Bebek Gelişimi

Bebek Nasıl Emzirilir? Emzirme Pozisyonu ve Emzirme Sorunları

Bebeğinizi anne sütü ile beslemenin sayısız yararları vardır; ona doğanın sağlayabileceği en iyi besini anne sütü ile verdiğinizi unutmayın.

Bebeğinizi anne sütü ile beslemenin sayısız yararları vardır, ona doğanın sağlayabileceği en iyi besini anne sütü ile verdiğinizi unutmayın. Emzirme konusunda ilk günlerde bazı zorluklar çekseniz bile emzirme konusunda gayretinizi eksiltmeyin. Bu yeni beceriyi bebeğiniz ile birlikte siz de öğrenirsiniz. Bebek önceleri nasıl emeceğini bilmiyor ya da uzun süre ememiyorsa üzülmeyin, biraz sabırlı olun yeter.

Doğumdan hemen sonra bebeğinizin çok fazla besin almasına gerek yoktur. Bu arada meme uçları sertleşerek emilmeye alışması için yeterli zamanınız vardır. Bu konuda “hazır reçeteleri” olan deneyimli yakınlarınızın ya da arkadaşlarınızın çok sayıdaki önerileri arasından işinize yarayabilecekleri seçecek ve kısa zamanda bebeği nasıl emzireceğinizi öğreneceksiniz. Yeter ki emzirme konusunda kararlı olun, hemen pes etmeyin.

Doğumun ilk haftalarını atlattıktan sonra, bebeğinizi aylar boyunca başarılı bir şekilde besleyecek bir yöntemin kendiliğinden geliştiğini görebilirsiniz. Yeni doğan bebeği emzirirken yaklaşık bir saat boyunca böyle kalabileceğiniz için ikinizin de rahat edeceği bir konumda oturmanız önemlidir. Derin bir soluk alarak gevşeyin. Siz ne denli rahat olursanız, bebeğiniz de o denli rahat emer. Cildinize yeterince dokunabilmesi için bebeğinize olanak tanımanız gerekir. Bebek emerken mümkünse üstünüzü bütünüyle çıkarın, böyle daha rahat ettiğinizi fark edebilirsiniz.

YENİ DOĞAN BEBEĞİN MEMEYİ ALMASI İÇİN NE YAPILABİLİR?

Önce rahatça dik oturun. Kolsuz alçak bir koyu renkli sandalye bu iş için en uygundur. Sırtınızı yaslayın ve meme başının çevresindeki yuvarlak (areola) yaklaştırmak için bebeğinizi destekleyin. Yataktaysanız sırtınızı yastıklar ile destekleyebilirsiniz. Bebeğin memeye emme sırasında altına yastık koyabilir ya da bir dizinizi yükselterek ona destek olabilirsiniz. Emzirmek için öne doğru eğildiğinizde sırtınızı bükmeyin.

Emzirme olayına ikiniz de alıştıktan sonra, rahat ettiğiniz her konumda bebeğinizi emzirebileceğinizi göreceksiniz. Bebeği bağdaş kurarak oturma şekli ile özellikle sırtınızı yaslayabilirseniz, çok uygun bir konumdur.

Bebeğinizde, meme başını aramasını ve besin bulmasını sağlayan, doğuştan gelme bir refleks vardır. On günlük oluncaya dek, bu refleksten yararlanarak memeyi bulmasını sağlayabilirsiniz. Meme başını yanağına sürtün. Başnını çevirerek ağzıyla memeyi arayacaktır. Bebeğiniz başını içgüdüsel olarak döndürmüyorsa areolanın hemen gerisini hafifçe sıkarak biraz süt gelmesini sağlayın. Bu birkaç damla sütü bebeğinizin dudağına değdirerek ağzını açmasını sağlayabilirsiniz.

Bebek emzirme yöntemleri

Bebek emzirme yöntemleri

BEBEK EMZİRİRKEN KOLAYLIK SAĞLAYAN YÖNTEMLER

Meme başı bir kez ağzına girdikten sonra bebeğiniz yalnızca emmez, areolanın hemen ardındaki süt bezlerini çenesi ile bastırarak süt “sağar.” Bebeğiniz meme başını yalnızca emiyorsa, hiç süt alamayacağı gibi, memede de çatlaklar oluşur. Arada keskin bir sızı duyarsanız derin soluk alarak gevşemeye çalışmalısınız.

