Bebek Gelişimi

Bebekler Neden Zor Uyur? Bebeklerde Uyku Sorunları

Bir bebek çok huysuz ya da uyku düzenini bir türlü tutturamıyor ise % 80-90 yetersiz uyuma sorunu vardır. Bebek uyumadan önce ne kadar hareketli olur ise uykuya geçmesi o kadar güçleşir. Bu nedenle bebekler belli saat aralıklarında uyutulmalıdır. En sık gözden kaçırılan durum, zor uyuyan bebeğin az uyuduğu için zor uyuyor olmasıdır.

Bebeklerde uyku düzeni nasıl olmalı?

Bir bebek çok huysuz ya da uyku düzenini bir türlü tutturamıyor ise % 80-90 yetersiz uyuma sorunu vardır. Bebek uyumadan önce ne kadar hareketli olur ise uykuya geçmesi o kadar güçleşir. Bu nedenle bebekler belli saat aralıklarında uyutulmalıdır. En sık gözden kaçırılan durum, zor uyuyan bebeğin az uyuduğu için zor uyuyor olmasıdır.

Bebeklerde sık sık uyanma sorunu neden olur?

Sık sık uyanan bebeklerdeki en önemli sorun bebeğin yeterli uyuyamaması dır. Bir bebeğin sağlıklı uyuyabilmesi için düzenli ve yeterli uyuması gereklidir. Bebek ne kadar az uyur ve sık uyanır ise o bebek yeteri kadar uyuyamaz ve uyku düzeni olmaz. Bu durumda bebeğin bir an önce uyku düzeni düzenlenmelidir.

Çok fazla etki yapmasa da emziren annelerin içtiği kafeinli içecekler de bebekte uykusuzluk problemine sebep olabilir. Çocuğun uyuduğu oda koşulları çocuğun uyku düzenini bozabilir. Örneğin, odanın çok gürültülü olması, çok havasız olması, çok sıcak veya soğuk olması, çok aydınlık olması veya diğer etkenler de çocuğun yeterli beslenememesi gibi etkenler çocuğun sık sık uyanmasına neden olabilecek etkenlerdir.

Bebeğin uykusunu almadığını nasıl anlarız?

Bebekler uykusu kanmadığı zaman genellikle huysuz ve bazı bebekler de aşırı huysuz olur. Bebek günlük uykusunu tamamlayamadığında huzursuzluk ve huysuzluk ile kendini dile getirir. Eğer anne bebeğin uyku düzenini iyi sağlayamaz ise 24 saat süresince huzursuz ve huysuz bir bebek ile baş etmek zorunda kalır. Kısacası uykusunu alamayan bebek huzursuz, huysuz, mutsuz, iştahsız, çevresine çok ilgi duymayan, devamlı mızıklayan, oyun oynamak istemeyen bir bebek olur.

Bebeğin uykusunun bölünmesi nasıl önlenir?

Bebekler neden uyumaz

              Bebekler neden uyumaz

Özellikle 1960’lı yıllardan sonra annelerin çalışması, sosyal hayata daha fazla katılmak istemeleri nedeni ile her şeyi çocuklar ile birlikte yapmak zorunda kalmaları, çocuğu her yere götürme, çocuğun bulunduğu yerde uyutulması gibi birçok etken bebeklerin uyku düzeninin bozulmasına ve bu şekilde alışmasına yol açmıştır.

Doktorlar mümkün olduğunca bebeğin kendi odasında ve kendi yatağında uyutulmasını önermektedirler. Son yıllarda trend haline gelen çocuğun her ortama götürülmesi ve her ortamda uyutulması aileler tarafından uygun görülse de bu durum insan doğasına aykırı dır.

