Refleksoloji hangi hastalıklara iyi gelir?
Refleks sözcüğünün sözlük anlamı, dış etkilere bağlı istemsiz kas kasılması dır. Ancak refleksoloji sözcüğünün içinde yer alan refleks terimi, yansıma ya da aksetme anlamına gelir. Bu nedenle refleksoloji terimi, sinir yollarının uyarılması ve vücut iç organlarının yansımalarını da içerir. Refleksoloji, ayaklarda, ellerde ve kulak üzerindeki spesifik noktalara basınç (masaj) uygulama tekniğidir. Refleksoloji, özellikle nörolojik sorunlara bağlı felçli ve engelli hastaların tedavisinde büyük yarar sağlamaktadır.
Rus bir masör olan Eunice Ingham refleksolojinin anası olup, zone terapisini geliştirerek günümüzde bilinen refleksolojiyi gündeme taşımıştır. Ayaktaki reflekslerin organların aynası olduğunu keşfetmiştir. Yapılan bu masaj tekniği vücudun belli bölgelerinde kullanılamayan enerjiyi çözerek, bedenin kendi kendine iyileştirme gücünü harekete geçirir ve kişinin ya da hastanın kendisini, fiziksel, duygusal ve ruhsal olarak iyi hissetmesini sağlar.
Refleksoloji masajı ile kişi doğal dengesini bulabilir. Refleksoloji, çoğu kültürde seki zamanlardan bu yana uygulanan tamamlayıcı alternatif bir tıp yaklaşımı olduğu gibi, Türkiye’de kullanımı son yıllarda yaygınlaşmaya başlamıştır ve bir çok sağlık personeli tarafından bilinmemektedir. Refleksoloji uzmanlar tarafından yapıldığında hastalık belirtilerini ve tedavide kullanılan ilaçların yan etkilerini azaltan, fiziksel ve psikolojik destek sağlayarak hastaların yaşam kalitesini arttıran bir yöntemdir.
Refleksoloji (ayak masajı) tedavisi uygulanan hastalıklar
Refleksoloji, akupunktur gibi fonksiyonel hastalıklarda faydalıdır.Refleksoloji masajının fayda sağladığı ve uygulandığı hastalıklar, anksiyete (kaygı bozukluğu), panik atak, öğrencilerdeki sınav stresi, depresyon, bel fıtığı, boyun fıtığı,eklem ağrıları, dikkat eksikliği, otizm, serebral palsy (spastik özür), motor gerilik (yürüme bozukluğu), kas hastalıkları veya problemleri, kireçlenmeler, migren ağrısı, reflü hastalığı, hormonal problemler gibi rahatsızlıklarda uygulanır.
Ayrıca, kısırlık tedavilerinde, adet düzensizliği ve adet sancılarında, gebelik kramplarında, fakat hamileliğin ilk üç ayında uygulanması sakıncalıdır. Ağrılı cinsel ilişki durumları (vajinismus), cinsel isteksizlik, bedenden toksin attırılması, bebeklerin karın ağrıları, astım, enürezis, uyku bozuklukları, hazımsızlık, konuşma bozukluğu, tüm vücutta dolaşımın düzenlenmesi gibi farklı sağlık sorunlarının iyileştirilmesinde kullanılabileceği bilinmektedir.
Özellikle ağrı, bulantı, periferal nöropati gibi sorunların ve şikayetlerin azaltılmasında faydalı olduğu bildirilmiştir. Fakat, enfeksiyon varlığında, ateşlenme durumlarında, damar tıkanıklığı durumlarında ve kanser hastalarında refleksoloji uygulanması ya doktor takibinde uygulanması ya da uygulanmaması gereklidir. Sonuç olarak organizmanın doğal dengesini sağlayarak, bireylerin kendisini, fiziksel, duygusal ve ruhsal bakımdan iyi hissetmesine yardımcı olur. Araştırmalara ve bilinenlere göre zararlı olabilecek bir etkisi bulunmamaktadır. Refleksoloji ile birlikte fizyoterapi de şarttır.
Refleksoloji masajını kimler yapar ?
Refkesolojiyi yapan kişinin temel masaj bilgisinin olması gereklidir. Psikoloji uzmanı ve masaj uzmanı olması gereklidir. Refleksoloji eğitimi genellikle 3 günden bir yıla kadar uzayabilir. Üç günde temel refleksoloji öğrenilir. Bir yıllık eğitim ise el parmakları ile ayakları okuma seviyesine getirir. Refleksolojiyi bilmeden uygulamak çok doğru değildir.
Refleksoloji, haftada bir ya da hastanın bedeni ne zaman ihtiyaç duyar ise o zaman 1 saatlik uygulandığında çok iyi sonuçlar alınabilir. Refleksolojinin seansı, süresi hastaya ve hastanın şikayetine göre değişiklik gösterir. Bel fıtığı hastasında seans 20 ile 39 arasında değişirken, spastik bir hastaya uygulanan refleksoloji masajı, haftada 3-4 seans olmak üzere bir yıl kadar sürebilir. Seans süresi değişmekle birlikte 20-40 60 dakika arasındadır. Refleksolojinin, vücudu dinlendirdiği için iyileşme mekanizmasını harekete geçirerek fayda sağladığı inanılmaktadır.
Fizik Tedavide Uygulanan Yöntemler :