Çocuk Hastalıkları ve Tedavileri

Biliyer Atrezi Neden Olur? (Safra Yolu Atrezisi Nedir?)

Safra yolu atrezisi çocuğun anormal gelişmiş safra kanallarıyla doğduğu nadir bir bozukluktur. Safra kanalları sindirime yardımcı bir madde olan safranın karaciğerden ince bağırsağa taşınmasına yarayan küçük tüp şeklinde yollardır.

Biliyer atrezi nedenleri, belirtileri ve tedavisi

Safra yolu atrezisi çocuğun anormal gelişmiş safra kanallarıyla doğduğu nadir bir bozukluktur. Safra kanalları sindirime yardımcı bir madde olan safranın karaciğerden ince bağırsağa taşınmasına yarayan küçük tüp şeklinde yollardır. Atrezi durumunda safra, yollarda hapis olur ve karaciğere zarar vermeye başlar. Genelde biliyer atrezi hastalığı 2 yaşına kadar ölüm ile sonuçlanmaktadır.

Çocuklarda biliyer atrezi belirtileri

Doğumdan yaklaşık bir ay sonra biliyer atrezili bebeğin derisi ve gözleri sararmaya başlar. Daha sonra karaciğerinde büyüme fark edilir ve karında şişme ve hassasiyet oluşur. Bebeğin idrar rengi koyu, dışkısı ise açık renklidir. Biliyer atrezi hastalığı olan bebeğin ilk bir yıl içinde büyümesi ve sağlığı iyi beslenemediğinden bozulmaya başlar. Biliyer atrezili çocuk halsiz ve huzursuz görünmektedir. Biliyer atrezisi olan çocuk tedavi edilmez ise atrezi hayatla bağdaşmaz ve çocuk kaybedilir.

Çocuklarda biliyer atrezi teşhisi

Yenidoğanda sarılık görülmüş ise doktorunuz kanda bilirubin adı verilen ve miktarı arttığında sarılığa neden olan safra maddesini araştırmayı tarcih eder. Eğer sonuçlar safra yolları atrezisi ile uyumlu ise ileri kan testlerinin, ultrason incelemesinin, karaciğer radyonüklit taramasının yapılması da gerekir.  Ayrıca karaciğer biyopsisi yapılarak diğer sarılık nedenlerinin araştırılması da gerekebilir.

Çocuklarda biliyer atrezi tedavisi

Bebeğinizde safra yolları atrezisi var ise karaciğerin ince bağırsaklar ile doğrudan birleştirildiği bir cerrahi müdahalenin yapılması gerekir. Ameliyat genelde belirtileri azaltsa da hastalığın tedavisi için karaciğer transplantasyonu (hasta karaciğerin yerine sağlıklı karaciğer takılması) ameliyatı gerekebilir.

Doğumsal hastalıklar ile ilgili benzer sağlık yazıları

  1. Doğumsal adrenal hiperplazi nedenleri ve tedavisi
  2. Doğumsal kulak bozuklukları nedenleri ve tedavisi
  3. Çocuklarda doğumsal bağırsak kusurları neden olur
  4. Çocuklarda doğumsal kalp hastalıkları neden olur
  5. Bebeklerde sarılık nedenleri ve tedavisi
  6. Çocuklarda göğüs şekil bozuklukları neden olur

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Popüler Konular

Üste Git