Bu nedenle bebekler en iyisi rahat ettikleri kendi ortamlarında uyutulmalıdır. Bu şekilde çocukların uykuları daha verimli ve daha düzenli olur. Bebeği uyutmadan önce rutin olarak uyku öncesi hareketler ve davranışlar uygulanmalıdır. Bebeğin uyku saatlerinde bulunduğu ortamın ışığı çok az veya karanlık, sessiz, iyi havalanmış ve temiz olmalıdır.

Bebeklerin gündüz uykusu nasıl olmalı?

Bebeklerin uyku düzenleri ilk 4 ay ve ikinci 4 ay olarak ikiye ayrılır. Bebeklerin uykularını düzenleyen en önemli faktör melatonin hormonudur ve melatonin hormonu 4’üncü aydan sonra salgılanmaya başlar.

Özellikle ilk 6 hafta içindeki bebekler her 2 saatte bir veya bebeğin ihtiyacına göre her 1 saatte bir uyutulmalıdır. Bu uyku periyotları düzenli bir şekilde gece ve gündüz fark etmeksizin tekrarlanmalıdır.

6 hafta ve 4 ay arasındaki bebeklerin de gündüzleri en az 3 kez uyutulmaları gereklidir. Bebeklerin 4’üncü aydan sonra 21’inci aya kadar gündüzleri 2 veya 3 kez ”şekerleme şeklinde”uyutulmaları önerilir. 21’inci aylık olduktan sonra bebeklerin gündüzleri 1 kez uyutulması yeterlidir veya hiç uyumasalar da olur.

Bebeklerin gece uykusu nasıl olmalı?

Bebeklerde uykuyu düzenleyen melatonin hormonu 4’üncü aydan sonra salgılanmaya başladığı için ilk 4 ay içindeki bebeklerin uyku düzeni tam oturmayabilir. İlk 6 hafta içindeki bebeklerin her gün gece veya gündüz 2 saatte bir veya 1 saatte bir uyutulması oldukça önemlidir.

6 hafta ile ilk 4 aylık bebeklerin de 2 saatte bir ya da 1 saatte bir gece ve gündüz düzenli olarak uyutulması önerilir. Burada dikkat edilmesi gereken durum, bebek gündüzleri 2 saatte bir uyuma aralarını uyumadan geçirebilir. Fakat geceleri emzirdikten ve altını baktıktan sonra bebek tekrar uyumaya bırakılmalıdır.

4’üncü ayı geçirmiş bebekler ise geceleri 6-7 gibi yatırılmalı ve mümkün ise sabaha kadar gece uykusuna alıştırılmalıdır. Anneler bebeğin gece bu kadar uzun uyumasını imkansız bulsa da, bebek ilk aylardan bu şekilde alıştırılmaya çalışılır ise bebeğin geceleri bu kadar uzun uyuması sağlanabilir.

Bebekler kaç aylık olana kadar öğle uykusu uyumalı?

Yapılan çalışmalar bebeklerin 21 aylık olana kadar güzel öğle uykusu uyuduklarını ortaya koymuştur. Bu uykular aslında öğle uykusu olarak değil gündüz şekerlemeleri olarak tarif edilebilir. Bebeklerde önerilen öğle uykusu sabah bir şekerleme, öğleden sonra bir şekerleme şeklindedir. 13-14-15 aylık olduktan sonra bebeklerin öğle uykusu günde bir kez olsa bile yeterlidir. Bazı bebekler 21 aylık olduktan sonra öğle uykusunu kendiliğinden bırakabilir. Fakat mümkün olduğunca çocuklar 3 yaşına kadar öğle uykusu uyumalıdır. Eğer çocuk 21’inci aydan sonra gündüz uykusunu illede bırakmak ister ise akşam yatma saati 7’den 5 veya 6’ya alınmalıdır.

Bebek hastalıkları ile ilgili benzer sağlık yazıları

  1. Bebeklerde ağlama neden olur
  2. Bebeklerde ateşlenme belirtileri
  3. Bebekler ne zaman yürümeye başlar
  4. Bebeklerde pişik neden olur

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Popüler Konular

Üste Git