Bebeklerin neden ağladığı nasıl anlaşılır?
Bebeklerde ağlama bir ifade biçimidir ve birçok sebebi vardır. Bebekler acıkınca, sıkılınca, altları ıslandığında, bebeğin bulunduğu ortam sıcak veya soğuk olduğunda ya da bebeğin anne karnında alışmış olduğu sıcaklık derecesi veya arka plan sesleri de bebeğin ağlamasında etkendir. Bebekler günün % 7 kadar kısmını ağlayarak geçirebilirler.
Yeni doğan bebekler çok fazla ağlamaz iken, 4-6 haftalık bebeklerde ağlama oldukça fazla görülür. Bebekler 4 aylık olduktan sonra o kadar çok ağlamaz. Bebeklerin % 7’sini ağalayarak geçirmesi normal bir durumdur. Fakat sürekli ağlayan, uyumayan, uyumaktan fazla ağlayarak zamanı geçiren bebeğin değerlendirilmesi gerekebilir.
Bebeklerin ağlamasına neden olan hastalıklar
Bebeğin ağlamasına neden olan pek çok hastalık olabilir. Örneğin, solunum sistemi ile ilgili hastalıklar (burun tıkanıklığı, nefes almada güçlük gibi), kulak enfeksiyonları gibi nedenler bebeklerin şiddetli ağlamalarına neden olan etkenlerdir.
Kolik gazı denilen gaz şikayeti bebeklerde 3 haftalık ve 3 aylık arası ağlamaya yol açan en önemli nedenlerden biridir. Gribal hastalıklar, boğaz sorunları, bağırsak enfeksiyonları, dokunan bir yiyecek ve benzeri bir şey, kusma isteği, bağırsak düğümlenmesi gibi sebepler bebeklerin normalden fazla ağlamasına neden olabilir ve bu durum bebeğin doktoru tarafından değerlendirilmelidir.
Bebeğin ağlamasının nedeni nasıl anlaşılır?
Ağlama aslında bebeğin dilidir ve bu konuda geliştirilmiş bir bilim alanında bir pediatrist bebek davranış sıkıntısı denilen bir kavram oluşturmuş ve bebeklerin ağlamalarını, nasıl ağladıklarını ve vücut dillerine bakarak ne demek istedikleri yönünde bilgiler edinmiştir.
Bir anne de ilk günlerden itibaren bebeğinin neden ağladığını, hangi ağlamasının ne anlama geldiğini zamanla öğrenebilir.
Bebeklerde acıkma ağlaması nasıl olur? : Bebeklerin ritmik bir şekilde ağlaması(ağlama=nefes=susma, ağlama=nefes=susma şeklindeki ağlamalar) açlık ağlaması olabilir ve bu ritmik ağlama gittikçe hızlanma gösterir.
Bebeklerde gaz sancısı ağlaması nasıl olur? : Gaz sancısı ağlaması ani başlar ve yüksek sesli bir ağlama olabilir iken, ani bir şekilde de durabilir.
Bebeklerde sıkılma ağlaması nasıl olur? : Bebekler sıkıldıklarında hafif hafif ve gurultuya benzer ve sıkıntılı sesler çıkararak ağlar. Bu tip ağlama bebeğin kucağa alınması veya ilgilenme ile geçebilen bir ağlamadır.
Bebeklerde hastalanma ağlaması nasıl olur? : Bir bebek hastalandığı zaman ağladığında farklı ağlar ve anne babalar bu tip bir ağlamayı genellikle fark edebilir. Hastalanma ağlaması durdurulması zor bir ağlamadır.
Bebeklerde terleme veya üşüme ağlaması nasıl olur? : Bebeğin üşüdüğünü anlamak için el ile karnına bakmak ya da el ve ayaklarına bakmak çok etkili olmayabilir. Çünkü bebeğin elleri ve ayakları genellikle soğuk olabilir. Bebeğin terlediğini veya üşüdüğünü kontrol etmek için yatağında kontrol etmek daha doğru sonuç verir. Bebek terlemiş ise bebeğin üzerindeki battaniyenin birini almak, üşümüş ise bir battaniye daha örtmek gerekir. Bebeğin odasındaki sıcaklık derecesi 18 derece olmalıdır.
Bebeklerde yaşa göre ağlama nasıl olur? : 6-8 haftalık bebeklerde ağlama krizleri en yüksek seviyesine ulaşır ve bu bebekler daha kolay ağlayabileceği gibi 4-5 aylık bebekler daha zor ve daha az ağlar.
