Bebek Gelişimi

Bebekler Ne Zaman Yürümeye Başlar? Yürüme Gecikmesi Nedir?

Emeklemek, bebeğe göre farklılık gösteren bir gelişmedir. Bazı bebekler, 6'ıncı aydan sonra yavaş yavaş emeklemeye başlar iken, bazı bebekler de emeklemeden yürümeye başlar. Bu gelişmeler bebeklerde normaldir. Fakat bebekler genellikle 8-9'uncu aylardan itibaren emeklemeye başlar.

Bebeklerde emekleme ve yürüme dönemleri

Emeklemek, bebeğe göre farklılık gösteren bir gelişmedir. Bazı bebekler, 6’ıncı aydan sonra yavaş yavaş emeklemeye başlar iken, bazı bebekler de emeklemeden yürümeye başlar. Bu gelişmeler bebeklerde normaldir. Fakat bebekler genellikle 8-9’uncu aylardan itibaren emeklemeye başlar.

Bebeklerde emekleme önce sürünme şeklinde, karınlarını yerden çok fazla kaldıramadan başlar. Devamında karınlarını yerden kaldırarak elleri ve dizleri üzerinde emekleme şeklinde bu süreç devam eder. Fakat bazı bebekler bilindik emekleme döngüsünü göstermez iken, bazı bebekler de poposunun üzerinde emekleyebilir. Bazı bebekler sırt üzerinden yüz üstüne dönerek emekleyebilir. Bazı bebekler hiç emeklemez. Bu durum bebeklerin gelişimleri normal ve genel vücut hatları yerinde ise bir sorun değildir.

Bebekler kaç aylık olduğunda ayağa kalkabilir?

Bebeklerin ayağa kalkma dönemi bebekten bebeğe farklılık gösteren bir gelişim dönemidir. Bebekler 4-5’inci aylarda kollarından tutulduğunda ayağa kalkabilir. Bebekler ilk ayağa kalkmaya başladığında yürüme refleksi vardır ve bu refleks 4-5 aylık gibi ortadan kaybolur ve bebekler bundan sonra yürüme amaçlı ayağa kalkmaya başlarlar.

Bebeklerin kendi kendine ayağa kalkmaları ise genellikle 9-10’uncu aylardan itibarendir. Bu arada da bebeklerde çok hızlı bir nörolojik gelişim söz konusudur. Çocuklarda yürüme dönemi öncesi bir miktar huzursuzluk ta görülebilir. Bu dönem sonucu bebek bir anda kendiliğinden ayağa kalkmaya ve yürümeye başlayabilir. Bebekler bu dönemde uyku ile ilgili problemler de yaşamaya başlar. Çünkü bebekler yeni öğrendiği yürüme yeteneğini, sürekli yaşamak isterler.

Bebekler kaç aylık olduğunda yürümeye başlar?

Bebekler yürümeye 11 ay ile 18 ay arasında başlarlar. Bebeklerin yürümeye başlaması bir anda olan gelişme değildir. Aslında bebekler 1 yaşına kadar olan dönemde de yürüme eylemi için çaba gösterirler. Yeni doğan döneminde yürüme refleksi denilen bir refleks vardır ve bebekler ayaklarının üzerine konulduğunda refleks olarak hemen yürümeye çalışırlar.

Fakat bebek 4-5 aylık olduktan sonra yürüme refleksi kaybolur. Sonra tekrar ayağa kalkma eylemine girerler ve 9 aylık kadar olduklarında bir yerlerden tutunarak ayağa kalkmaya çalışırlar. Çocuklarda yürüme dönemi 18 aydan daha geç olmadığı sürece bir sorun olarak kabul edilmez. Yürüme her bebeğe göre de değişiklik gösterir.

Bazı bebekler çok hareketlidir ve 10-11 aylık olduktan sonra yürüme çabasına girer. Bebeğin yürümeye başlama dönemi 18 ayı geçmediği sürece endişe etmeye gerek yoktur. Ayrıca bebeklerde yürüme dönemi çok önemli bir sinirsel gelişimin sonucu olarak kabul edilir. Bebeklerde yürüme dönemi öncesi huzursuzluk, iştahsızlık gibi belirtiler görülebilir.

Bebeklerde yürüme gecikmesi neden olur?

Yürüme gecikmesi neden olur

Yürüme gecikmesi neden olur

Bebeğin geç yürümesinde birçok sebep olabilir. Bunlar içinde en sık görülen neden bebeğin sinir sisteminin gelişmesi ile ilgili bozukluklardır. Çocuğun beyin fonksiyonları iyi çalışmıyor ise yürümesinde gecikmeler olabilir.

Örneğin sinir sistemini ilgilendiren iltihabi bir durum, beyin yapısındaki bozukluklar, çocuğun erken doğması, çocuğun geçirdiği iltihaplı ve ateşli hastalıklar (menenjit, beyin iltihabı gibi), bazı kromozom hastalıkları denilen genetik hastalıklar da çocukların yürümesini geciktirir.

Bunların yanı sıra bazı ortopedik hastalıklarda da yine yürüme gecikmesi olabilir. Ayak yapısındaki bazı anormallikler, çocuğun belinde görülen bazı sakatlıklar veya hastalıklar yürümeyi geciktirebilir.

