Bel ağrısına neden olan hastalıklar
Bel ağrısı (lumbago), 12’nci kaburga ile krista iliakalar arasında kalan omurga bölgesinin ağrısıdır. Toplumda hayat boyu görülme sıklığı % 80’dir. En sık 30-50 yaşları arsında görülür. Erkeklerde ve kadınlarda görülme oranı aynıdır. Bel ağrısı sırtta kaburgaların bitiminden bacakların üst kısmına kadar olan bölgedeki tüm ağrı ve acılara verilen addır.
Bel ağrısında büyük sıkıntı oluşabileceği gibi, rahat hareket etmek çok zorlaşabilir. Bel ağrısının bir çok nedeni olabilir. Bunlardan en sık rastlananı, halk arasında bel tutulması tıp dilinde faset kitlenmesi diye adlandırılan durumdur. Ters bir harekette, çok soğuk bir rüzgarda kalma sonucu veya herhangi bir şeyi kızıp üzülme sonucu, omurganın arkasındaki eklemler birbiri üzerinde kayarlar ve bu kayma esnasında tutulma meydana gelir.
Bunun dışında bel ağrısı nedenleri arasında omurilik kanal darlığı, bel fıtığı, skolyoz, osteoporoz, bel kayması, omurga tümörleri, omurga enfeksiyonları, omurga kireçlenmeleri, kadın hastalıkları (miyom, adet sancısı gibi), ürolojik nedenler (böbrek taşı, idrar yolu enfeksiyonları, böbrek iltihapları gibi), Akdeniz ateşi hastalığı (FMF) atakları, çok uzun eğilerek çalışanlar, vurma, çarpma, omurga kırılmaları gibi travmalara maruz kalanlar ve bazı bağırsak sorunları bel ağrılarına neden olabilir. Ayrıca yoğun stres içinde çalışanlarda, hareketsiz çalışanlarda, gün boyu oturarak çalışmak zorunda olanlarda, uzun süre ayakta çalışanlarda, manyetik alanın fazla olduğu yerlerde (hava alanı, tren garı gibi) çalışanlarda, sigara kullananlarda, doğuştan belinde kayma olanlarda bel ağrısı şikayetleri daha fazla görülür.
Bel ağrısı (lumbago) teşhisi
Bel ağrısı belirtilerini doktor muayenesinde, doktorun hastanın hikayesini dinlemesi ve fizik muayene ile konabilir. Çoğunlukla basit bel ağrılarında röntgen filmleri veya taramalar çok fazla işe yaramayabilir. Fakat ağrı altı aydan fazla devam eder ise sırtta yaralanma ya da zedelenme olur veya doktor ağrının altında başka bir neden olduğundan şüphelenir ise bazı tetkikler gerekebilir.
Disk problemleri şüphesi var ise röntgen ya da bilgisayarlı tomografi (BT) görüntüleme veya belde kemikler ve yumuşak dokuların ayrıntılı bir şekilde görüntülenmesi için manyetik rezonans (MRI) görüntüleme yöntemleri gerekebilir. Bazı durumlarda kan tahlilleri, idrar tahlilleri ve ilaçlı tomografi gibi tetkikler istenebilir.
Bel ağrısı (lumbago) tedavisi
Bel ağrılarının nedeni ameliyat gerektirmeyen bir durum arz ediyor ise, bel kayması, ilerlemiş bel fıtığı yok ise o zaman fizik tedavi uygulanması faydalı olabilir. Fizik tedavinin amacı beldeki kan akımını arttırmaktır ve kan akımının artması ile beldeki kaslar gevşer ve ağrılar azalır. Fakat fizik tedavinin ilk başladığı günlerde ağrılarda artma olabildiği gibi, ısrarla fizik tedaviye devam etmek gereklidir. Fizik tedavi merkezinin seçiminde eve en yakın olanı seçmek gerekir iken, eve dönme sırasında üşütmemek dikkat etmek tedavinin başarısı için önemlidir.
Bel ağrısına enjeksiyon tedavisi
Hastada bel ağrısı çok fazla ve ameliyat gerektirecek bir durumu yok ise bele iğne yapılması söz konusu olabilir. Bu yönteme epidural enjeksiyon denilir ve ağrı kesici bir yöntemdir. Bu iğne bazı hastalarda başarı sağlayabilir ve kişi altı aya yakın ağrı çekmez. Lakin bu iğnenin yapılmasına rağmen ağrı hemen başlar ise ameliyat gerekebilir. Epidural enjeksiyon 5-6 dakikalık bir işlem olup, çok fazla acı veren bir yöntem değildir. Bu işlem bele küçük bir iğne ile röntgen eşliğinde girilerek uzman bir doktor tarafından uygulanır ve herhangi bir sakıncası yoktur.
Bel ağrısı için ameliyat gerekir mi?
Sadece bel ağrısı hiç bir zaman ameliyat edilmesi gereken bir durum değildir. Fakat bel ağrısı bacakta kuvvet kaybına, uyuşmaya, güçsüzlüğe yol açar ise, yürüme sırasında sık sık durma ihtiyacı duyulur ise o zaman ameliyat gerekebilir. Bu tür belirtiler tedavi edilmez ise felç oluşumuna bile neden olabilecek belirtilerdir. Bunu anlayabilmek için, ortopedi travmatoloji veya beyin cerrahi uzmanlarına baş vurmak ve gereken tetkikleri yaptırmak gereklidir. Bunların sonucunda, bel fıtığı, bel kayması, tümör veya enfeksiyon tespit edilir ise ameliyat gereklidir. Bu gibi durumlarda ameliyat olmaktan kaçınmamak daha kötü sonuçların oluşmaması için önemlidir.
Bel ağrısı nasıl önlenir?
Bel ağrısından korunmak için beli aşırı gerilim oluşmasından kaçınmak ve beli güçlü ve esnek tutmak gereklidir. Bel ağrısını azaltabilmek için öneriler, fazla kilo almamak ve fazla kilo sorunu var ise vermek, sırt ve karın kaslarını güçlendirici egzersizler yapmak, duruş bozukluğundan kaçınmak, sert ve rahat bir yatakta yatmak, omurgayı destekleyen bir sandalyede ayaklar yere ya da bir desteğe paralel olarak temas edecek şekilde oturmak, ani hareketlerden ve kas zorlanmalarından kaçınmak, ağır eşyaları taşırken veya kaldırırken vücudun doğru pozisyonda olduğundan emin olmak, araba kullanırken koltuğun, sırt ve boyun bölgesini desteklemesini dikkat etmek, stresi ve kaygıyı azaltmaya çalışmak ve yürüme, yüzme esnetme ve yoga egzersizleri yapmak sırt, bel ve boyun ağrılarından korunmak için bunları uygulamaya çalışmak gereklidir.
Omurga hastalıkları ile ilgili benzer sağlık yazıları
- Bel tutulması neden olur
- Omurga kırıkları
- Omurga iltihabı nedenleri
- Omurga eğriliği neden olur
- Kamburluk (kifoz) neden olur