Bebeğin ağlaması nasıl durdurulur?
Ağlayan bebek genellikle kucağa alındığında sakinleşir ve kucağa alınan bebeğin sakinleşmesi anne veya babaya bebeğin ağlaması konusunda fikir verebilir. Bebek ağlarken kucağa alındığında sakinleşmiyor ise daha ciddi problemler olabileceği akla gelir.
Bebeğin neden ağladığını anne veya babanın anlayabilmesi oldukça önemlidir. Ağlamanın sebebi öğrenildiğinde ona göre tedbir alınır. Bebek acıkmış ise bebeğin doyurulması, ışıktan rahatsız oluyor ise daha karanlık ortamda tutulması, sesten rahatsız oluyor ise sessiz bir ortamda tutulması gibi önlemler almak faydalı olabilir. Bütün bu önlemlere rağmen bebek susmuyor ise başka bir sorun olabilir.
Bazen bebeğin karnı tok ve altı temiz olmasına rağmen bebek yine ağlayabilir. Yeni doğan döneminde bu gibi bir durumda bebek ile ilgilenmek, kucağa almak işe yarayabilir. 4-5 aylık bebeklerde bu tip ağlamalar olduğunda hemen kucağa almak ve ilgilenmek gerekmeyebilir.
Ağlayan bebeği sakinleştirme yöntemleri
Ağlayan bebeği sakinleştirmek için yapılabilecek bazı yöntemler vardır.
Örneğin, bebeği rahatsız etmeyecek yumuşak bir tülbent ile kolları biraz sıkı, bacakları gevşek kalacak şekilde kundaklayarak uyutmak, bebeğin uyuduğu ortamın arka planında beyaz gürültü denilen seslerin olması bebeğin sakinleşmesinde faydalı olur.
Bebeği kucakta sağa doğru yatırarak yüzü aşağıya doğru olacak şekilde tutmak ve kulağına yüksek ses ile şşşşşşşşt demek bebeğin anne karnındaki duyduğu seslere benzediği için bebeğin sakinleşmesini sağlayabilir.
Bebeğin başını çok sarsmadan hafif hafif sallamak, emzik vermek gibi yöntemler de bebeğin sakinleşmesi konusunda yardımcıdır.
Bebeğin ağlamasına dokunma ya da konuşma gibi yöntemler ile karşılık vermek bebeğin kendisi ile ilgilenildiğini gösterir ve faydalı olabilir.
Bebekler yaşam düzeninin değişmesinden çok fazla hoşlanmazlar. Bu nedenle bebeğin emzirme, karnını doyurma, su verme, altını değiştirme ve uyuma saatleri çok fazla değiştirilmemelidir.
Bebek, araba ya da bebek arabası ile gezerken uyuyor veya sakinleşiyor ise bu işlemi tekrarlamak bebeğin sakinleşmesi için önemli olabilir.
Bebek açık ve temiz havada gezmekten hoşlanmış ise bu yöntemi uygulamak bebeği sakinleştirmede olumlu etki eder.
Annenin yorgunluğundan, gerginliğinden, sıkıntısından ve stresinden bebek etkilenebilir. Bu durum göz önünde bulundurularak anne kendini çok mutsuz ve yorgun hissediyor ise akrabalarından veya babadan yardım istemelidir.
Can sıkıntısından ağlayan bebekler ile oynamak, ninniler söylemek, şarkı söylemek, küçük dokunuşlar, konuşmak bebeğin sakinleşmesini sağlayabilir.
Bebeğin ılık su ile duş aldırılması da bebeğin sakinleşmesinde faydalıdır.
Her şeyi denemeye rağmen ve hastalık gibi bir durum olmamasına rağmen sık sık ağlayan bebek için yapılacak en iyi yöntem bu duruma alışmaktır. Yinede çok üzülmemek önemlidir ve bebek büyüdükçe bu durum sona erecektir.
Bebeğin neden ağladığından emin olunmaması ve bebeğin susmaması durumunda bebeğin doktoruna danışmak gereklidir.
Bebek hastalıkları ile ilgili benzer sağlık konuları
- Çocuklarda havale geçirme belirtileri
- Bebeklerde ateşlenme neden olur
- Bebeklerde pişik neden olur
- Bebeklerde ve annenin memesinde pamukçuk