Cilt - Deri Hastalıkları ve Tedavileri

Bazal Hücreli Karsinom Nedir?

Bazal hücreli karsinom, en sık görülen kanser türlerinden biri olup aynı zamanda kemirici (rodent) ülser veya BCC olarak da bilinir.

Bazal hücreli karsinom nedenleri, belirtileri ve tedavisi

Bazal hücreli karsinom, en sık görülen kanser türlerinden biri olup aynı zamanda kemirici (rodent) ülser veya BCC olarak da bilinir. Çoğunlukla yüzde veya boyunda ortaya çıkmasına karşın, vücudun diğer kısımlarını da etkileyebilir. Tümör hücreleri bazal (en iç) deri katmanındaki hücrelere yakından benzer ve muhtemelen bu hücrelerden kaynaklanır.

Bazal hücreli karsinom neden olur?

Bazal hücreli karsinom nedeni güneş ışığındaki ultraviole ışınların oluşturduğu deri hasarıdır. Elli yaş üstü açık tenli kişiler bu kanser türünden en çok etkilenenlerdir; koyu tenliler ciltlerinde daha fazla miktardaki melanin (ultraviole ışını emen pigment) sayesinde korunurlar. Güneşli iklimlerde yaşayanlarda özellikle de açık havada çalışanlarda bazal hücreli karsinom sıklığı çok daha yüksektir; Amerika ve Avustralya’da beyaz popülasyonun yarısından fazlasında 75 yaş civarında bazal hücreli karsinom ortaya çıkmıştır.

Bazal hücreli karsinom belirtileri

Bazal hücreli karsinomların büyük çoğunluğu yüzde, genellikle de göz veya burun kenarında oluşur. Başlangıçta küçük ve yassı bir nodüldür, yavaş yavaş büyüyerek sonunda ortası çöker ve kenarları kabarık sığ bir ülsere dönüşür.

Bazal hücreli karsinom tanısı, biyopsi (mikroskopik analiz için küçük hücre örneklerinin alınması) ile doğrulanır. Tedavi edilmediğinde, tümör yavaş yavaş yayılarak çevre dokulara zarar verir fakat vücudun diğer bölgelerine asla yayılmaz.

Bazal hücreli karsinom nedir

Bazal hücreli karsinom nedir

Bazal hücreli karsinom tedavisi

Bazal hücreli karsinom genellikle cerrahi olarak çıkarılarak, radyoterapi veya kriyoterapi (dondurma) ile tedavi edilir. Bazı durumlarda, tümörün büyüklüğüne ve konumuna bağlı olarak plastik cerrahi tedavisine de ihtiyaç duyulabilir.

Bazal hücreli karsinom’dan korunma yolları

Güçlü güneş ışığından sakınarak, güneş koruyucular kullanarak ve şapka gibi koruyucu kıyafetler giyerek bu cilt kanserinin oluşma riski azaltılabilir. Önceden bazal hücreli karsinom geçirmiş olanlarda başka tümörler gelişebilir ve bu yüzden ciltlerinde ortaya çıkacak değişikliklere özellikle dikkat etmelidirler.

Bazal hücreli karsinom ve diğer deri tümörleri

Bazal hücreli karsinom ve diğer deri tümörleri

Kanser hastalıkları ile ilgili benzer sağlık yazıları

  1. Cilt kanseri nedenleri, belirtileri ve tedavisi
  2. Ağız kanseri nedenleri, belirtileri ve tedavisi
  3. Mesane kanseri nedenleri, belirtileri ve tedavisi
  4. Tükürük bezi kanseri nedenleri, belirtileri ve tedavisi
  5. Yumuşak doku tümörleri nedenleri, belirtileri ve tedavisi
  6. Güneşlenmek kansere neden olur mu
  7. Solaryum sağlığa zararlı mı

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Popüler Konular

Üste Git