Annenin açısından bakıldığında, memeye kenetlenmiş olan bebeğin ağzı genişçe açılmış ve meme bu boşluğu doldurmuş görünür. Bebeğin şakak ve kulaklarının, çene kaslarının hareketine bağlı olarak oynamasından, bebeğin süt aldığını anlayabilirsiniz. Bebeğinizin başını yaklaştırarak yanağını meme hizasına, dilini meme ucunun altına getirin. Memeyi ağzına verin.

Bebeğin süt emmesi depolanmış sütün salınmasını sağlayan bir reflekse neden olur. Bu refleksi bebeğiniz emmeye başladığı anda, bir sıcaklık akışı gibi içinizde hissedebilirsiniz. Ancak hissetmezseniz de dert etmeyin, bunu herkes fark etmeyebilir. Refleksin etkisiyle diğer memeden de süt akıyorsa, bu sütü bir meme koruyucuda biriktirebilir  ya da sütyeninizin içine temiz bir bez yerleştirebilirsiniz.

Bebek emdikten ve biraz gaz çıkardıktan, belki de biraz uyuduktan sonra diğer memeden de emzirmeye çalışın. Doymamış ise süt almaya devam edecek, yeterli sütü almış ise yalnızca emme gereksinimini karşılayacaktır. Yeterince beslendiğinde memeyi ağzından bırakıp kucağınızda uyuyakalabilir. Bebeğinizin yeterli besini alıp alamadığını merak etmeyin. Bu gibi konularda bebeğinize güvenin, neyi ne zaman, ne kadar istediğini o bilir.

Bebek nasıl emzirilir

Bebek nasıl emzirilir

EMEN BEBEĞİ MEMEDEN ALIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

İlk memede bebeğinize alabildiği kadar süt alması için gerekli zamanı tanıyın. Böylece memeniz boşalır, küçülür ve hafifler. Bebeğiniz, arada sırada süt almayı bırakıp yalnızca emmeye devam edebilir. Dakikalar geçtiği halde süt emmiyorsa bebeği memeden alabilirsiniz. Memeyi birdenbire çekmeyin, canınız yanabilir.

Emmeyi bırakması için bir parmağınızı hafifçe bebeğin ağzına sokarak memeyi bebeğin ağzından çıkarabilirsiniz. Emzirdiğiniz memeye temiz bir gazlı bez ya da kağıt mendil koyun. İkisinin de eşit uyarılması için bir sonraki emzirmeyi öbür memeden başlatın.

Bebeğinize gaz çıkarması için yardımcı olun.

EMZİRMEK KİLO VERDİRİR Mİ?

Bebeği memeden kesmenizden sonra memelerinizin biraz küçüldüğünü fark edebilirsiniz, çünkü emzirme döneminde memedeki yağ dokusunun bir bölümü süt bezlerine dönüşür. Öte yandan, emziren kadınların eski formlarına daha çabuk kavuştukları da doğrudur, çünkü açığa çıkan hormonlar rahmin normale dönmesini çabuklaştırır. Vücuda depolanan yağlar ise süt yapımında kullanılır. Emziren anneler belinin kısa zamanda inceldiğini fark ederler.

EMZİRME DÖNEMİNDE İLAÇ İÇİLİR Mİ?

Yediğiniz ve içtiğiniz her şey sütünüze geçer. Ne amaçla olursa olsun, size reçete verecek her doktora bebek emzirdiğinizi söylemelisiniz.

ÇAY, KAHVE GİBİ İÇECEKLER EMEN BEBEĞİN UYKUSUNU ETKİLER Mİ?

Alkol ve kafein gibi uyarıcılardan uzak durmanız gerekir. Bebeğiniz iyi uyuyamıyorsa bir iki hafta boyunca hiç kahve ve çay içmeyip gelişmeleri gözleyin. Bebeğin uykusuzluğunun nedeni içtiğiniz çay ve kahvenin içindeki kafein olabilir.

EMZİRMEYİ ETKİLEYEN ANNE İLE İLGİLİ SORUNLAR

Emzirme ile ilgili bir sorun ile karşılaşırsanız zaman geçmeden bilenlerden yardım isteyebilirsiniz. Emzirme sorunları ile tek başınıza uğraşmak cesaretinizi kırabilir. Tıkalı bir süt kanalı gibi basit bir durum bile, ilgilenilmezse ciddi sorunlara yol açabilir. Göğüsler süt ile dolarak durumu ağırlaştırır.

  • Memelerinize iyi bakın.
  • İlk haftalarda rahat bir lohusa sütyenini gece gündüz takın. Dar sütyenler süt kanallarını tıkayabilir.
  • Memeleri bolca havalandırın,
  • Masaj yaparken yumuşak davranın.
  • Duru suyla yıkayın, sabun göğüs cildinde kuruma yapar.
  • Göğüsleri iyice kurulayın.

