş günlerinde (pazartesi) göğüste sıkışma hissi, nefes darlığı veya üst solunum yolu sorunları.
  3. Bisinozis evre 1 : Her işe dönüş günlerinde (pazartesi) göğüste sıkışma, nefes darlığı ve üst solunum yolu sorunları.
  4. Bisinozis evre 2 : Çalıştığı her gün göğüste sıkışma hissi, nefes darlığı ve üst solunum yolu sorunları.
  5. Bisinozis evre 3 : İşe başlamadan önceki FEV1> değeri % 60.

Bisinozis (pazartesi ateşi hastalığı) teşhisi

Pazartesi ateşi hastalığı için göğüs hastalıkları uzmanlığında muayene gerekir. Muayene sırasında tanı için hastanın pamuk ipliği yapımında çalışma öyküsünün bilinmesi önemlidir. Bisinozis hastalığı tanısında ragyografik görüntüleme yöntemleri çok fazla bilgi vermez. Hastalığın klinik düzeyini ve zaman içindeki değişimleri değerlendirmek için solunum fonksiyon testleri yararlıdır.

Bisinozis (pazartesi ateşi hastalığı) tedavisi

Bisinozis için en önemli tedavi yöntemi kişinin kendisini bu duruma sokan iş ortamından uzaklaşmasıdır. Pamuk tozu kontrol önlemleri, koruyucu tedavi yaklaşımı içindedir. Pamuğun daha balya içindeyken buhar ile temizlenmesi işlemi en önemli kontrol yöntemidir.

Bisinozisin tıbbi tedavisinde bronkodilatörler ve antiinflamatuar ilaçlar ve gereken durumlarda antibiyotik tedavisi verilir. Kronik bisinozis tedavisinde inhale steroidler sodyum kromoglikat’tan daha başarılı bulunmuştur.

Bisinozis hastalığı neden olur

Bisinozis hastalığı neden olur 

Bisinozis hastalığı nasıl önlenir?

  1. Bisinozis gelişmesinden korunmak için iş yeri ortamında toz kontrolünün sağlanması önemlidir. Nemli ortam, uygun havalandırma (yukarıdan aşağı yönde hava akımı) ile toz kontrolü sağlanabilir.
  2. Hallaç ve tarak bölümlerinde işlemlerin kapalı sistemler içinde yapılması ve diğer bölümlerden ayrılması ve özellikle tarak temizliğinin vakum cihazları ile yapılması gerekir. Bütün bu işlemler sırasında koruyucu maske kullanılmalıdır.
  3. Bisinozis hastalığı sigara içenlerde daha riskli olduğu için çalışanların sigara içmesi önlenmelidir.

Akciğer hastalıkları ile ilgili benzer sağlık yazıları

  1. Bagassosis hastalığı nedenleri ve belirtileri
  2. Astım ilaçları nasıl kullanılır
  3. Nefes darlığı nedenleri ve tedavisi
  4. Akciğer mantarı nedenleri, belirtileri ve tedavisi
  5. Reaktif hava yolu hastalığı nedenleri, belirtileri ve tedavisi
  6. Hırıltılı solunum nedenleri ve tedavisi
  7. Akciğer zarında sıvı toplanması – plörezi neden olur

2 Yorum

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Popüler Konular

Üste Git