Yapay beslenme nedir?
- Yapay beslenme, besinlerin ağız yolundan değil, çoğunlukla burundan geçirilen ve mideye veya ince bağırsağa kadar gidebilen bir tüp yardımıyla vücuda iletilmesidir.
- Uzun dönem sürecek şekilde yapay beslenme gerekiyor ise endoskopik cerrahi (gastroskopi) yöntemi ile direkt olarak mideye ya da ince bağırsağın üst kısmına bir tüp yerleştirilir ve bu durum enteral beslenme olarak adlandırılır.
- Eğer mide ve bağırsak yolu işlevini yerine getiremeyecek durumda ise besinler doğrudan damar yolundan verilir ve bu tür yapay beslenme de intravenöz infüzyon veya parenteral beslenme olarak adlandırılır.
Beslenme sondası ne için takılır?
Beslenme sondası, yutma zorluğu çeken, mide ve bağırsak rahatsızlıklarından dolayı (örneğin malabsorpsiyon ile sonuçlanan durumlar) veya sinir sistemi ya da böbrekleri etkileyen hastalıkları olan kişiler için gerekli olabilir.
Prematüre bebeklerde de süt emme refleksleri henüz gelişmemiş olduğu için artan beslenme ihtiyaçlarından dolayı beslenme sondasına ihtiyaçları olabilir.
Beslenme sondası ile besinler nasıl verilir?
Yemek karışımları ya da besin preparatları, hastanın burun deliğinden midesine veya körbağırsağına kadar ulaşabilen bir tüp yoluyla verilebilirler.
İki tür beslenme yöntemi vardır.
Sürekli serum ile beslenme ve bolus beslenme (verilecek besinler miktarı ayarlanmış şekilde gün içerisinde düzenli aralıklar ile hastaya verilir).
Her iki yöntemde de besinlerin aktarım oranları bir pompa yardımıyla kontrol edilebilir.
Benzer sağlık yazıları
- Epidermolojis bülloza nedenleri ve tedavisi
- Bağırsak tıkanıklığı nedenleri ve tedavisi
- Çölyak hastalığı nedenleri ve tedavisi
- Motor nöron hastalıkları neden olur
- Sinir yolu defektleri neden olur
- Rahim içi büyüme geriliği neden olur
- Felç belirtileri ve tedavisi