Çocuklarda beslenme bozuklukları, vitamin eksiklikleri, D vitamini eksikliği gibi nedenlerde de yürüme gecikmesi görülebilir. Çocuk felci gibi bir hastalık aşısı yapılmayan çocuklarda engellere ve yürüme bozukluğuna yol açabilir. Doğumsal kalça çıkığı çocuklarda yürüme gecikmesine neden olabilir. Bazı enfeksiyonlar çocuklarda yürümeyi geciktirebilir.

Bebeklerin parmak ucunda yürümesi normal mi?

Bebeklerde yürüme dönemleri

Bebeklerde yürüme dönemleri

Bebekler yürümeye başladıklarında bazen parmak ucuna basarak yürürler ve bu yürüme şekline kızlarda balerin, erkeklerde balet yürüyüşü denir. Bebeklerin parmak ucuna basarak yürümesi oldukça sık görülür. Bebeklerin parmak ucuna basarak yürümesi genellikle normal sayılır.

Fakat bazen erken doğan çocuklarda ve beyin felci geçiren çocuklarda da parmak ucuna basarak yürüme görülebilir. Çok ender durumlarda parmak ucuna basarak yürüyen çocuklarda özel ayakkabı tedavisi verilebilir. Parmak ucuna basarak yürüyen erkek veya kız çocukların bazen çocuk ortopedisti veya çocuk nörolojisi tarafından değerlendirilmesi gerekebilir.

Bebeklerde yürüme gecikmesi teşhisi

Bebeklerde geç yürüme bir buçuk yaşından sonra yürümeyen bebeklerde geç yürüme sorunu söz konusudur. Geç yürüyen bebekler çok iyi değerlendirilmelidir. Bebeklerde yürümeyi geciktiren birçok neden vardır. Fakat bu nedenler arasında en önemlisi çocukların sinir sisteminde bir geriliğin olup olmadığıdır.

Bebekte zihinsel yönden yürüme gecikmesi var ise bu durum motor fonksiyon bozukluklarından olabilir. Yürüme gecikmesi olan çocuklarda diğer gelişimler de sorgulanmalıdır. Örneğin, çocuk başını ne zaman tutmaya başladı, desteksiz ne zaman oturmaya başladı, ne zaman emeklemeye başladı, ne zaman konuşmaya başladı gibi gelişim dönemleri değerlendirilmelidir.

Bu çocuklar iyi bir muayeneden geçirilmeli, çocuğun gelişim hallerinin öyküsü alınmalı, çocuğun yürümesini geciktiren faktörler incelenmeli ve araştırılmalıdır. Bütün bu incelemeler yapıldıktan sonra altında yatan neden bulunur ve nedene yönelik tedavi ve fizik tedavi ve rehabilitasyon tedavisi gibi tedavi yöntemleri uygulanır.

Bebeklerde yürüteç kullanmak zararlı mı?

Bebeklerde yürüteç kullanılması genellikle tavsiye edilmez. Bunun en önemli nedeni yürütecin birçok kazaya sebep olmasıdır. Yürüteç ile bebek hiç hazır olmadığı dönemde yürüme pozisyonuna geçmekte ve motor kontrolleri tam gelişmediği için pek çok kaza olabilmektedir.

Bunun yanı sıra basma kontrolünün tam olmaması nedeni ile ayaklarda içe basma gibi bozukluklar meydana gelebilmektedir. Bebeklerin ilk 4 ay ile 9-10 ay arası dönemde kendiliklerinden öğrenecekleri birçok olay vardır.

Bebek bu dönemi kendisi bir şeyleri algılayarak geçirmelidir. Bebek çok erken yürütece konulduğunda bebek direkt yürüme eğiliminde olur ve oturarak, emekleyerek, ellerinin üzerinde bir şeyler yapmaya çalışarak geçirmesi gereken bu dönemi boşuna geçirmiş gibi olur. Bu nedenle yürüteç kullanımı çok fazla önerilmez.

Bebek yürümeyi öğrenirken düştüğünde nasıl davranılmalı?

Bebekler düşüp kalkarak büyürler ve düşüp kalkarak yürümeyi öğrenirler. Bebeğin yürümeyi başlarken düşmesi normal bir süreçtir. Bebek yürümeyi doğal bir şekilde öğrenmelidir. Bu nedenle bebek çok fazla yürütece konmamalı, el yardımı ile çok fazla yürütülmemelidir.

Bebek bu yeteneği kendi kendine geliştirmeli ve düşüp kalkmayı da kendi kendine öğrenmelidir. Bebek düştüğü zaman, hemen koşup kaldırılmamalıdır. Bebek bu dönemde düşüp kalktığı için bazen hayal kırıklığına uğrayabilir. Bu nedenle aile bireyleri bebeği uzaktan takip ederek, varlığını bebeğe hissetirerek güven vermelidir.

Bebek hastalıkları ile ilgili benzer sağlık konuları

  1. Erken doğum nedir
  2. Çocuklarda konuşma gecikmesi nedenleri
  3. Çocuklarda öğrenme güçlüğü neden olur
  4. Dikkat eksikliği nedir

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Popüler Konular

Üste Git