A

Atrofik Glossit Nedir? Atrofik Glossit Neden Olur? Atrofik Glossit Tedavisi

Atrofik glossit (Möller-Hunter glossiti), genellikle B vitamini eksiklikleri (en sık B12) ve pernisiyöz anemide görülür ve “filiform papillalarda silinme” olarak da adlandırılır. Diğer nedenleri arasında folik asit eksikliği, demir eksikliği, sjögren sendromu, oral kandida enfeksiyonu, yaşı ilerlemiş kişilerde protein eksikliği, bazı ilaçlar, enflamatuvar bağırsak hastalıkları (örn. çölyak hastalığı gibi) sayılabilir.

ATROFİK GLOSSİT BELİRTİLERİ

Dil eritematöz, kırmızı renktedir (çiğ et görünümünde). Hastada ağız kuruluğu, dilde yanma hissi, ağrı, özellikle asitli ve tuzlu besin tüketildiğinde hassasiyet gibi belirtiler olabilir. Dil üzerindeki papillalar kaybolarak, dil sırtı düzleşmiş ve parlak bir görünüm alır. Dilin filiform ve fungiform papillalarının atrofisiyle karakterize bu görünümüne “atrofik glossit” adı verilir. Glossitin bu tipine oral kandidiyazis de eşlik edebilir.

ATROFİK GLOSSİT TEŞHİSİ

Klinik görünüm ve iyi bir fizik muayene genellikle tanı koydurucudur. Altta yatan bir hastalık olup olmadığının ortaya konması ve tedavinin planlanması için laboratuvar testleri de gerekebilir. Atrofik glossit ve oral kandidiyazisli olgularda başka bir neden bulunamamışsa anemi için gerekli incelemelerin yapılması oldukça önemlidir.

ATROFİK GLOSSİT TEDAVİSİ

Tedavi; altta yatan hastalık varsa bunun tedavisi, iltihabın ve ağrının azaltılması, ağız hijyeni ve tahriş edici gıdalardan kaçınılması gibi yöntemleri içerir.

Benzer Sağlık Yazılarımız

  1. Harita dil hastalığı neden olur
  2. Herpetik glossit nedir
  3. Median rhomboid glossit nedenleri ve tedavisi
  4. Ağız hijyeni nasıl sağlanır

 

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Popüler Konular

Üste Git