Aşağıda başlıklar halinde sıralanan sorunlardan biri ile karşılaşırsanız, sakın bebeğinize süt vermekten vazgeçmeyin.

EMZİRME SIRASINDA MEMEDEN SÜT SIZMASI

İlk haftalarda, emzirmelerden sonra biraz süt sızabilir. Bunu önlemek için sütyeninize yerleştireceğiniz tek kullanımlık küçük tamponlar sütü emer. Islak tamponları sık sık değiştirmeniz gerekir. Çok fazla sızıntı varsa plastik koruyucu kullanabilirsiniz. Sütün sızması süt yapımının yeterli olduğunun göstergesidir, memelerin aşırı dolmasını engeller. Süt “arzı”bebeğin “talebi” ile uyum sağlayınca kesilir. Tek kullanımlık hazır meme tamponları sızıntıları emer.

MEMEDE OLUŞAN ÇATLAKLAR NASIL GEÇER?

Memede çatlak ve soyulmaların nedeni, sizin yanlış konumda tutmanızdan dolayı bebeğin memeye tam kenetlenememesidir. Meme derisi kızarır ve sızlar. Memedeki çatlaklar her emzirmede size acı verebilir.

  • Her emzirmeden sonra memenizi kurulayın. Ilık hava üfleyen saç kurutma makinesini uzaktan tutabilirsiniz.
  • Sütyenin içine sapı kesilmiş bir çay süzgeci ya da tek kullanımlık meme tamponu koyarak memelerin yeterince hava almasını sağlayın.
  • Bebeğin emiş konumunu değiştirerek basıncı areolanın değişik yerlerine dağıtabilirsiniz.
  • Sızlayan memeyi bir gün için elle boşaltmanız faydalı olur.
  • Bebeğin memeyi, sütü boşalttıktan sonra uzun süre emmesine izin vermeyin.
  • Memeniz çok acıyorsa meme kalkanı kullanmak işe yarayabilir. Memenizin acımasını önlemek için bebeğin areola bölgesini ağzının içine almasını sağlayın. Meme başlarını kuru tutun.
  • Doktorun önereceği bir krem ya da antiseptik yararlı olabilir.
  • Plastik koruyucu hem memeleri kuru tutar hem de süt sızmaların da yararlı olur. Buraya toplanan sütü buzdolabında saklayabilirsiniz.
  • Plastik meme koruyucuyu her kullanımda sterilize etmelisiniz.
  • Bebeği memeye tutmadan önce meme ucuna yerleştireceğiniz bu kalkan, bebeğin cildinize değmeden süt emmesini sağlar. Her kullanışta sterilize edin. Kauçuk kokusunu yok etmek için memenin ucuna sütünüzden sürebilirsiniz.
Memeleri koruma yöntemi

Memeleri koruma yöntemi

MEDEDE SÜT KANALI TIKANIKLIĞI BELİRTİLERİ

Memede süt kanalı tıkandığında memede sert, kırmızı renkli ve ağrılı bir şişlik, süt kanallarından birinin tıkanmış olduğunu gösterir.

SÜT KANALI TIKANIKLIĞI NASIL GEÇER?

Memeyi sıcak su ile yıkayıp hafifçe masaj yapın ve bebeğe bu memeden süt verin. Bir anlık yoğun bir acı duyabilirsiniz ama kanal açılacaktır. Tıkalı süt kanalı açılmaz ise aynı gün doktora gitmelisiniz.

Süt kanalı tıkanmasını önlemek için sütyenin çok sıkı olmamasına özen göstermelisiniz. Bebeği emzirirken ya da sütünüzü sağarken memeye baskı yapmamaya dikkat etmelisiniz.

MEME İLTİHABI KISACA NEDİR?

Tıkalı bir süt kanalı iltihaplanarak ateş yükselmesine ve halsizliğe (mastit) yol açabilir. Bu durum tedavi edilmezse apseye dönüşüp cerrahi girişim gerektirebilir. Emziren annede meme iltihabı olduğunda doktorunuz size antibiyotik verecektir. Bu ilaçları, verilen dozda ve süre ile kullanmalısınız. Bebeğinizi her iki memeden de normalde olduğu gibi emzirmeyi sürdürebilirsiniz. Meme iltihabından korunmak için memede bir şişlik fark ettiğinizde aynı gün doktora gitmelisiniz.

