Nörolojik Hastalıklar ve Tedavileri

Baş – Boyun Kanseri Nedir? Belirtileri Ve Tedavisi

Baş ve boyun kanseri neden olur?Baş - boyun kanserleri, diğer kanserler içinde % 5-7 oranında görülmektedir. Baş boyun kanserlerinin ortalama % 25 'ini gırtlak kanseri, % 13'ünü dil kanseri, % 11'ini dudak kanseri, % 10'unu yemek borusu kanseri oluşturur. Baş - boyun kanserleri erken dönemde teşhis edilir ise tedavileri mümkündür. Baş - boyun kanserleri erken belirti verir ise tedavi şansı daha yüksektir. Baş - boyun kanserleri genellikle lenf düğümlerine sıçrama (metastaz) yaparlar.

Baş ve boyun kanseri neden olur?

Baş – boyun kanserleri, diğer kanserler içinde % 5-7 oranında görülmektedir. Baş boyun kanserlerinin ortalama % 25 ‘ini gırtlak kanseri, % 13’ünü dil kanseri, % 11’ini dudak kanseri, % 10’unu yemek borusu kanseri oluşturur. Baş – boyun kanserleri erken dönemde teşhis edilir ise tedavileri mümkündür. Baş – boyun kanserleri erken belirti verir ise tedavi şansı daha yüksektir. Baş – boyun kanserleri genellikle lenf düğümlerine sıçrama (metastaz) yaparlar.

Bu nedenle boyunda iki haftadan fazla geçmeyen bir şişlik var ise vakit geçirmeden bir uzmana baş vurmak gereklidir. Boyunda oluşan her şişlik kanser olmasa bile, boyundaki bir şişlik veya bir yumru, ağız, göğüs, gırtlak, tiroid, lenfoma veya kan kanserinin ilk belirtisi olabilir. Bu tür şişlikler ve yumrular her zaman ağrıya neden olmaz ve büyümeye yatkındır.

Baş ve boyun kanseri nedenleri

Baş ve boyun bölgesinde oluşan kitlelerin kanser olma olasılığını arttıran faktörler, uzun süreli güneş ışınlarına maruz kalmak dudak kanserleri riskini arttırabilir. Hastanın 40-45 yaşlarında olması, fazla sigara kullanımı, fazla alkol kullanımı, kötü beslenme, HPV virüsü, kitlenin ağrısız olması, solunum yollarında tıkanma belirtileri, üç haftadan uzun süren ses kısıklığı, üç haftadan uzun süren boğaz ağrısı, yutkunurken kulakta ağrı oluşması, iyileşmeyen yaraların oluşması, radyasyona maruz kalınması ve baş – boyun bölgesinde daha önce kanser gibi faktörlerdir.

Baş – boyun kanserleri erkelerde kadınlara oranla daha fazla görülür iken, günümüzde kadınlar, erkekler kadar sigara, alkol tüketmeye başladığı için baş – boyun ve diğer kanser türleri genellikle riskleri eşit oranlarda görülmektedir. Baş – boyun kanserlerinin en sık görüldüğü yaşlar 50-60 yaşları arasıdır.

Baş ve boyun kanseri belirtileri

Baş ve boyun kanseri belirtileri

Baş ve boyun kanseri belirtileri

Baş – boyun kanserleri belirtilerinde, genellikle baş – boyun bölgesinde şişlik, bu şişlik zaman içerisinde büyüme gösterir ve boğaz ağrısı için kullanılan antibiyotiklere cevap vermez. Bunun yanı sıra, koku alma bozukluğu, burun tıkanıklığı, göz küresinde şişme, yutma zorluğu, burun kanaması, boğaz ağrısı, kan tükürme ve kulak ağrısı, kulak çınlaması, duyma güçlüğü gibi belirtiler görülür.

Ağız veya dilde oluşan kanserler iyileşmeyen ağrı ve şişlik gibi belirtiler gösterir. Bu belirtiler genellikle ağrısız olabileceği gibi, iltihaplanmaya neden olur ise ağrı oluşur. Boyun bölgesinde ortaya çıkan bir yumruya şişme veya ülser eşlik eder ise dikkatli olunması gereklidir.

Baş ve boyun kanseri teşhisi

Baş – boyun kanserlerinin tanısı için kulak burun boğaz uzmanına baş vuran hastaya yapılan fizik muayene sırasında öncelikle hastanın şikayetleri değerlendirilir ve kapsamlı bir kulak, burun, boğaz muayenesi yapılır. Uzman doktor, ağız ve boğazı ayna ile muayene eder ve burun ve boğaz endoskopisi yapılır. Hastada bulunan bir kitle var ise kitlenin özellikleri tespit edilir ve olası kaynak bölgeler gözden geçirilir.

Baş ve boyunda birincil sorunlu bölge bulanamaz ise vücuttaki lenf bezi bulunan bölgeler araştırılmalı ve yemek borusu, mide, akciğer taraması yapılmalıdır. Baş ve boyunda kanser şüphesi olan bölge tespit edilir ise biopsi alınarak teşhis doğrulanır. Gereken durumlarda ultrasonografi, tiroid sintigrafisi, bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans görüntüleme tetkikleri kullanılır. Tümörün yeri tam olarak bulunamaz ise kör biopsi yöntemine baş vurulur.

Baş ve boyun kanseri tedavisi

Baş ve boyun kanseri tedavisi

Baş ve boyun kanseri tedavisi

Baş ve boyun kanserlerinin tedavisi, vücut için çok önemli bölgelere dağılımı göz önünde bulundurulduğunda genellikle özel tedavi ekibi gerektirir. Kulak burun boğaz, radyoterapi, medikal onkoloji uzmanları ve plastik cerrahi uzmanlarından oluşan ekip çalışması gereklidir.

Tedavinin seçimi tanıya bağlıdır. Kanserin cinsi, bulunduğu bölge ve yayılım alanına göre tedavi belirlenir. Baş ve boyun kanserlerinde tedavi öncelikle cerrahi tedavi olduğu gibi, bazı hastalarda sadece radyoterapi tedavisi uygulanabilir. Çoğu durumlarda cerrahi tedavi ve radyoterapi tedavisi birlikte uygulanır.

Baş boyun tümörleri nedenleri ve tedavisi– – – – Boyun hastalıkları – boyun nedir

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Popüler Konular

Üste Git