Bebek Gelişimi

Bebek Bez Bölgesi (Diaper) Dematit Neden Olur?

Diaper egzama genellikle bebeklerin bez bağlanan bölgelerinde oluşan döküntülerdir. Hafif olgularda bölgede kızarıklık, daha ağır olgularda bölgede içi su dolu kabarıklar ve yaralar oluşabilir.

Bez bölgesi egzama belirtileri ve tedavisi

Diaper egzama genellikle bebeklerin bez bağlanan bölgelerinde oluşan döküntülerdir. Hafif olgularda bölgede kızarıklık, daha ağır olgularda bölgede içi su dolu kabarıklar ve yaralar oluşabilir. Diaper egzama genellikle karın alt kısmında, kasık kısmında, genital bölge kısmında, kalça bölgesinde meydana çıkar. Hafif kızarıklıklar 3-4 gün içerisinde kendiliğinden düzelir iken, daha ağır kızarıklıkların tedavi edilmesi gereklidir.

Bebek bez bölgesi egzama nedenleri

Diaper egzamaya nedenleri idrardaki amonyak, bebeğin ya da annenin tükettiği besinler, bebeğin diş çıkarma sorunları, aşırı nem, sürtünme, idrar veya dışkının deri ile uzun süre teması, mantar enfeksiyonu, bakteriyel enfeksiyon, kullanılan beze karşı aşırı reaksiyon gibi nedenler diaper dermatite sebep olabilir. Bebekler büyüdükçe 8 ile 10’uncu ayalarda ortaya çıkar. Bebeklerin altı kuru tutulmaz ise, sık sık dışkılama yapan bebeklerde, katı gıdalara başlandığında, bebekler antibiyotik kullandığında, anne sütü ile beslenen bebeklerin anneleri antibiyotik kullandığında bebeklerde diaper egzama daha sık oluşur.

Diaper dermatit (egzama) tanısı

Diaper dermatitlerinayırıcı tanısında alerjik kontakt dermatit, seboreik dermatit ve diğer cilt enfeksiyonlarından ayırt edilmesi gereklidir. Diaper dermatit sorununda lezyonların yeri ve tipi ayırıcı tanıda yardımcı olur.

Diaper dermatit (egzama) tedavisi

Bebek bez bölgesi egzaması tedavisinde öncelikle sık bez değiştirmek önemlidir. Gün içinde ara ara bebeğin altının açılması ve cildin hava aldırılması gereklidir. Tek kullanımlık bezlerin artması ile günümüzde bebek bez bölgesi egzaması daha az görülmektedir.

Bebeğin altınının temizlenmesi esnasında o bölgenin çok fazla tahriş edilmemesi gereklidir. Bebeklerin altında ıslak mendil kullanımında dikkatli olunmalı ve egzama gelişen bebekte ıslak mendil kullanımına ara verilmelidir. Pantenol içerikli kremler derinin sıvı kaybını önler ve tahriş olmamasını sağlar. Bu kremlerin yetersiz olduğu egzamalar da doktorun reçete edeceği kortikosteroidli kremler kullanılır.

Çocuk hastalıkları ile ilgili benzer sağlık yazıları

  1. Bebeklerde pişik neden olur
  2. Çocuklarda mantar enfeksiyonları 
  3. Bebeklerde ve annenin memesinde pamukçuk 
  4. Bebeklerde isilik belirtileri
  5. Bebeklerde saç dökülmesi neden olur

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Popüler Konular

Üste Git