Bilek ağrısına neden olan hastalıklar
Bilek ağrısı temel olarak iki nedenden kaynaklanır. Birincisi, travmalar yani yaralanmalardan (düşme, çarpma, vurma, kesilme, kırılma, çıkma ve incinme gibi) olaylardan dolayı bilek ağrısı olur. Travmalar harici daha sık görülen bilek ağrısı nedenleri de farkında olmadan bileğin zorlanması sonucunda ortaya çıkan ağrılardır.
Son yıllarda bilgisayar kullanımının çok fazla artması ve bu durumda uygun pozisyonlarda oturmaya dikkat edilmemesi bilek ağrısının son yıllarda görülen önemli nedenlerinden biridir. El bileği kistleri, en sık bilek ağrısı yapan nedenler içinde yer alır. Bu kistlerin bazıları dışarıdan bakıldığında görülebilen kistlerdir. Fakat el bileğinde daha fazla ağrıya neden olan kistler tıpta okült ve ganglion kisti denilen yani gizli kist olarak bilinen kistlerdir. Eskiden bu kistleri tanımak daha zordu. Fakat son yıllarda emar denilen (MRI) görüntüleme yöntemi ile muayenede görülmeyen bu kistler daha kolay görülmektedir.
Ayrıca tendinit denilen, tendon kaslarının zorlanması ve bazı hareketlerin tekrarlanması nedeni ile bilek ağrısına neden olur. El bileğini oluşturan kemiklere bağlı bazı hastalıklarda bilek ağrısına neden olur. Karpal tünel sendromu diye bilinen bileklerde sinir sıkışmasına bağlı, özellikle kadınlarda daha sık görülen bu durumda el bileği ağrısına neden olur. Daha önce geçirilmiş küçük kırıkların, çıkıkların sonradan ağrıya neden olması şeklinde bilek ağrısı meydana çıkabilir. Bilek ağrılarının diğer bir nedeni de artritlerdir. Artritler genellikle küçük eklemleri tutabileceği gibi, el bileği hastalıklarının kökeninde artritler araştırılmalıdır. El bileği ağrısına yol açan diğer bir hastalık ise keinböck hastalığıdır. Keinböck hastalığı el bileğinde lunatum adı verilen kemikte kan eksikliği nedeni ile kemik dokusunun ölmesidir.
Bilek ağrısı için doktora gitmek gerekir mi?
Bilek ağrısının nedeni biliniyor ise (bir yere çarpma, üzerine bir şeyin düşmesi, zorlama ve burkulma gibi) bir nedenden dolayı bilekte ağrı başlamış ise doktora gitmeden5-7 gün beklenebilir. Bu bekleme sürecinde basit ağrı kesiciler almak, elastik bandaj ile sarmak, ağrıyan bölgeye soğuk kompres veya ağrı kesici merhemler uygulamak ağrıyı azaltabilir ve bu şekilde 5-7 gün içinde ağrının geçmesi beklenir. Eğer bilekteki ağrı bu süre içinde geçmez ise mutlaka bir ortopedi veya el cerrahisi uzmanına baş vurmak gereklidir.
Bilek ağrısının nedeni belli değil ise zaman kaybetmeden doktora gitmek daha doğru bir seçim olur. Çünkü birçok nedenden dolayı bilek ağrısı ortaya çıkabilir. Bizzat bileğin kendisinden kaynaklanan ağrı olabileceği gibi, sinirlere bağlı, eklemlere bağlı, kemiklere bağlı, kistlere bağlı bilek ağrısı olabilir. Bu nedenle bilekte ortaya çıkan ağrının nedeni bilinmez ve uzun süre geçmez ise mutlaka doktora gitmek önemlidir.
Bilek ağrısı nasıl tedavi edilir?
Bilek ağrısının nasıl iyileşeceği, bilek ağrısına neden olan faktöre göre değişiklik gösterir. İnsanların günlük yaşantısında bilek ağrısına etken olan faktörler genellikle travmatik faktörlerdir.Bilek ağrısının nedeni travmatik nedenler ise, en önemli tedavi el bileğinin dinlendirilmesidir. Bileği dinlendirmek için kullanılan bazı elastik bandajlar ve ateller vardır. Elastik bandaj ile sarılan ya da atel takılan el bileği çok fazla hareket etmeyeceği için dinlenmiş olur. Bu gibi önlemlerden sonra, bazı antiinflamatuar ilaç tedavileri ve merhemler kullanılır. Özellikle travmatik olgularda soğuk jel paketler cilt ile arasına bir bez ya da havlu koyarak kompres uygulamak oldukça rahatlatıcı olur. Soğuk buz kompresi bölgede en fazla 20 dakika bekletilir ve en az 4 saate bir uygulanır. Ayrıca travmadan 48 saat sonra soğuk uygulamaya gerek yoktur.
Eğer bilek ağrısının nedeni ganglion kisti ve diğer kistler ise, bu durumda kist takip sürecine alınır ve ilaç tedavisi verilebilir. Kist bazen kendiliğinden kaybolabileceği gibi, bazende çok fazla büyüyebilir. Çok büyümüş ve geçmeyen, çok ağrı yapan kistlerde enjeksiyon ile kistin boşaltılması işlemi ya da cerrahi tedavi uygulanabilir.
Bilek ağrısının nedeni tendinit ise, ılık kompres uygulaması, ağrı kesiciler, ödem oluşur ise enjeksiyon ile sıvıyı çekme ve bu tedavilerin yetmediği durumlarda cerrahi tedavi uygulanır.
Bilek ağrısının nedeni karpal tünel sendromu ise, sinir sıkışmasını önleyici ilaç tedavisi, gece atelleri ve şikayetler geçmez ise cerrahi tedaviye gerek duyulur.
Bilek ağrısının nedeni keinböck hastalığı ise, ilaç tedavisi, fizik tedavi, ağrısı ve şikayetleri geçmeyen hastalarda cerrahi tedavi uygulanır.
Bilek ağrısının nedeni artrit ise, ilaç tedavisi, bileği dinlendirmek, egzersiz, fizik tedavi, stresi azaltma, sağlıklı beslenme ve gereken durumlarda cerrahi tedavi uygulanır.
Ganglion kisti nedir?Karpal tünel sendromu–Keinböck hastalığı