B

Kurban Bayramı İçin Beslenme Önerileri – Bayram ve Beslenme

Uzmanlar kurban bayramında bol miktarda et ve tatlı yemenin sağlık açısından risk oluşturduğunu belirtmektedirler.

Bayramda et ve tatlı tüketimine dikkat edilmeli

Uzmanlar bayramda beslenme konusunda uyarılarda bulunmaktadırlar. Özellikle kurban bayramında et ve tatlı tüketimi artmakta ve bazı kronik hastalıkları olanlar bu durumdan olumsuz etkilenmektedir. Uzmanlar kurban bayramında bol miktarda et ve tatlı yemenin sağlık açısından risk oluşturduğunu belirtmektedirler.

Bayram süresince kalp ve damar hastalığı, diyabet (şeker hastalığı), yüksek tansiyon hastalığı, mide hastalığı, böbrek hastalığı, gut hastalığı ve benzeri hastalıkları olan bireylerin beslenmesine dikkat etmeleri ve günlük yaşamdaki diyetlerini mümkün olduğunca çok fazla bozmadan sürdürmeleri oldukça önemlidir.

Bayramda beslenme önerileri

  • Güne kahvaltı ile başlayınız. Kahvaltı hafif olmalı ama gerekli besin öğeleri de bulundurulmalıdır. Kahvaltı masasında peynir, zeytin, domates, salatalık, haşlanmış yumurta, tam tahıllı ekmek, yeşillik gibi hem hafif hem de önemli besin değerleri olan yiyecekler yer almalıdır. Bayramda tatlı ikramları olacağı için sabah kahvaltısında reçel, bal, pekmez, fındık kreması gibi şeker içeren yiyecekler olmamalıdır. Bayram süresince et ve etli yemekler yeneceği için bayram kahvaltısında sucuk, salam, sosis, kızartmalar, kavurma, pastırma gibi ağır yağlı besinler tüketilmemelidir.
  • Bayram süresince tatlılar, çikolatalar, şekerler vazgeçilmez ikramlar olduğu için bunların tüketimi konusunda dikkatli ve ölçülü olunmalıdır. Kan şekeri düzeyinde ani artışa neden olan tatlılar ve şekerli yiyecekler yağ depolanmasına da neden olurlar, bu nedenle şeker hastaları, kilo sorunu olan kişiler, kalp hastaları, hipertansiyon hastaları, kilo vermeye çalışanlar, hatta sağlıklı bireyler bile bu yiyeceklere dikkat etmelidir.
  • Kişiye özel yeterli oranda su tüketimi metabolizmanın çalışması, organların sağlığının korunması ve vücudun toksinlerden arınması için son derece önemlidir. Bayram süresince çay, kahve, kola gibi içecekler yerine su tüketmeye özen gösterilmelidir. Çay, kahve ve gazlı içeceklere de kibarca hayır demek önemlidir.
  • Kurban bayramı süresince kırmızı et tüketimi artmaktadır. Vücudun ihtiyacı olan protein tüketiminin de dengeli olması ve aşırı et tüketiminden kaçınılması gerekir.
  • Bayram boyuca genellikle yanlış yapılan beslenme kurallarından biri de öğün sıklığına ve öğün saatlerine dikkat etmemektir. Öğün saatlerinin düzensiz olması akşam yemeklerinin geç saatlere kalmasına yol açmakta ve geç saatlerde yenilen akşam yemekleri de kilo alımına ve hazımsızlığa, reflüye neden olmaktadır. Bu nedenle az sık öğünler, sağlıklı öğünler, akşam yemeklerinin geç kalmaması çok ama çok önemlidir.

Kırmızı etin faydaları ve zararları

Kurban bayramında şeker ve et beslenmenin vazgeçilmezidir. Kırmızı et B vitamini ve demir açısından zengin bir besin olduğu gibi, doymuş yağ asitleri ve kolesterol içeriği yüksek olması nedeni ile de zararlı olabilecek bir besindir. Bu nedenle kolesterol seviyesini yükselterek ciddi kalp hastalıklarına yol açabilmektedir.

Kırmızı et böbrek hastalığı olanlarda da ürik asit artışına yol açarak risk oluşturabilmektedir. Bu hastalar yağsız veya az yağlı ve az miktarda et yemelidir. Ayrıca kurban kesmek ve temizlemek zor bir iş olduğu için bu hastalar kurbanlarını kendileri kesmemeli veya yardım almalıdır, çünkü aşırı heyecan ve efor sarf etmek kalp hastalarında istenmeyen etkilere neden olabilir.

Kırmızı et nasıl pişirilir?

  • Bayramda etli yemekler oldukça sık yapılır. Bu yemekler etin kendi yağı ile pişirilmeli ekstradan yağ konulmamalıdır. Özellikle kuyruk ve tereyağı etli yemeklere konulmamalıdır.
  • Izgarada pişirilecek etleri pişirirken ateş ile etlerin arasında en az 10-15 santim olmasına dikkat edilmeli ve etlerin yanmasına, dağlanmasına fırsat verilmemelidir.
  • Kavurma yapılırken kısık ateşte ve kendi suyunda yavaş yavaş pişirilmeli ekstradan yağ eklenmemelidir.
  • Etleri hiç bir zaman yüksek ateşte pişirmemek gerekir.
  • Kavurma ve et yemekleri öğle yemeğinde yenmeli, akşam yemeğinde sebze ve baklagiller yemeye özen gösterilmelidir.
  • Özellikle mide ve bağırsak hastalığı olan bireyler etleri taze taze değil buzdolabında birkaç gün geçtikten sonra yemeleri önemlidir.
  • Etlerin pişirilmesinde haşlama, ızgara ve fırın yöntemleri tercih edilmeli, kavurma ve kızartmalardan uzak durulmalıdır.

Et nasıl pişirilir

Bayram tatlılarına dikkat

Bayramda tatlı tüketimine de dikkat etmek önemlidir ve kesinlikle aşırıya kaçılmamalıdır. Özellikle şeker hastalarının mümkün olduğunca tatlıdan uzak durmaları gerekir. Tatlı yediğinde rahatsız olan bireyler tatlı ikramlarını kibarca geri çevirmelidir.

Bayram denildiğinde akla ilk gelen tatlı baklava olmaktadır. Fakat baklava hem yapılışı hem de içeriğinde bulunan aşırı kalori nedeni ile çok sınırlı tüketilmesi gereken bir tatlıdır. Bayramda ağır tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edilmelidir. İkram olarak şekerler, çikolatalar ve lokumlar yerine kuru meyveler tercih edilebilir.

Bayram süresince her gün en az 30 dakikalık yürüyüş veya egzersiz ihmal edilmemelidir. Fiziksel aktivitenin kan şekerini düzenlediği, kolesterolü düşürdüğü, kilo dengesini koruduğu, mide ve bağırsak siteminin çalışmasını sağladığı bayramda da akıldan çıkarılmamalıdır. Ayrıca yeteri kadar su içme ve suyun önemi unutulmamalıdır.

Bayram tatlılarına dikkat

Benzer sağlık yazıları

  1. Yaz aylarında sağlıklı ve doğru beslenme
  2. Şeker hastaları nasıl beslenmeli
  3. Sonbahar ve kış mevsimlerinde beslenme
  4. Şekerli ve gazlı içeceklerin zararları
  5. Metabolizma nasıl hızlı çalışır

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Popüler Konular

Üste Git