ANNE SÜTÜ ELLE NASIL SAĞILIR?

Elle sütünüzü sağmayı öğrenmeniz size bazı yararlar sağlayabilir. Sağdığınız sütü derin dondurucuda uzun süre (bir ay kadar) saklayabilirsiniz. Siz yokken bir başkası, bebeğinize sizin sütünüzü biberon ile verebilir. Sütünüzü elle sağmak kolay ve ağrısızdır. Sütünüzü sağma işleminden önce kullanacağınız gereçleri sterilize etmeli, ellerinizi iyice yıkamalısınız. Sütün gelmesini kolaylaştırmak için sıcak duş alın ya da göğsünüze sıcak havlu bastırın.

Elle sütünüzü sağmak için gerekli gereçler;

  • Steril geniş bir kap,
  • Biberon şişesi ve memesi,
  • Plastik huni.

Elle sütünüzü sağmak için yöntemler;

  • Yüksekçe bir yerde rahat oturun.
  • Bir elinizle alttan destekleyip memeyi üstünden aşağıya doğru sıvazlayarak masaj yapın.
  • Alttan ve üstten tüm memeye masaj uygulayın. Sütün kanallardan akmasını kolaylaştırmak için meme her tarafından en az on kez sıvazlanmalıdır.
  • Tırnaklarınızla areolaya doğru kesik kesik bastırın. Meme dokusunu ezmemeye özen gösterin.
  • Parmaklarınızla areolanın gerisindeki bölgeye aşağı doğru hafif hafif basınç uygulayın.
  • Avuçlarınızla alt ve yanlardan memeye bastırırken parmaklarınızla uca yakın yerden sıkın. Meme başından sütün fışkırdığını göreceksiniz. Bunu birkaç dakika sürdürün.
  • Diğer memeye de aynı masajı uygulayın.
  • Memeden biraz süt sağın.
  • Yeniden ilk memeye dönerek aynı işlemleri tekrarlayın.
  • Süt salınması uyarılmış olduğundan işiniz daha da kolaylaşır. Memelerinizi, hiç süt çıkmayana dek sırayla sağmalısınız.
Elle anne sütünün sağılması yöntemleri

Elle Anne Sütünün Sağılması

ANNE SÜTÜ NASIL SAKLANIR?

Bir huni yardımıyla sütü biberon şişesine boşaltın. İlk haftalarda 60 mililitre kadar süt elde edebilirsiniz. Biberonun, ağzını sıkıca kapatarak buzdolabına koyun. Donmuş süt, oda sıcaklığında 4 saatte çözülür.

POMPA İLE ANNE SÜTÜ NASIL SAĞILIR?

Anne sütünün pompa kullanılarak sağılması, bu işi elle yapmaktan daha kolay ve çabuktur, ancak bazı kadınlarda ağrıya neden olabilir. Pompa memelerinizi ağrıtıyorsa, sütünüzü elle sağmayı tercih edebilirsiniz. Şırınga tipi anne sütü pompaları balonlu tip süt pompalarına göre daha iyidir. Dış silindirine meme takıp biberon olarak yararlanabileceğiniz bir model meme pompası daha kullanışlı olabilir. Çok fazla süt boşaltılacak ise süt pompalarının elektrikli olanları da vardır.

Meme pompasıyla sütünüzü sağarken dikkat edilmesi gereken bazı kurallar vardır.

  • Her zaman olduğu gibi, pompa ile de sütü boşaltırken önce gereçleri sterilize edip ellerinizi iyice yıkayın.
  • Sıcak su ve masaj uygulayarak memeleri yumuşatın ve pompanın hunisini areolaya yapıştırın. Huni, memenin ucuna vantuz gibi yapışarak süt kanalları üzerinde bebeğin çenesiyle yaptığı etkiyi yapmalıdır.
  • Meme pompasının hunisini memeye iyice yapışık tutarken dış silindiri yavaş yavaş çekin. Hava boşluğu sütün sağılmasını sağlar.
  • Meme pompasının kapağını sıkıca kapatıp kullanana dek buzdolabında saklayın.

    Pompa İle Anne Sütü Nasıl Sağılır

Benzer sağlık yazıları

  1. Bebek beslenmesi nasıl olmalı
  2. Bir aylık bebeğin bakımı ve gelişimi
  3. İki aylık bebeğin bakımı ve gelişimi
  4. Emziklilik dönemi beslenme
  5. Bebeği tutma ve taşıma yöntemleri
  6. Yeni doğan bebek nasıl yatırılır

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Popüler Konular

Üste Git