Baş dönmesi (Vertigo) Tanısı
Baş dönmesi ve denge bozukluğu olan hastaları öncelikle hastaların öyküsü ve şikayetlerini iyi anlatması gerekmektedir. Hastaların iyi dinlenmesi ve iyi bir muayeneden geçirilmesi ile de tanı konulabilir. Aynı zamanda teknolojik arştırmalarda bulunur ve bunlar tanıda yardımcı olur. Baş dönmesi ayakta duramama, göz kararması, mide bulantısı, gibi şikayetleri olan hastalarda iyi bir muayene ile yüzde 90 civarında teşhis konulur.
Bu hastalarda nörolojik veya kulak hastalıkları muayenesi gerekmektedir. Bu muayeneler öncelikle hastaların ayakta düz bir şekilde göz hareketleri incelenerek veya hastalar karanlık bir odada kafaları iki tarafa sert bir şekilde çevrilerek, sırt üzeri, sağa ve sola sert harekertler ile çevrilerek yapılmaktadır. Bunların dışında muayene sonuç vermediği taktirde bir takım tetkikler yapılır.
Bilgisayar ile kayıtlanması ve yorumlanması için (elektronistagmogrofi = vng) adlı cihaz ile yapılan ya da işitme testi ile yapılabilen baş dönmesi ve denge bozukluğu olan hastalarda çok faydalı bir testtir. Hatta bazen sadece işitme testi ile tanıyı koymak mümkün olabilir. Emin olunmadığı durumlarda nörolojik olarak ta tetkikler gerekebilir. Günümüzde mr yani emar çekilerek inceleme yapılmaktadır. Fakat bu testler tümör tanısı olarak kullanılmaktadır. Son yıllarda yapılan diğer test ise postürografi testi bu test sayesinde hastanın kulak ile ilgili rahatsızlığı hangi bölgede somatosensoriel sistemde mi, vizuel sistemde mi ya da vestübiler sistemde mi olup olmadığı daha kolay anlaşılmaktadır.