Baş Dönmesi

Baş Dönmesine (Vertigo) Neden Olan Hastalıklar

Kulak hastalıklarına bağlı baş dönmesiBaş dönmesine çoğu durumlarda bir takım rahatsızlıklar sebep olmaktadır. Bunların yüzde 70'inde kulak hastalıkları gelmektedir. Meniere hastalığı, hareket etmeye bağlı vertigo, kulağın kalıtımsal akıntılı rahatsızlıkları, işitme kaybı ile gelişen kulak rahatsızlıkları, viral bir enfeksiyon sonucu denge sinirinin hasar görmesine bağlı (labirentit hastalığı), kulak kemiği tümörü, vestibüler nörinit, perilenfatik fistül, çok fazla damar tıkanıklığı olan hastalarda oluşan iç kulağa daha az kan gittiğinden bazende iç kulaktaki zarların yırtılmalarından ve sıvı akım dengesinin bozulmasından kaynaklananvertigo atakları olabilir.

Kulak hastalıklarına bağlı baş dönmesi

Baş dönmesine çoğu durumlarda bir takım rahatsızlıklar sebep olmaktadır. Bunların yüzde 70’inde kulak hastalıkları gelmektedir. Meniere hastalığı, hareket etmeye bağlı vertigo, kulağın kalıtımsal akıntılı rahatsızlıkları, işitme kaybı ile gelişen kulak rahatsızlıkları, viral bir enfeksiyon sonucu denge sinirinin hasar görmesine bağlı (labirentit hastalığı), kulak kemiği tümörü, vestibüler nörinit, perilenfatik fistül, çok fazla damar tıkanıklığı olan hastalarda oluşan iç kulağa daha az kan gittiğinden bazende iç kulaktaki zarların yırtılmalarından ve sıvı akım dengesinin bozulmasından kaynaklananvertigo atakları olabilir.

Kafa travmalarına bağlı baş dönmesi

Kafatasında meyda çıkan iç kulağıda zarar veren bir kırık olduğunda çok etkileyici vertigo ile birlikte mide bulantısı, kusma görülebilir. Hasta başını küçük bir oynatmada bile çok ağır bir baş dönmesi yaşayabilir. Bu halinin düzelmesi 1-2 hafta ya da 1-2 ay sürebilir. Bu durumda bazı hastalarda 1-2 yıl sonra bile ani hareketlerde tekrar baş dönmesi ortaya çıkabilir.

Baş dönmesi

Baş dönmesi

Enfeksiyonlara bağlı baş dönmesi

Enfeksiyon nedeniyle olan baş dönmeleri genelde ağır geçirilen gribal enfeksiyonlardan sonraki kulak ile ilgili baş dönmeleri yaşanabilir. Daha ağır enfeksiyonlarda beyin zarının iltihaplanmasına sebep olan gelişmelerde mide bulantısı, kusma ilebaş gösteren dengesizlik görülebilmektedir.

Nörolojik hastalıklara bağlı baş dönmesi

Nörolojik baş dönmelerinde(multipl skleroz) beyin tümörleri, amyotrophic lateral sclerosis, sifilis, parkinson hastalığında veya benzeri sinir sistemini etkileyen hastalıklarda vertebrobaziller yetmezlik, posterior fossa migreni, vasküller lup sendromu, beyin sapı damar tıkanıklığı, karnial nöropati, beyin, beyincik, denge siniri tümörleri, beyinde su toplanması (hidrosefali), beyin iltihabı, beyin apsesi, anevrizma, inme (felç geçirme), beyin kanaması, epilepsi (sara hastalığı) gibi nörolojik hastalıklar baş dönemesine neden olabilir.

Farklı hastalıklara bağlı baş dönmesi

Akdeniz ateşi hastalığı gibi hastalıklar, deniz tutması, hamilelik, adet dönemleri, alerjik nedenlere bağlı baş dönmesi, yüksek tansiyon, şeker hastalığı, aşırı stres, bazı ilaçlar, araba tutması, psikolojik rahatsızlıklar, aşırı uykusuzluk, bazı mevsim geçiş dönmelerindegenellikle ilk bahar veya güz aylarında alerjik yapılı insanlarda polen alerjisi veya alerjik ortama yönelik vertigo atakları yaşanabilmektedir. Servikal baş dönmeleri,aslında baş dönmelerinin çoğu en çokta pozisyonel olanları boyundan dolayı bilinse de, genellikle çok ağır boyun fıtıkları ve boyun düzleşmesi baş dönmesine neden olur.

Baş dönmesi neden olur?Baş dönmesi tedavisiBaş dönmesi teşhisi

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Popüler Konular

Üste Git